CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Fenerbahçe otobüsüne yönelik düzenlenen saldırının münferit değil 'memleketi karıştırmaya yönelik bir saldırı' olduğunu söyledi. Korutürk, "Bu hadise sadece şoförü vurmak veya otobüste gidenleri ürkütmeye yönelik değil otobüsün seyir çizgisine baktığınız zaman otobüsü uçurumdan aşağıya atmak, orada ciddi bir zayiata neden olmak ve memleketi karıştırmaya yönelik. Ama hükümet yönetimin ipini elinden öyle bir kaçırdı ki nereden bakarsanız bakın güvenlik zaafıyla, emniyet zaafıyla malul hadiselerle karşılaşıyoruz." diye konuştu.

Osman Korutürk, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, İran ile P5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer silah kapasitesi konusunda ilke mutabakatına varıldığını anımsattı. Bu mutabakatın anlaşmaya dönüşmesi için biraz daha yol olduğunu belirten Korutürk, "Umut verici bir anlaşma, hayata geçirilebileceği anlaşılıyor." dedi.

TÜRKİYE BÖLGEDEKİ ROLÜNÜ İRAN’A KAPTIRMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA

Anlaşmanın öngörüldüğü şekilde uygulamaya geçmesi halinde, İran'ın 1979'da koptuğu uluslararası sisteme yeniden entegre edilmesinin anahtarı olacağına işaret eden Korutürk, "Bu entegrasyonla İran artık ABD ile kapalı kapılar arkasında değil, açıkça iş yaptığı, konuştuğu ve beraber politikalar yaptığı ortağa dönüşecek. ABD bu anlaşmadan, anlaşmanın yaratacağı olumlu ortamdan bölgesel sorunların aşılmasına yönelik yeni bir enerji yaratmak için istifade edecek. Bunun için de İran'la Körfez bölgesinde işbirliği zemini yaratmaya çalışacak. ABD bölge politikalarında İran faktörünü artık hasım olarak değil, ortak olarak hesaba katmak durumunda olacak. Bu da İran'a bölgesel ağırlığını güçlendirme fırsatı verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Korutürk, bu ortamda Türkiye'nin mezhep odaklı, ayrıştırıcı politikasına devam etmesi halinde bölgedeki rolünü İran'a kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını öne sürdü.

'SALDIRI MEMLEKETİ KARIŞTIRMAYA YÖNELİK'

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Korutürk’e, Fernerbahçe otobüsüne düzenlenen saldırı soruldu. Korutürk, kısa açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu saldırı memleketin ne şekilde yönetildiğinin, bu sefer iç plandaki çok korkunç bir göstergesi. Fenerbahçe'ye yapılan saldırıda çok ciddi bir güvenlik zaafı var, böyle bir hadisenin arkasında kim var ona dikkatle bakmak lazım. Bu hadise sadece şoförü vurmak veya otobüste gidenleri ürkütmeye yönelik değil otobüsün seyir çizgisine baktığınız zaman otobüsü uçurumdan aşağıya atmak, orada ciddi bir zayiata neden olmak ve memleketi karıştırmaya yönelik. Ama hükümet yönetimin ipini elinden öyle bir kaçırdı ki nereden bakarsanız bakın güvenlik zaafıyla, emniyet zaafıyla malul hadiselerle karşılaşıyoruz. Adliye basılıyor, savcı rehin alınıyor, o savcı ve rehin alanları başka şekilde özel gazlarla zararsız haline getirmek yerine, saatlerce müzakere yapıp operasyonlar düzenleniyor. Operasyonda hem savcı şehit oluyor hem eylemci teröristler öldürülüyor ve bundan başarı çıkartılıp güvenlik güçlerine teşekkür ediliyor. Fenerbahçe hadisesinde hadiseyi önlemiş olan koruma görevlisine teşekkürle geçiştiriliyor. Tabi ki teşekkür etmek lazım çok önemli bir komployu önlemiş oldu. Ama hükümetin bir an evvel, memlekette asayişi tesis edecek davranışlara girmesi lazım. Söylenecek şey; Türkiye bu hükümet tarafından yönetilemiyor. İran konusunda da bunu görüyoruz, Yemen konusunda da bunu görüyoruz."