Başta Marmara ve Ege bölgesi olmak üzere yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan lodos; çatıları uçurdu, bayrakları yırttı, vinçleri devirdi, 5 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı. Kuvvetli lodos sonrası oluşan maddi ve manevi hasardan sonra akıllara "Türkiye doğal afetlere ne kadar hazır?" sorusunu getirdi.

Uzunca süredir akıllarda olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun topladığı paraları ise MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Türkkan, "Zorunlu Deprem Sigortası devlet tarafından sunulan bir güvence olarak ifade edilmiş, 'Bu sigorta, konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alır.' diye tanımlanmıştır. Sistemi yönetme sorumluluğu Hazine Müsteşarlığı’na bağlı olarak 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) verilmiştir. Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte zorunlu deprem sigortasının kontrol edildiği noktaların sayısı artırılmış, konut kredisi ve tapu işlemlerinin yanı sıra elektrik ve su abonelik işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası aranmaya başlanmıştır." dedi.

Bu kapsamda Türkkan, şu soruları yöneltti:

"Bugüne kadar ne kadar DASK parası toplanmıştır, toplanan paraların kişi ve miktar bazında toplamı nasıldır?
Toplanan DASK paraları hangi fonda değerlendirilmiştir?
DASK adıyla toplanan paralar şu ana kadar herhangi bir yere harcanmış mıdır, harcandıysa nerelere harcanmıştır?
DASK paralarının harcanacağı yerler neye göre belirlenmektedir?"