Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa Birinci Sıra Milletvekili Adayı Asiye Kolçak, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın, HDP’ye yönelik silahlı saldırıları, ‘bize de saldırılar oluyor’ diyerek geçiştirdiğini söyledi. Kolçak, “Şimdi karşılaştırmak olmaz. Siz bakansınız, hükümetsiniz. Doğu ve Güneydoğu diye tabir ettiği Kürt illerinde, birkaç taşlama olayı olmuş. Ben bunun da bir provokasyon olduğunu düşünüyorum. Bir karşılaşma doğru değil. Silahlı saldırıdan bahsediyoruz.” dedi.

HDP, Bursa milletvekili adaylarını Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda konuşan birinci sıra adayı Asiye Kolçak, Orhangazi ilçesinde ve çeşitli illerde partilerine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırılara değindi. Türkiye’de gerçek anlamda demokrasi ve özgürlük olması halinde o manzaraların yaşanmayacağını belirten Kolçak, Vali ve Kaymakam gibi idare amirlerin ‘AKP’nin valisi, emniyeti gibi’ çalışmamış olması halinde gerilimin yine oluşmayacağını kaydetti.

“KINAMAKLA YETİNİLMEMELİ”

“Gerilim siyaseti kolaydır, bunu yapabiliriz” diyen Kolçak,“Gruplaştırırsınız, çatıştırırsınız. Ama egemenler kazanır. Biz zor olanı seçiyoruz, çoğulcu, demokratik çok kimlikli bir toplumu inşa edeceğimizi söylüyoruz. Dolayısıyla o günkü provokasyonun direk emniyetin, valinin tavrı ile olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Seçim sürecinde demokratik asgari koşulda çalışmayı arzu ettiklerini dile getiren Kolçak, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın açıklamalarını eleştirdi. Akdoğan’ın, yapılan saldırıları kınadığını hatırlatan Kolçak, şöyle konuştu: “Kınamakla yetinilmemelidir. Bunlarla ilgili yasal süreç başlatılmalıdır. Bu ırkçı saldırıları yapan, idare içindedir, emniyettendir yada siyasal partilerin, sivil toplumun neyse o kesimlerin hakkında yada fiili anlamda bu saldırıda bulunanlar hakkında yargılama süreci başlatılırsa o zaman biz bunun organize bir saldırı olduğunu düşünmekten vazgeçeriz.”

“ŞİMDİ KARŞILAŞTIRMA OLMAZ, SİZ BAKANSINIZ”

Yalçın Akdoğan’ın, “Bize yönelik de saldırılar oluyor” dediğini ifade eden Kolçak, şöyle devam etti: “Şimdi karşılaştırmak olmaz. Siz bakansınız, hükümetsiniz. Doğu ve Güneydoğu diye tabir ettiği Kürt illerinde, birkaç taşlama olayı olmuş. Ben bunun da bir provokasyon olduğunu düşünüyorum. Bir karşılaşma doğru değil. Silahlı saldırıdan bahsediyoruz. Siyasal organizasyonların basın açıklamasından, emniyetin ve valinin direkt tavrından bahsediyoruz burada. Yoksa münferit bir olay gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu doğru değil, bunu kabul etmiyoruz. Hükümet sorumludur, yerel yönetimler sorumludur. Ama biz bu provokasyonlara gelmeyeceğiz. Barış ve demokrasi söyleminden, hakların birlikte yaşamı ve demokratik ulus projemizden vazgeçmeyeceğiz. Geri adım atmayacağız.”

HDP Bursa İl Eş Başkanı Kezban Dumlu ise Bursa’da bir milletvekili çıkarma gibi bir kaygı taşımadıklarını belirterek, “Biz bir milletvekili çıkartacağımıza inanıyoruz. Çalışmalarımızı ikinci milletvekilini çıkartmak üzere yürütüyoruz.” dedi.