AK Parti, 1 Kasım seçim için ilk mitingine Samsun’dan başladı. Partisi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingde partililere seslenen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Samsunlu seçmenlerinden 1 Kasım seçimi için çok çalışmalarını, kapı kapı dolaşmalarını istedi.

Samsun, AK Parti’nin 300 oy ile bir milletvekilini MHP’ye kaptırması bakımından önem verdikleri illerden birisi durumunda. İlk hedeflerinde 6. milletvekilini tekrar garantilemek isteyen AK Parti, seçim mitinglerine ilk olarak Samsun’dan başlayarak seçmenin gönlünü almak için çalıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun yasak kararı olmasına rağmen ‘Haydi Bismillah' şarkısı kısa da olsa kullanıldı. 17.00’da başlaması beklenen miting, başbakanın balıkçılarla denize açılması sebebiyle alana bir saat gecikmeli geldiği için 18.20’de başlayabildi. Davutoğlu’ndan önce konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, meydandaki kalabalığı başbakanın konuşmasına hazırladı.

‘Haydi Bismillah' diyerek ilk mitinglerine Samsun’dan başladıklarını dile getiren Başbakan, Samsun’un kendilerini hiç mahcup etmediğini belirterek ilçelerine selamla konuşmasına başladı. “1 Kasım’da yeniden AK Parti iktidarına hazır mıyız?” diye soran Başbakan, beyannamelerindeki en geniş yerin gençliğe ayırıldığını söyledi. Kutsal yürüyüşe yine Samsun’dan yürüyüşe başlamak istediklerini belirten Başbakan Davutoğlu, Samsun’un istiklal mücadelesindeki yerini hatırlattı. Konuşmasında Çarşambalı Ali Fuat Başgil’in 1961 yılında Cumhurbaşkanlığına aday olduğunda silahla tehdit edildiğini hatırlatan Davutoğlu, ancak onun yaktığı meşalenin devam ettiğini söyledi. “Samsun her zaman demokrasiye güç veren bir şehirdir. Biz de onun iiçin her zaman Samsun’dan yola çıktık ve başarılı olduk.” diyen Davudoğulu, 7 Haziran seçimlerinde çıkan sonucun Türkiye’de bir düğümlenmeye sebep olduğunu, bu düğümün Samsunlular tarafından çözüleceğini kaydetti.

7 Haziran seçimlerinden sonra geçen süreci aktaran Davutoğlu, bu sürecin herkes için bir tecrübe oluşturduğunu dile getirdi. AK Partinin uzlaşma, CHP’nin blok, MHP’nin ise ‘hayır’ HDP’nin ise terör siyaseti takip ettiğini belirtti. Parti olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını anlatan Davutoğlu, “Allah için şahit olun biz 7 Haziran'dan sonra ülkeyi hükümetsiz bıraktık mı? Herkese kapımızı açtık mı? Uzlaşmak için çalıştık mı?” diye sordu. CHP tarafından yürütülen blok siyasetini yıktıklarını hatırlatan Davutoğlu, hükümet kurmada karşılaştıkları en büyük engelin eğitim ve dış politika sebebiyle gerçekleştirilemediğini söyledi.

HDP’nin daha ilk günden itibaren terör siyaseti takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, Suruç’ta yaşanan terör olaylarını hatırlattı. "Huzur ve demokrasi operasyonunu Samsun’dan başlatıyoruz. Bu milletin arasına nifak sokmak isteyenler kesinlikle amacına ulaşamayacak.” diyen Davutoğlu, ülkenin her yerinde birlik siyaseti takip ettiklerini bildirdi.

Davutoğlu, “Milli birlik ve beraberliğin adresi AK Parti’dir. Türk, Kürt, Alevi gibi ayırım yapanlara kesinlikle izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, terör örgütlerinin eş zamanda yaptıkları terör eylemleri ile ülkeyi karıştırmak istediklerini ancak buna izin vermediklerini öne sürdü. “Silahlar tamamen terkedilmedikçe, çeteler temizlenmedikçe, ülkenin her yerinde huzur sağlanana kadar bu operasyonlar sürdürülecektir.” sözünü veren Davutoğlu, bayram namazını kıldığı Diyarbakır’da vatandaşın terör belasından kendilerini kurtarması için dua ettiklerini aktardı.
AK Partiyi bir gönül hareketi olarak nitelendiren Davutoğlu, devleti dönüştürdüklerini, geçmişte yaşanan yol kesme, terör eylemlerini görmezlikten gelmediklerini dile getirdi.

TÜRKİYE’Yİ İMF’YE BORÇ VERECEK DURUMA GETİRDİK

Davutoğlu, 13 yıl boyunca büyük mücadeleler verdiklerini ve IMF kapısında borç bekleyen Türkiye’nin IMF’ye borç verecek duruma geldiğini ve kişi başı gelirin 10 bin dolara çıkarıldığını söyledi. “İhracatta rekor üzerine rekor kırdık. 36 milyardan 158 milyar dolara çıkarttık. Enflasyon tek haneli rakama indi. Dün açıkladığımız beyannamede ‘kaynak nerede’ diye soruyorlar. Kaynak milletimizdir. 2017’de bütçe fazlası vereceğiz. Azimle çalışan için kaynak mesele olmaz. 2002’de 119 milyarlık bütçe vardı şimdi sadece eğitimi bu rakamı ayırıyoruz.” diyen Davutoğlu, 12 yıllık iktidarları döneminde eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma kadar yaptıkları hizmetleri aktardı.

Vatandaşa duyurdukları seçim beyannamesini hayalcilikten öte gerçekleştirilebilecek hedefler olduğunu anlatan Davutoğlu, yenilenen dinamik bir hareket olarak, toplumun her kesimi ile bir araya gelerek yaptıkları araştırma ile beklentileri tespit ederek yol haritası belirlediklerini söyledi. Emeklilere yaptıkları yeni düzenleme ile emeklilere yılda 1200 liralık ek gelir kazandırıldığını ifade eden Davutoğlu, emeklilerin maaşlarından kesinti yapılmayacağını verdikleri sözü yerine getirdiklerini kaydetti.
Asgari ücreti 1000 liradan 1300 liraya çıkartmak için harekete geçtiklerini ifade eden Başbakan böylece çalışanların gelirini yüzde 30 artırmış olacaklarını müjdeledi. Çiftçilere verdikleri destekleri de hatırlatan Davutoğlu, yemde, gübrede KDV’yi kaldırdıklarını anlattı.

117 ÜNİVERSİTE AÇTIK

Gençlere olan müjdelerini de sıralayan Davutoğlu, şöyle konuştu: “Okulu bitiren gencimiz gelecek elimde imkanım yok ama iyi bir projen var diyen gence 50 bin lira karşılıksız para vereceğiz. Yetmeyene 100 bin lira faizsiz, ipoteksiz kredi vereceğiz. Birileri de başka bir yerde çalışmak isterse iş verene ‘bu gencin bir yıllık maaşını biz vereceğiz.’ Böylelikle hem istihdam oluşturacağız hem de ülkeyi kalkındıracağız.”

Kadınlara doğum hediyesi verdiklerini hatırlatan Davutoğlu, doğumundan ölümüne kadar halkının yanında olduklarını belirtti. Davutoğlu, Samsun’a verdikleri sözleri de yerine getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini vaat etti. Bir saat süren konuşmasında Samsun'a yapacakları yatırımları anlatarak, 1 Kasım seçimlerinde çok çalışmalarını istedi.