Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıkaya, basında yer alan 'Uzak Doğu menşeli cihazların yanlış ölçümler yaparak diyabet hastalarının hayatını tehdit ettiği'ne yönelik haberlerle ilgili soru önergesi verdi.

Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi. "Diyabet hastalığının takibinde büyük önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarında yaşanan sorunlar, ülkemizdeki 10 milyon diyabet hastasının hayatını tehdit etmektedir." diyen Nazlıaka, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), 10 Ocak 2011 tarih ve 2011/5 sayılı genelgesinin, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili ciddi sıkıntıya yol açtığına ilişkin haberlerin ulusal basında geniş yer bulduğunu hatırlattı.

Bu haberlerde, Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle 1 Mart 2011 itibarıyla bir sistem değişikliğine gidildiği, bu kapsamda, piyasada bulunan şeker ölçüm cihazları için performans değerlendirme testi uygulandığı ve 35 cihazın bu testi geçtiğinin ifade edildiğini anlatan Nazlıaka, şunları kaydetti: "Edinilen bilgilere göre geçen 4 yıl içerisinde SGK’nın geri ödeme listesine giren markalara yenileri de eklenmiştir. Halen piyasada bulunan 70 cihazın 49’u uzak doğu menşelidir. Piyasaya sürülmesine izin verilen bu cihazların yanlış ölçüm yaptığı için diyabet hastalarının hayatını tehdit ettiği bilinmektedir. Piyasada değişik marka ve fiyatta pek çok şeker ölçüm cihazı ve çubuğu bulunmaktadır. Avrupa’da ve ABD’de ciddi testlerden geçmiş ölçüm cihazları, maalesef SGK’nın geri ödeme listesinde bulunmamaktadır. SGK'nın geri ödeme listesinde yer almayan ancak güvenilirliği uluslararası ölçüm merkezlerinde test edilmiş ölçüm cihazları ve çubuklarını almak isteyenler 10 ile 50 TL arasında değişen miktarlarda fark ödemektedir. Dolayısıyla vatandaşlar fark ödemeden cihaz almak istemekte, uzak doğu mallarına yönelmektedir. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, herhangi bir kişinin, Uzak Doğu’daki bir firmaya giderek şeker ölçüm cihazı yaptırtabildiği ancak SGK’nın geri ödeme listesine aldığı bu markaların, üretildiği ülkede dahi satılmadığı iddiaları yer almaktadır. Yani Türkiye’de satılan Tayvan malı bir şeker ölçüm cihazı, Tayvan’da bulunmamaktadır. Doktorlar, şeker ölçüm cihazından kaynaklı yanlış tedavi ve diyabetten dolayı böbreklerini kaybeden ve diyalize giren bir hastanın 1 yıllık masrafının, 15 yıllık şeker ölçüm çubuğunun fiyatına eşit olduğunu ifade ederken, şekeri kontrol altında tutulan bir diyabet hastasının devlete maliyeti yüzde 70 oranında azaldığına, bu nedenle tüm şeker ölçüm araçlarının ücretsiz verildiğine dikkat çekmektedirler."

Bu bağlamda Nazlıaka, şu soruları yöneltti:

"- SGK listesinde yer alan üç farklı marka kan şeker ölçüm cihazı ile aynı kişiye ölçüm yaptırılmış, her cihazın farklı bir sonuç verdiği görülmüştür. Neredeyse birbirinin iki katı sonuç veren bu cihazlara güvenerek tedavi uygulayan bir hasta hayati tehlike başta olmak üzere büyük sağlık problemleriyle karşı karşıya kalacaktır. Milyonlarca hastanın sağlığını tehdit eden bu tablonun sorumlusu kimdir? İnsan hayatı bu kadar ucuz mudur?

- 10 Ocak 2011-2015 döneminde yıllara göre ithal edilen şeker ölçüm cihazlarının sayısı nedir? Hangi ülkelerden ne kadar cihaz ithal edilmiştir?

- Halen SGK listesinde yer alan şeker ölçüm cihazları hangileridir? Bu ürünler hangi ülkelerden ithal edilmiştir?

- Piyasada satılan ve SGK listesinde yer alan bu cihazlardan ötürü yanlış şeker ölçümü yaptığı ve tedavi uyguladığı için hayatını yitiren, böbreğini kaybeden ya da başka rahatsızlıklara yakalanan hasta sayısı bilinmekte midir? Nedir?

- Her gün yüzbinlerce insanımızın sağlığını tehdit eden, büyük bir sağlık skandalına neden olan bu cihazlar piyasalardan ne zaman toplatılacaktır? Bu cihazlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilecek midir?"