CHP Gaziantep Milletvekili ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Mehmet Şeker, İstanbul'daki Çağlayan Adalet Sarayı'nda teröristler tarafından şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz olayını değerlendirdi. Bunun bir terör saldırısı olduğunu dile getiren Şeker, görevlilerin görevini yerine getirmemelerinden kaynaklı bir istihbarat zaafı olduğunu vurguladı.

Bir ülkede terörist varsa devlet istihbarat olarak bunları takip edip 'nereye gidiyorlar, nasıl ilişkileri var' diye takip edemiyorsan bu ülkede bir güvenlik zafiyeti olduğunu gösterdiğini dile getiren Şeker, bunun havaalanında da adliyede de Meclis'te de olabileceğine dikkat çekti. Sorumlular Türkiye'de cezalandırılmadıkları için bunların yaşandığını belirten Şeker, 300 insan ölmesine karşın istifa edenin dahi olmadığını söyledi.

Terör saldırısı olduğunda valinin emniyet müdürünün görevde kaldığını anlatan Şeker, "O zaman kim bu işte sorumlu; vatandaş mı? Şehit olan savcı mı sorumlu? Oraya gelen 2 kişi ne şekilde nasıl girerse girsin bunun takibi devlete ait. İnternet sitelerinde yayınlanıyor, bunların eylem yapacağı belliydi. Biri canlı bombaydı, birisi şu görevdeydi. Bütün bunları biliyordunuz da neden takip etmediniz? Maalesef bu sıkıntıları her zaman görüyoruz. Türkiye'nin her tarafında aynı zaafiyet var." dedi.

"BANK ASYA'YI, GAZETECİYİ TAKİP EDİYORLAR; ELİNDE SİLAH, BOMBA OLAN, TERÖR EYLEMİ YAPABİLECEK KİŞİYİ TAKİP ETMİYORLAR"

Bu ülkede sorumluların hemen saklandığını dile getiren Şeker, demokrasi bilinci oluşmadığı için bu sorunların yaşandığını kaydetti. 'Bir kişi benim yüzümden hayatını kaybetti' diyebilme onurunun gösterilmesini istedi.

MİT'in Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekili adaylarının cemaatçi mi değil mi; paralelci mi değil mi; başka örgüte üye mi değil mi; onlarla uğraştığını anlatan Şeker, "MİT'in böyle bir görevi yok. MİT'in görevi ülkede güvenlikle ilgili bütün tedbirleri almaktır. Hakan Fidan milletvekili olup olmaması bizim sorunumuz değil. Bank Asya'yı takip ediyor aynı adam, gazetecileri takip ediyor. Ama elinde silah, bomba olan, terör eylemi yapabilecek kişiyi takip etmiyor." şeklinde konuştu.

Bütün sorunun becerememeke, yönetememekte olduğunu dile getiren Şeker, "Bir korkuları var, herkesi şüpheli görüyorlar. Cumhurbaşkanına hakaret etti diye Twitter'daki insanları takip edip ceza veriyorlar ama teröristi takip edemiyor, eylem yapacak adamı takip etmiyor. Resmi var adamın bu adam canlı bomba eylemi yapabilir diyor. Bombalı eylem yapacak kişiyi adliyeye girerken neden takip etmediniz? Burdaki siyasi sorumlu hükümettir. Topu taça atmasınlar ne avukatın ne savcının ne de mübaşirin suçu var. Burada suç iktidarın ve emniyetindir." dedi.

'SADECE BANA BİAT EDEN ADAM OLSUN MANTIĞIYLA ADAM KOYARSANIZ İŞLER YÜRÜMÜYOR'

17 Aralık sonrası emniyette yaşanan tasfiyelerin terör saldırısına bir etkisinin olup olmadığına ilişkin soruya ise Şeker, "Emniyette yapılan son operasyonla binlerce kişinin yeri değişti, binlerce insan görevinden oldu. Peki ne kazandırdı bu bize? Eğer bu insan suçluysa, yanlış yaptıysa Hakkari'ye, Bingöl'e gönderdiğinizde yapmayacak mı? Bu yanlışlarla bu işleri yaptılar ve bugün geldiğimiz noktada ehil olmayan insanlara emniyeti bıraktılar. Maalesef şu an büyükşehirlerdeki emniyet görevlilerin pek çoğu 'Aman kimseyi bulamadık, bu da bizim tanıdığımız, arkadaşımız ya da arkadaşımızın kardeşi' bunu atayalım dediler; işte bu hale geldik. İnşallah Allah ülkemizi daha büyük tehlikelerden korusun. Ben gece yatarken rahat uyumak istiyorum. Sabah kalktığımda terör eylemi duymak istemiyorum. Bunu kim sağlayacak; emniyet ve güvenlik güçleri sağlayacak ama son zamanlarda güvenlik güçleriyle ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Sadece bana biat eden adam olsun mantığıyla oraya adam koyarsanız işler yürümüyor. Bu ülkede MİT, Emniyet ve Jandarma istihbaratı; bütün bunlar kime çalışıyor; iktidara çalışıyor. Tedbirlerini alsınlar, gereğini yapsınlar ama maalesef başka işlerle uğraştıkları için buna zaman kalmadığı için bunları yaşıyoruz." karşılığını verdi.

Şeker, en büyük korkusunun ise terör eylemi yapabilecek kişilerin sınırdan geçip bu ülkenin AVM'si veya toplu yaşanılan yere bomba patlatması olacağını vurguladı.