CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Aytun Çıray, AKP iktidarının, sağlıkta devrim yaptıkları iddiasının hızla çökmekte olduğunu söyledi. On üç yıllık AKP iktidarının ilk altı yılında, önceki dönemlerde hazırlanan bazı projelerin uygulamaya koyulduğunu ve bunun sonucunda sağlık hizmetlerine hem erişimin kolaylaştığını hem de bu hizmetlerin kalitesinin yükseldiğini savunan Çıray, ikinci altı yılda bu durumun giderek artan bir şekilde bozulduğunu belirtti.

“Bu bozulma, AKP iktidarının diğer alanlarda sergilediği kötü yönetimin kaçınılmaz bir yansıması ve parçasıdır.” diyen CHP Milletvekili Çıray, sağlığın temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatarak, sağlık hizmetlerine kolay ve kaliteli erişimin, sosyal devletin asli ayırıcı niteliği olduğunun altını çizdi. Çıray, AKP iktidarının sağlık hizmetlerinin her aşamasına yedirilen katkı paylarının "de facto" olarak Anayasa'daki sosyal devlet ilkesini ilga ettiğini öne sürdü. Açıklamalarını, “Katkı payı, başta emeklilerimiz olmak üzere çalışmış ve çalışan bütün vatandaşlarımız için tam bir zulme dönüştü.” diye sürdüren Çıray, 1 Kasım’da CHP iktidara gelinse bunun son bulacağını vaadetti.

Seçim çalışmalarına edvam eden Aytun Çıray, eşi Selmin Çıray ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’ndeki meslektaşlarını, hastaları ve huzurevi sakinlerini ziyaret etti. Başhekim Opr. Dr. Ali Serdar Pedükcoşkun ve eşi Opr. Dr. Nazan Pedükcoşkun’un karşıladığı Çıray çifti, önce hastane yönetiminden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında bazı hastaların, devlet hastanelerindeki katkı paylarından şikayetçi olması üzerine üzerine Milletvekili Çıray, “Esnafımız, işçimiz, memurumuz, emeklimiz çalışmış, ülkesine katkısını koymuş. Her ay SGK primi kesilmiş. Çok sayıda kalemden katkı payları alıyorlar. Hasta vatandaş, doktora ilk gittiğinde farketmiyor. 'Alo hastayım, randevu istiyorum' hattının ücreti telefon faturasının içinde ulaştığında vatandaş, randevu alabilmek için para ödediğini anlıyor. Eczacıya, 'Kardeşim, bu kadar ilaç parası olur mu?' diye çıkışan vatandaşa, ilaç parasından daha fazla tutan bölümün, katkı payı olduğu anlatılıyor. Maaş çekmeye giden vatandaş, parasının her aydan daha düşük geldiğini farkedince katkı payının maaşından daha kaynağında kesildiğini üzülerek görüyor. CHP iktidarımızda katkı payı olmayacak. İnsanlarımızı parasına göre, primine göre değil, ihtiyacı olan sağlık hizmetine göre doktorlarımız tedavi edecekler. Hastanelerimizin kapıları, halkımıza sonuna kadar açık olacak.” dedi.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZI DÖNER SERMAYELERE MUHTAÇ ETMEYECEĞİZ'

Tıp doktorlarının ve sağlık çalışanlarının, ülke genelinde yaşanan mesleki sıkıntıları dile getirmesi üzerine Milletvekili Çıray, “Arkadaşlar, başhekimlik yaptım, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptım. Yıllardır içindeyim, sorunlarımızı da, çözüm yollarını da biliyorum. SPD ile getirilen performans sistemi, gereksiz tıbbi tetkik, girişim ve ameliyatlara yol açtı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2002-2013 arasında kamu hastanelerinde ameliyat sayısı yüzde 114.4, üniversitelerde yüzde 116.4 arttı. Özel hastanelerde ise artış yüzde 561.1. Türkiye nüfusunun yüzde 13 civarında arttığı bu dönemde, toplam ameliyatların yüzde 175.9 oranında artarak 1 milyon 598 binden 4 milyon 410 bine yükselmesi izaha muhtaç. Bu artış sadece finansman değil, etik ve sağlık olarak da sakıncalı. Bu sorunun, bir insan hakkı olarak masaya yatırılması gerekiyor. Sağlık çalışanlarımızın aldıkları ücretleri biz hakettikleri seviyeye getireceğiz, döner sermayelere muhtaç etmeyeceğiz. Bu kadar hayati bir görev yapan ve tüm toplumun sağlığı için güç koşullar altında çalışan, tehdit alan, şiddete maruz kalan, hayatını kaybeden sağlık personelinin bu durumda bırakılması, kabul edilebilir bir durum değildir. Fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanan diğer meslek grupları ile birlikte sağlık hizmetinde görevli personelin de bu uygulamadan yararlanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.