CHP İzmir Milletvekili ve adayı Mustafa Balbay, seçim çalışmalarını Kiraz, Ödemiş, Beydağ’da sürdürdü. Balbay, çiftçiyi mazot, gübre, ilaç kıskacından kurtaracaklarını belirterek, “Mazotu 1,5 TL yaptıktan sonra gübre fiyatlarını ve ilaç fiyatlarını dengeleyeceğiz. Bu, tüketiciye de ürünlerin ucuzlaması şeklinde yansıyacak.” dedi. Partisinin seçim bildirgesinde yer alan vaatlerin Türkiye’nin 77 milyon insanına hitap ettiğini belirterek, önceliği her alanda üretime vereceklerini söyledi.

Balbay, Kemalpaşa’daki kiraz alım satım merkezinde üreticilerle ve tüccarla konuşurken fiyatlardaki dalgalanmaların örgütsüzlükten kaynaklandığını belirterek şunları söyledi: “Örneğin kiraz fiyatlarının gün içinde birkaç kez değiştiğini, üründen ürüne olağanüstü bir dengesizlik gösterdiğini görüyoruz. Üretici dağınık burada. İyi bir üretici kooperatifi olsa fiyatlar önceden belirlenir ve daha düzenli bir piyasa oluşur.”

Üreticiler ise mazotun ucuzlaması halinde en az 20 üründe ucuzluk olabileceğini belirterek, “Bu topraklar son derece bereketli. Yılda iki üç ürün alıyoruz ancak bu ürünü hem pazarlamak hem de maliyetini hesaplamak, üretmekten çok daha zor. Üretimin içindeyseniz derdiniz var. Üretmeyenler, 'Hiçbir şey yapmıyoruz' deyip devlet yardımı alıyor. Neredeyse bizlerden daha rahat yaşıyorlar.” diye konuştu.