CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Mahkemelerin kırmızı kitap üzerinden karar vermesi ve Danıştay kararına Milli Eğitim Bakanlığı'nın uymamasına ilişkin bir soruya Gök, CHP olarak Türkiye'de hukuk düzeninin kurulması ve adalete olan güvenin tekrar tesis edilmesine çalıştıklarını söyledi.

Mahkeme kararına idarenin uymasının zorunluluk olduğunu dile getiren Gök, mahkeme kararının uygulanmamasının Anayasal bir suç olduğuna dikkat çekti. Bunun, görevi kötüye kullanmak olduğunu belirten Gök, Danıştay kararının derhal uygulanması gerektiğini vurguladı. McCarthy'cilik ortamından uzak, hukuki delilleri sabit, anlaşılır ve gerekçesi bilinen tutuklamaların Türk hukuku tarafından değerlendirildiğini ifade eden Gök, AKP iktidarının sulh ceza mahkemeleriyle adaletin ayaklar altına alındığı bir hukuk dünyası oluşturduğunu söyledi. Hukuk dünyasının siyasi amaçlı karar veren mahkemelere dönüştüğünü anlatan Gök, bu mahkemelerin gerekçesiz, muğlak, hukuki dayanağı olmayan konularda verdiği tüm tutuklamaların, adalet sisteminin dışındaki kararlar olduğunu söyledi. Bu dönem bunların sorgulanacağı ve adaletin tesis edileceği bir dönem olacağını belirten Gök, yapılan değerlendirmelerin hepsinin hukuksuz olduğunu kaydetti.

"YAŞ TOPLANTISINI GEÇİCİ BİR HÜKÜMETİN ÜYELERİ OLARAK SÜRDÜRMEK HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL"

YAŞ toplantısının mevcut AKP hükümeti tarafından yapılacağı iddialarıyla ilgili bir soruya ise Gök, "Devlet dairelerindeki atamayı yapması hukuken mümkün olmayan bir hükümetin katılacağı YAŞ toplantılarının da hukukiliği tartışmalıdır. Böylesi önemli konular ancak yetkili, Meclis'ten güven oyu almış bir hükümetin yapacağı bir konudur. YAŞ toplantısını geçici bir hükümetin üyeleri olarak sürdürmek de hukuken mümkün değil." karşılığını verdi.

MHP'nin, Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi eleştirmesi konusundaki bir soruya da Gök, "MHP şu anda Meclis Başkanı seçimindeki tutumunu kamuoyuna açıklayamamanın sıkıntısı içerisindedir. Deniz Baykal, genel başkanımızın bilgisi dahilinde Cumhurbaşkanı ile görüşmüştür. Yapılan oylamalarda zaten görülmüştür ki CHP'nin oyu dışında Deniz Baykal'a oy gelmemiştir. MHP şimdi bir telaş içerisindedir." diye konuştu.

MHP'nin bu çizgisiyle, bu yönetim anlayışıyla Meclis Başkanlığını AK Parti'nin adayına altın tepsi içinde sunduğunu söyleyen Gök, Deniz Baykal'a Cumhurbaşkanının adayı demenin geçersiz ve çok çirkin bir iftira olduğunu ifade etti.

Bir başka soru üzerine Gök, geçen dönem alınan 18 Meclis Başkanlık Divanı üyesinin bu dönemde de sürmesini istediklerini belirterek, bunun azaltılması ya da çoğaltılması arayışı içinde olmadıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim istediği iddialarıyla ilgili bir soruya da Gök, "Elbette Cumhurbaşkanının bu eğilimini görüyorum. Cumhurbaşkanı, AKP'nin görevi devretmeden yani şu andaki hükümet görevi devretmeden bir hükümetle seçimlere gitme arayışı içerisinde. Tablo ortada." dedi.