CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, parti örgütünün ve seçmeninin AK Parti ile bir koalisyon hükümeti kurulmasına sıcak bakmadığını söyledi. Çam, koalisyon tartışmalarını Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Genel seçimde AK Parti’nin 13 yıllık iktidarının oylandığını dile getiren Musa Çam, “Sayın Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz yıl yüzde 52 oy ile seçildi. Seçim kampanyaları yaptı ve yüzde 52 oy, yüzde 40’a düştü. Milletimiz, AKP’nin tek başına iktidar olması ya da başkanlık sistemine hayır dedi.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı’nın, hükümeti kurma görevini ilk olarak seçimden birinci parti çıkan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na vereceğini aktaran Çam, “Davutoğlu, başta CHP olmak üzere diğer siyasi partilerin liderleriyle görüşecek. Eğer Ahmet Davutoğlu hükümeti kuramazsa ikinci sıradaki parti olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na görevin verilmesi ve onun turlara devam etmesi gerekir. Kuşkusuz seçim sonrasında ülkeyi hükümetsiz bırakmak, istikrarsızlığa götürecek bir noktada bulunmak mümkün değil. Mutlaka uygun koşullarda ve seçim bildirgelerine sahip bir şekilde bir koalisyonun kurulması gerekiyor.” dedi.

'CHP ÖRGÜTÜ, AKP İLE KOALİSYON İSTEMİYOR'

Seçimden sonra İzmir'in ilçelerine teşekkür turları düzenlediklerini dile getiren Musa Çam, iki günde onlarca ilçe örgütünü ziyaret ettiklerini ve seçmenlerle görüştüklerini söyledi. İzlenimlerini aktaran Çam, “Benim ilçelerde iki gündür gördüğüm şudur, örgütümüzle yaptığımız toplantılarda örgütümüz, seçmenimiz AKP ile bir koalisyona sıcak bakmıyor. Seçmenimiz ve örgütümüz özetle, ‘13 yıllık AKP hükümeti Türkiye’yi o kadar büyük ayrıştırdı, böldü, parçaladı, kamplaştırdı. 17-25 Aralık yolsuzluklarını unutmamız söz konusu değildir. Aklanmayan, Yüce Divan’a gitmeyen, bunun hesabını vermeyen bir siyasi partiyle biz hükümet kurmak istemiyoruz.’ diyor ama hem içeriden hem dışarıdan, iki büyük siyasi partinin koalisyon kurması için partimiz üzerinde bir baskı olduğunu hissediyoruz. Bunu yetkili organlarımızda konuşacağız, tartışacağız. Uygun bir karar da bulacağız ama örgütümüzde görülen genel kabul, AKP ile bir iktidar kurmamaktır.” dedi.

'AYAKKABI KUTULARI, BAKAN ÇOCUKLARI'

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına değinen Musa Çam, “AKP’nin son yıllarda yaptığı yolsuzluklar, şaibeler, para kasaları, ayakkabı kutularında bulunan milyon dolarlar, tapeler, baba ve oğul arasında geçen konuşmalar, bakan çocuklarının yolsuzlukları nedeniyle bizim seçmenimiz, tabanımız AKP ile bir hükümet kurmaya çok uygun gözükmüyor. İki günlük İzmir’in ilçelerine düzenlediğimiz gezimizde gördüğüm, sokakta gördüğüm vatandaşlarımız da bir erken seçim değil, geçici hükümet, bir koalisyon hükümeti kurulmalı görüşünde ama CHP-MHP koalisyonu, HDP’nin dışarıdan desteklediği veya MHP-AKP koalisyonu, yani bu da olabilir, biz buna karşı değiliz. AKP, MHP ile anlaşabiliyorsa, birlikte biraraya gelebiliyorlarsa, bir koalisyon kuruyorlarsa bunu kurabilirler. Onlar kurabilir ama seçmenimiz erken seçimden yana değil. Seçmen bize diyor ki birinci parti AKP ve diğer partiler muhalefet partileri. İktidar ve muhalefet partileri biraraya gelsinler ve bir koalisyon kursunlar. En yakın parti AKP-MHP’dir. O olabilir veya AKP-HDP olabilir, çünkü çözüm sürecini birlikte götürüyorlar. O zaman görelim çözüm sürecinin nasıl olacağını, nasıl olmayacağını. HDP-AKP koalisyonu da görebiliriz.” diye konuştu.