HDP Bitlis İl Başkanı Tarık Gümüş, Bitlis Valiliği’nin güvenlik gerekçesiyle bazı köylerdeki oy sandıklarının il ve ilçe merkezlerine taşınması ve seçmenlerin buralarda oy kullanması için Yüksek Seçim Kurulu’na teklifte bulunmasına tepki gösterdi.

Valiliğin, kırsaldaki sandıkların merkeze alınması için YSK’ya başvurmasını değerlendiren HDP Bitlis İl Başkanı Tarık Gümüş, parti olarak valiliğin yaptığı başvuruya itiraz başvurusunda bulunduklarını belirterek, yapılan başvurunun sandık güvenliğini sağlamaya yönelik değil, seçime olan katılım oranını düşürülmeye yönelik olduğunu öne sürdü. Konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade eden Gümüş, “Güvenlik tehlikesi arz edilen bölgelerde sandıkların belirlenen il ve ilçe merkezlerine ya da belirli merkezlere taşınmasıyla ilgili, Bitlis Valiliği'nin YSK’ya bir başvurusu oldu. Tabi bu yapılırken güvenlik gerekçesi öne sürülüyor. Ancak bilindiği üzere 7 Haziran’daki seçimlerde Bitlis’te çok iyi bir seçim atlattık. İlimizde sandık güvenliği ve diğer sıkıntılarla yok denecek kadar az sıkıntılılar yaşandı. Bu anlamda ben Bitlis’te güvenlik açsından çok önemli sıkıntılarımızın olduğuna inanmıyorum. Bunun için valiliğin YSK’ya yaptığı başvuruya karşın bizler de parti olarak itirazımızı yaptık." dedi.

"TEMEL AMAÇ SEÇMENİ ETKİLEMEK"

Başvurunun Güroymak ilçesinden başladığını hatırlatan Gümüş, "Hepimizin temel amacı seçimin güvenli bir ortamda geçmesidir. Fakat burada biz bu dürtüyle hareket edildiğine inanmıyoruz. Çünkü neticede sandıkların bir tarafa toplanması ve bunların asker tarafından korunması burada oy kullanacak seçmen üzerindeki etkilerini de düşünmek lazım. Herkesin malumudur, seçmenlerin oy kullanılacak merkezlere ulaşması, bu sandıklarda rahat oy kullanması gerçekten çok zor olacak. Bu açıdan bizler bu başvurunun gerçekten çok ciddi el tutulur maddi temellerinin olduğuna inanmıyoruz. Buradaki temel amacın bir noktada seçimi ve seçmeni etkilemek, seçmen katılımını etkilemek, burada oluşturulan hava ile oy kullanacak insanların üzerinde psikolojik bir baskı yaratmak olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda biz de valiliğin YSK’ya yaptığı başvuruya karşılık itirazlarımızı yapacağız. Hep birlikte bekleyip YSK’dan nasıl bir sonuç çıkacağını göreceğiz.” diye konuştu.