Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani’de yaşananları 'herkes iki terörist grubun kapışmasını mesele ediyor' diye eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, “Sen, Uygur Türklerinin yaşadığı yere hayatında bir kere gittin mi? Vatanlarından ayrılan Uygur Türklerini vatandaşlığa kabul eden ülke biz olduk. Sen neredeydin ya? Sen Başbakan yardımcılığı yaparken kaç kişiyi vatandaşlığa kabul ettin? Önce bunu söyle” diye eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da Birlik Vakfı'nın iftar yemeğine katıldı. İftar sonrasında davetlilere hitaben bir konuşma yapan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Herkes Kobani’yle yatıp kalkıyor, Nişantaşı’ndan Yüksekova’ya kadar önüne gelen Kobani’deki iki terörist grubun kapışmasını mesele ediyor. Doğu Türkistan’daki Çin zalimliğini kimseler konuşmuyor, ağzına dahi almıyor. Kobani’ye ağlayanlar, Kaşgar’a gülüyor ve zulme ortak oluyor.” sözlerini eleştirdi.

SEN BAŞBAKAN YARDIMCISI İKEN KAÇ UYGUR'U VATANDAŞLIĞA ALDIN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin ismini anmadan “Şimdi bakıyorsunuz bazı siyasetçiler çıkıyor şunu söylüyor, güya şahsıma atıfta bulunuyor. Ne diyor? ‘Sadece işte Araplar ile sadece Kobani'deki Tel Abyad'dakilerle uğraşanlar, Uygur Türklerini unutuyor' diyor. O zata ben söylüyorum; ya sen Uygur Türklerinin yaşadığı yere hayatında bir kere gittin mi? Ama Tayyip Erdoğan gitti. Daha önce söyledim, yine söylüyorum; Binlerce vatanlarından ayrılan Uygur Türklerini vatandaşlığa kabul eden ülke biz olduk. Sen neredeydin ya? Sen, başbakan yardımcılığı yaparken kaç kişiyi vatandaşlığa kabul ettin? Önce bunu söyle. Biz bunu yapmış bir ülkeyiz. Bunun kararını vermiş bir iktidarız. Mazlumlara kapımızı şu an 2 milyona nasıl açtıysak onlara da açtık. Biz burada ayrım yapmadık. Neden? 'Ölümden kaçanlara kapımız her zaman açık' dedik, açık tuttuk ve bunu her zaman uyguladık.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Son 4 yıllık süreçte bizim sadece bir tane pusulamız oldu: Vicdan.” diye ekledi.

BİRİLERİ SOYDU SOĞANA ÇEVİRDİ BİZ BEREKETLENDİRDİK

Kirli hesap yapanlara, sadece çıkarlarını gözetenlere inat vicdanı, dayanışmayı rehber edindiklerini ifade eden Erdoğan, “Kapımıza gelen her mazlum dininden mezhebinden etnik kökeninden önce bizim için insandır, candır. Böyle baktık. Kimsenin acısına bigane kalmadık, kalmıyoruz da. Soruyorum: Efendiler, 12 yıl önce sizler iktidardaydınız. Türkiye’nin garip guraba fakir fukara ülkelere yaptığı destek 45 milyon dolardı. 2014 sonu itibariyle bu rakam 4,5 milyar dolara çıktı. Biz buyuz. 45 milyon dolar nire, 4,5 milyar dolar nire? Aradaki fark bu. Birileri soydu soğana çevirdi, biz geldik bereketlendirdik. Çünkü veren el alan elden üstündür dedik.”


BAYIRBUCAK TÜRKMENLERİNE YARDIM GÖTÜRÜRKEN…

Son 5 ayda Kobani’ye 2 bin TIR’a yakın yardım malzemesi gönderdiklerini iddia eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiç mübalağa etmeden söylüyorum: Şayet bugün Kobani’de ocaklar tütüyor, kazanlar kaynıyor, oradaki kardeşlerimiz sıkıntıların altında ezilmiyorsa, bu Türkiye’nin yaptığı yardımlar sayesindedir. Biz Bayırbucak Türkmenlerine yardım götürürken bunun önünü kesen paralel yapıya ses çıkardınız mı ya? Hiç sesiniz çıkmadı. Bir gün kalkıp da konuştuğunuzu görmedik. Ama şimdi kalkıp tweet atıyorsunuz. Bilesiniz ki o tweetler hiçbir zaman hedefe ulaşmaz, bumerang gibi döner sizi vurur. Biz sadece yaşatmanın, imar etmenin, ayağa kaldırmanın, dostluğu ve kardeşliği büyütmenin derdindeyiz.” diye kaydetti.

Kobani’deki son saldırının hemen ardından tüm yaralılara sahip çıkıp, onları tedavi altına alarak bu tavırlarını bir kez daha gösterdiklerini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: “Ölü sayısının 150’yi geçtiği ifade ediliyor. Ben bu vesile ile son saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerime Allah’tan rahmet diliyorum. Onların Kürt olması, benim onlara 'kardeşim' dememi asla bir kenara atmaz veya koymaz. Ama siz bu ülkede yıllarca Kürtse, ona farklı baktınız. Türkse farklı baktınız. Biz Türk'e de, Kürt'e de, Arap'a da, Çerkez'e de, Laz'a da, Boşnak'a da, Abaza'ya da, Roman'a da hepsine aynı baktık. Bu bizim Müslüman kardeşimizdir dedik. Türkiye’nin bu samimi tavrına rağmen akan masum kanlar üzerinden etnik ayrımcılık yapmak, siyasi rant peşine düşmek insanlığı da vicdanı da ayaklar altına alıp çiğnemektir.”

BAŞKA ÜLKE VE ÇEVRELERİN DÜMEN SUYUNA GİRDİLER

“Maalesef boğazına kadar bu çamura batanlar sadece terörün terör örgütünün değil, Suriye’deki eli kanlı rejimin, onlarla birlikte başka ülke ve çevrelerin de dümen suyuna girmiş oluyorlar." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz böyle bir ayrımcılığın içinde olmayacak yeni 6-7-8 Ekim olaylarının tekrar yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Bölgedeki kardeşlerimin de böyle bir fitne girişimine, yeni provokasyonlara alet olmayacaklarına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

GÜNEYDE YENİ BİR DEVLET OLUŞMASINA ASLA MÜSAADE ETMEYİZ

Hiç kimsenin Türkiye üzerinden ameliyat yapmasına, operasyon yapmasına müsaade etmeyeceklerini savunan Erdoğan, “Bundan sonra da bu teşebbüslere müsamaha göstermeyeceğiz. Aynı şekilde Suriye’nin toprak bütünlüğünün yok sayılmasına, kirli hesaplarla ülkenin parçalanmasına izin vermeyeceğiz. Suriyeli kardeşlerimizin hak ve özgürlük mücadelelerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Açık ve net söylüyorum: Suriye’nin kuzeyinde, ülkemizin güneyinde yeni bir devlet oluşmasına da asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu da açıkça söylüyorum. Aynı şekilde terör örgütlerinin bölgedeki kaosu fırsata çevirmelerine de izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin Kobani başta olmak üzere Suriye ve Irak’ta yaşanan hadiseler karşısında ortaya koyduğu insani tavrı başka hiçbir ülke gösterememiştir. Buna rağmen hala uluslararası algı operasyonları kapsamında Türkiye’nin aleyhinde konuşanlar, en büyük ahlaksızlığı en büyük alçaklığı yapıyorlar. Şunu unutmayın; yel kayadan bir şey götürmez. Ama bu alçaklığa alet olanlar eninde sonunda hesabını verecekler, bunu böyle bilsinler. Amacımız orada yaşayan mazlum kardeşlerimizin yaralarına derman olmaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Suriye ve Irak halkına destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.