HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, temiz bir toplum için, şeffaflığın sağlanması, yolsuzluğa, kayıt dışına karşı bir araştırma komisyonu kurulması için Meclise önerge verdiğini aktarıp, İsviçre bankalarında en fazla Türkiye'den para bulunduğunu kaydetti. Çok tehlikeli bir döneme gidildiğini vurgulayan Kaplan, 50 milyon yurttaşın açlık ve yoksulluk sınırında olduğuna dikkat çekti. Şeffaflık paketinin seçim sonrasına ertelendiğini dile getiren Kaplan, Başbakanın geçerli olduğuna Köşkün ayar çektiğini ve siyasi bir krizin eşiğinde olduğunu ifade etti.

Meclis'te basın toplantısı düzenlen Hasip Kaplan, iç güvenlik paketine yönelik bir soruya, "İç tüzükten kaynaklı demokratik haklarımızı, demokratik muhalefetimizi sonuna kadar kullanarak bunu engelleyeceğiz. Bu güvenlik değil, zulüm paketidir. Gizli dinlemeyi sınırsızlaştıran, herkesin kapısının çalınabileceği bir rejime gidiyoruz. Hukuk devleti yok ediliyor. Üç dönem içinde AKP en sert muhalefetle karşılaşacak. Özellikle birinci bölümü hemen çekmelidirler." karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın adaylığına karşı olmasıyla ilgili bir soruya Kaplan, "Gözlerimizi yaşarttı sayın Cumhurbaşkanı. Zaten huyudur, dışarı giderken sanal bir gündem bırakır. Cumhurbaşkanının bilgisi dışında böyle birşey olamayacağını herkes bilir. Bu tartışmayı sürdürmenin bir anlamı yoktur." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yüzde 50'nin kendilerinden nefret ettiğine yönelik açıklamalarının sorulması üzerine ise, "Günaydın derim; yeni mi farkına vardılar? Toplumun içine koruma ordusu olmadan girip rahat gezebiliyorlar mı? Önce bunu görmeleri lazım. Bunu bu hale getirdiyseniz bunda payınız vardır demektir. Bu paketi bile konuşurken iktidarın bir grup başkanvekili çıktı, 'bizim gibi düşünmeyenler vatan hainidir' diyor; hadi oradan. Böyle şapşal siyaset laflarıyla tabi ki toplum ötekileştirilir. Diktatörlerin kanunlarına karşı çıkmak vatan haini, çalanlar vatansever olacak. Güvenlik paketi gelince kürsüde görürler kimin vatansever kimin vatan haini olduğunu görürler." karşılığını verdi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın HDP'nin barajı aşamayacağına yönelik sözlerine de tepki gösteren Kaplan, "HDP yüzde 10 barajı aşacak, AKP 276'yı aşamayacak; yazın bunu. Kendilerini çok dev aynasında görmeye başladılar. O barajın içinde onları boğacağız. 300 üstü vekil zaten çıkaramayacaklar, 276'yı bulamayacaklar. Tek başlarına iktidar olamayacaklar." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 400 vekil istediğine yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine de Kaplan, "550 vekil de isteyebilirsin. Melekler onlara mı çalışacak. Siyasette uçtular. Cumhurbaşkanı da aşar bilmiyor. Bu millet bu kadar aptal mı? 400 vekil rüyasını görmesinler. Anayasanın toplumsal sözleşme olduğunu bilmiyorlar." dedi.

Çözüm süreciyle ilgili Kandil'le yapılan görüşmelerin sorulması üzerine Kaplan, Kürdistan Federal yönetimin çözümün dışında olmadığını söyledi. Gidilen ve görüşülen adreslerin belli olduğunu anlatan Kaplan, "Bu görüşmeler genelde Ortadoğu'da çözüm sürecine katkı sunuyor, iyleşmesine katkı sağlıyor. Türkiye, kırmızı çizgilerle çok şey kaybetti." ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan'ın siyasete girecek olmasıyla çözüm sürecinin etkilenip etkilenmeyeceğine yönelik bir soruya Kaplan, "Etkilenmez. Devlet kişilerle baki olsa kimse ayakta kalmazdı. Siyasette farklı katkı, orada farklı katkı sunarsınız. Sürece her zaman katkı sunmak mümkündür." şeklinde konuştu.

Bank Asya'ya yönelik operasyonun sorulması üzerine de Kaplan, "Bunu mahkemelik olarak görüyorum. Bizim mahkemeler baskı altında; çözmezse AİHM'e gider. Bunun örneği var Kentbank. Mahkum olursunuz, hükümetin ceremesini vatandaş çeker. Yurttaşın parasını böylesine çarçur ederler. Gidişat bu." dedi.