Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün saat 21.00’den itibaren eş zamanlı olarak başlatılan ‘Şah Fırat’ adlı operasyonun saat 06.03 sıralarında başarı ile sonuçlandığını açıkladı. Davutoğlu, ''Tek kaybımız olmuştur intikal başladığı sırada bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir.” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısı, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katılımıyla yapıldı. Suriye’deki Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda görevli 38 askerin geri getirilmesi ve kutsal emanetlerin muhafaza altına alınması için düzenlenen operasyonun bölgedeki çatışmaların artması üzerine tedbir olarak gerçekleştirildiğini anlatan Davutoğlu, operasyon kararını Türkiye’nin uluslararası haklarını da kullanarak Ankara’da aldığını söyledi.

Davutoğlu, saat 21.00’de ilk askeri birliğin Mürşitpınar’dan Suriye’ye geçerek Halep kentindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu’na ulaştığını bununla eşzamanlı saat 21.02’de ise tank birliğinin Suriye Eşmesi Köyü civarındaki bir toprak parçası etrafında güvenliği sağlayıp, Türk bayrağını buraya çektiğini aktardı.

Karakoldaki manevi emanetlerin Türkiye’ye geçici nakli öncesi dini tören düzenlendiğini ve en son askerin karakoldan 04.45’te ayrıldığını söyledi. Manevi emanetlerin korunması ve buradaki askerlerin güvenliklerinin sağlanması için TSK’nın direktifleri sonucu planlanan ve Cumhurbaşkanı’nın onayladığı eşzamanlı operasyon kararının geçen hafta alındığına işaret eden Davutoğlu, 21.00’de başlayan operasyonu kendisinin de Genelkurmay Karargahı’ndan saat 23.00’den itibaren an ve an takip ettiğini kaydetti.

BİR ASKER ŞEHİT OLDU

Davutoğlu, eşzamanlı ‘Şah Fırat’ adlı operasyonuna 39 tank, 57 zırhlı araç, 572 personel, 200 araç ile gerçekleştirildiğini ve 4 kol halinde saat 00.30 sıralarında karakola ulaşan personelin hiçbir engel ile karşılaşmadığını kaydetti. Karakoldaki askerlerin tahliyesi ve manevi emanetlerin dini merasimle güvenli şekilde Türkiye’ye taşınmasının ardından karakoldaki yapıların, kullanılamaz hale getirildiğini söyleyen Davutoğlu, en son askerlerin 06.03’de operasyon sonrası Türkiye topraklarına geri döndüğünü söyledi. Davutoğlu, ''Tek kaybımız olmuştur intikal başladığı sırada bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir.” dedi.

Süleyman Şah Türbesi’nin daha önce 3 kez yer değiştirdiğini ancak yine Suriye toprakları içinde kaldığına dikkat çeken Davutoğlu manevi değeri yüksek olan emanetlerin daha sonra da Suriye’deki Cabir Kalesi’ne tekrar naklinin yapılabileceğini temenni ettiğini söyledi.

Davutoğlu, başarı ile gerçekleştirildiğini belirttiği operasyonda görev alan bütün personele teşekkür etti.