Gaziantep HDP Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL Kahramanmaraş Terolar Bölgesine yapılmak istenen AFAD kampının yapım sürecinde usulsüzlükler yapıldığınıve kampın imar mevzuatına uygun olmadığını iddia etti.

İşte Toğrul'un soru önergesi

Kahramanmaraş merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Sivrice Höyük (Terolar) Mahallesi’nde mülteciler için yapılmak istenen konteynır kent yerel halkın tepkilerine rağmen sürdürülmektedir. Ayrıca kurulmak istenen kampın ihale sürecinde ciddi usulsüzlükler yapıldığı ve hukuka aykırı davranıldığı iddia edilmektedir. Şöyle ki; Kamp yapımı için düşünülen bölgenin mevcut mera vasfından çıkarılmadan bir ay öncesinden ihale sürecinin başlatıldığı, ihalenin tamamlanıp sözleşmenin imzalanmasından bir gün sonra da valilik kararıyla bölgenin mera vasfından çıkarıldığı müşteki avukatlar tarafından açılan kamu davasında görülmektedir.  

Başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 29 Şubat'ta ihale sürecinin başlatıldığı ve yüklenici firma olan Kalyon İnşaat ile 17 Mart tarihinde sözleşme imzalandığı görülmektedir. Ancak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce mevcut alanın mera vasfından çıkarılıp hazineye devir edilmesi tarihi 18 Mart 2015 tarihidir. Arazi mera vasfından çıkarıldıktan sonra ihale sürecinin başlatılması gerekmekteyken, mera vasfı devam ederken ihale süreci başlatılmış ve bitirilmiştir.

Diğer bir yandan, Kahramanmaraş’ta AFAD kampının iptali için açılan davada, bilirkişi raporu yayınlanmıştır. Bilirkişilerden, Ziraatçı; köyde 30 büyükbaş hayvana gerekli olan yeşil ot ihtiyacına darbe vurulacağını, Jeolog; arazideki Karaçay’ın kirleneceğini ve atık su seviyesinde düşme yaşanacağını, Mimar; doğal zenginlik yönünden geri dönüşümü mümkün olmayan bir tahribatın meydana geleceğini belirtilmiştir. Jeolojik yönden tayin edilen bilirkişilerin hazırladığı raporda, bölge ve civardaki köylerin ciddi bir deprem tehdidiyle karşı karşıya olduğu ve köy sakinlerinin özel mülkiyet hakkının ihlal edildiği söylenmiştir. Ayrıca; genel şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından uygun olmadığı ifade edilmiştir. Şehir Planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanının nitelikleri gibi olgular ile uygulama bütünü, yönü, büyüklüğü, nüfus, yapılaşma biçimi gibi temel kavramlar da dikkate alındığında üst ölçekli planlara ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır. 

 Bu bağlamda; 

1- Mülteciler için kurulacak olan çadır ve konteynır kentler, nereye ve hangi koşullar göz önünde bulundurularak kurulmaktadır? Kahramanmaraş’a bağlı Terolar (Sivricehüyük) Mahallesi’nde AFAD kampı kurulmasının nedeni nedir?
2- Kamp yapılmadan önce belirlenen başka bir yer var mıdır? Varsa bu yerler neresidir? Teroların seçilme, diğer yer/yerlerin seçilmeme gerekçeleri nelerdir?
3- Mera niteliğinde olan bölgede herhangi bir inşaat yapım sürecinde başvurulan hukuki mevzuat nedir?  Var olan bölge inşaat yapımının yasal dayanağı nedir? 
4- Bölge Mera vasfından ne zaman çıkarılmıştır? Bölgenin Hazineye devir edilme kararı hangi tarihte alınmıştır? 
5- İl mera komisyonu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün onayı alınmış mıdır? Alınmış ise hangi tarihlerde alınmıştır? 
6- Kurulacak AFAD kamp yapımına dair ihale süreci ne zaman başlamıştır? İhale şartları ve katılım koşulları nelerdir? Aşama aşama hangi tarihte ihale süreci başlatılmış ve bitirilmiştir?
7- Hangi ihale usulü kullanılmıştır? İhale hangi tarihte imzalanmıştır? İhaleye katılan diğer firmalar ve teklifleri nelerdir?
8- Kamu ihalelerinde geçici kabul ve askıda kalma gibi süreler normalde ne kadar sürmesi gerekiyor? Mevcut AFAD kampının inşaatındaki toplam ihale süreci ne kadar sürmüştür? 
9- Kamp inşaatı yapılır iken ÇED raporunun olmamasının nedeni nedir? Terolar'da kamp yapılmasına dair halkın görüşüne başvurulmuş mudur, başvurulmuş ise halkın görüşü nedir? Halkın kaygılarını gidermeye yönelik herhangi bir faaliyet yapılmış mıdır?
10- Yapılacak kampın imar mevzuatı süreci nasıl işletilmiştir? Kampın inşaatının yapılması imar mevzuatına uygun mudur? İmar planında ihale tarihinde bölge mera vasfında olmasına rağmen ihale neden ve nasıl yapılmıştır?
11- Maraş ve çevresindeki deprem fay hatları nereden geçmektedir? Kamp yapılırken olası bir deprem durumu göz önüne alınmış mıdır? Deprem fay hatları kampın çok yakınından geçmesine rağmen kampın buraya yapılmak istenmesinin nedeni nedir?
12- Meradan beslenen kaç canlı hayvan vardır? Bölgede köylülerin hayvanlarını otlatabilecekleri başka mera alanları mevcut mudur?
13- AFAD kamp yapım süreci başlamadan önce kentin sosyal dokusu göz önünde bulunmuş mudur?  Geçmişte yaşanan Maraş Katliamı’nın izleri silinmemesine ve daha uygun alanlar bulunmasına rağmen, bu yer konusunda ısrar edilmesinin nedeni nedir?
14- Cumhurbaşkanı ve hükümetinize yakınlığı ile bilinen Kalyon inşaatın Türkiye'deki birçok kamu ihalelerini almasının nedeni nedir?