HDP Şanlıurfa Milletvekili adayı Osman Baydemir, seçimde asla ve kata hileye izin vermeyeceklerini söyledi. Baydemir, "İlgimizi sandıklara çekip asıl operasyonu bilgisayarlar başında yapacaklar." iddiasında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Şanlıurfa İl Teşkilatı ve milletvekili adayları sandık güvenliği ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Bir otelde düzenlenen toplantıda hukuk vurgusu yapıldı. HDP’li adaylar bir ayrıcalık değil, yasalar çerçevesinde bir seçimin gerçekleşmesini istedi. Olası bütün ihtimaller karşısında önlem aldıklarını belirten milletvekili adayları, hukuka aykırı davranan ‘kim olursa olsun’ yargı önüne çıkaracaklarını vurguladı.

HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, açık ve blok oy kullanımını kabul etmeyeceklerinin altını çizerken milletvekili adayı Leyla Güven, iktidarın Anayasa'yı yok saydığını söyledi. Güven, hükümetin 17-25 Aralık hesabı verme yerine sürekli partilerine saldırdığını dile getirdi.

HDP Şanlıurfa birinci sıra adayı Osman Baydemir ise olası tüm hileler üzerinde çalıştıklarını ve tümüne karşı önlem almaya çalıştıklarını ifade etti. Kolluk kuvvetleri, sandık kurulu başkanları ve diğer görevlilere uyarıda bulunan Baydemir, hukuka aykırı yapılacak tüm girişimleri yargıya taşıyacaklarının altını çizdi. Yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminin hukuka aykırı gerçekleştiğini savunan Baydemir, bu seçimde aynı tezgaha düşmeyeceklerini söyledi. Kırsal bölgelerde blok oy kullanılacağı yönünde ihbar aldıklarını aktaran Baydemir, "Böyle bir girişim olması durumunda şüphesiz ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Sorumlu kim olursa olsun yargı önüne çıkacak." diye konuştu.

Şanlıurfa’nın 48 ile tarım işçisi gönderdiğini anımsatan Baydemir, bunların oylarının başkası tarafından kullanılmasına da asla müsaade etmeyeceklerini belirtti. Kolluk kuvvetlerine ve seçim kuruluna çağrıda bulunan Baydemir, "O gün görev yapacak olan kolluk görevlilerine, seçim kurullarına, amirlerine çağrımızdır. Her vatandaş gibi onların da bir oy kullanma hakkı vardır. Görev kâğıdını alıp okul okul dolaşıp birden fazla oy kullananı tespit edersek mutlak süratte yargı önüne çıkaracağız. Buna izin veren sandık başkanları, göz yuman amirleri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Mühür zedelenmiş, tahrif edilmiş sonuçlar bulunursa suç duyurusu yapılacak. Önceki seçimlerde kim ne yaptıysa yanına kar kaldı düşüncesini unutsun. Bunları yaşadık, mağduruyuz."

Çok iyi bir örgütleme ile sandıklara sahip çıkacaklarını belirten Baydemir, göz açtırmayacaklarını ifade etti. Baydemir, internet ve telefon erişiminin de kesintiye uğramaması konusunda hükümeti uyardı.

'BİRLEŞTİRME İŞLEMİNİN BİRDEN FAZLA BİLGİSAYARDAN YAPILMASINI KABUL ETMEYECEĞİZ'

Şanlıurfa’ya has bir sayım yönteminin uygulandığına dikkat çeken Baydemir, oy birleştirimi için birden fazla bilgisayar kullanıldığını belirterek, bunu kabul etmeyeceklerini aktardı. Son iki seçimin Anayasa'ya aykırı gerçekleştiğini öne süren Baydemir, "Bu iki seçim aslında butlandır. Bir daha böyle bir şeye asla müsaade etmeyeceğiz. Şöyle ki Karaköprü ilçesinde 246 sandık var. İlçe seçim kurulu gelen torbaları birbirinden farklı okutman ve yazman ve farklı 5 bilgisayar üzerinden birleştiriyor. Eyyübiye'de 574 sandık var. Burası da 16 sayman, 16 okutman ve 16 bilgisayarla birleştirme yapıyor. Haliliye’de 630 sandık var; bunu 18 bilgisayarla birleştirmeyi öngörüyorlar. Açık söylüyorum; ne kadar çok bilgisayar o kadar çok yargı denetimsizliği, ne kadar bilgisayar o kadar çok gözetimsizlik, o kadar çok hile, o kadar çok şaibe. Yasa açık ve net diyor ki yargı denetiminde gerçekleşir. Bir hakim 18 sandık sonucunu, bilgisayarı bir anda nasıl kontrol edecek? 10 gözü, kulağı yoktur." ifadelerine yer verdi. İşlemleri hızlı yapmak için birçok bilgisayar kullanıldığını kaydeden Baydemir, "Aceleniz ne, yangından mal mı kaçırıyorsunuz?" ifadesini kullandı.

'ASIL OPERASYONU BİLGİSAYARLARDA YAPACAKLAR'

Hile üzerine hesabı olanların hesabını bozacaklarını aktaran Baydemir, "Özellikle algımızı kırsala, blok oy kullanımına yönlendirmeye çalışıyorlar. Esas operasyonu bilgisayar başında yapacaklar. Tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyorum. Bütün hileyi burada yapacaklar. Ne kadar çok bilgisayar o kadar çok hile." sözlerine yer verdi.

"AKP hükümeti kendi geleceğini HDP’yi barajın altında bırakmaya endekslemiş." diyen Baydemir, bütün şiddet olaylarında AK Parti’nin parmağının olduğunu öne sürerek, Şırnak’ta son yaşanan olayları da AK Parti'ye bağladı.