Kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak bilinen 'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Muhalefet partileri yasaya sert tepki göstererek bunun bir Pirus Zaferi olduğunu vurguladı.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, "Bu yasa teklifinin tümünü görüştük ve oylamasına gelmiş bulunmaktayız. Ve Meclis tarihine, Parlamento tarihine kimimize göre altın harflerle kimimize göre teneke harflerle yazılacak olan bir şeyi Parlamento tarihine sokmuş bulunmaktayız. İç Tüzük'ün bütün hükümlerini -olan, olmayan bir şekilde- ilginç bir görüşme trafiği yaşayarak büyük bir tecrübe sağladık. Bu tecrübeyi sağlayan, sağlatan herkese de teşekkür ederiz. Tabii, bu yasayı göğsümüzü gere gere AK Parti Grubu olarak belki de en onurlu, en şerefli bir 'evet' oyunu kullanmanın şerefini hep birlikte inşallah yaşayacağız diyorum." diye konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise "132 maddeyle geldiniz, 63 maddede döküldünüz, döküldünüz. Bir Pirus Zaferi kazandığınızı zannediyorsunuz. Özgürlükleri yok ederek, kişilik haklarını yok ederek, adaleti, yargıyı yok ederek, hakkı, hukuku, insan haklarını, demokrasiyi yok ederek, düşünceyi ve özgürlüğü yok ederek, faşizme götürerek, Türkiye'yi karanlığa çekerek, paşaya kelle götürür gibi sabahlara kadar angarya angarya, köle, biat çalıştınız. Sizler, istediğiniz kadar, 'Şu an paşanın emrini yerine getirdik.' diye övünün. Ama unutmayın, bu, Pirus Zaferi'dir." şeklinde konuştu.

CHP ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de "Değerli milletvekilleri, polis devleti yasa tasarısının biraz sonra oylaması yapılacak. İktidar partisi adına biraz önce burada konuşma yapan son konuşmacı, bunu Adalet ve Kalkınma Partisinin bir onuru olarak değerlendirdi. Benzer bir değerlendirmeyi 2 Temmuz 2012 tarihinde yine sabaha kadar süren üçüncü yargı paketi görüşmelerinin sonunda yine Adalet ve Kalkınma Partisi Grubundan bir arkadaş yapmıştı ve o kabul edilen üçüncü yargı paketini bir zafer olarak değerlendirmişti. Evet, ortada sizin açınızdan bir zafer vardır. Bu zafer Pirus zaferidir, kazananı olmayan, yıktıklarınızın altında bir gün sizin de kalacağınız bir zafer. Bunun kazananı yoktur, bunun kaybedeni vardır. İnsanımız, halkımız özgürlüklerini bununla kaybedecektir, demokrasi kaybedecektir ama hiç kimse endişe etmesin. Biraz sonra kabul edeceğiniz bu yasa, 7 Haziran'a kalmadan, önümüzdeki hafta Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülecektir. Ve Anayasa'ya, hukuka vurmuş olduğunuz bu darbe, inanıyorum ki Anayasa Mahkemesi'nden dönecektir. Milletimiz rahat olsun, özgürlüklere kastedenler hiçbir zaman başarılı olamamışlardır, yine olamayacaklardır. Bu yasa hukuktan dönecektir, 7 Haziran'da milletten dönecektir." şeklinde konuştu.

"BU SIK ULAN SIK YASASIDIR"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu yasa tasarısının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Milliyetçi Hareket Partisi olarak hem hukuka hem hukuk devletine olan inancımızla bu yasanın, açıkçası özgürlüklere, hukuk devletine, demokrasiye aykırı yönlerine karşı çıktık ve bu yanlıştan dönmeye davet ettik. Bu çerçevede, Milliyetçi Hareket Partisi olarak açıkçası şiddet ya da şiddetle mücadele, uyuşturucuyla mücadele konularında açık bir şekilde desteği verdik ancak 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' felsefesine dayalı Türk devlet geleneğinde, maalesef, bu yasayla 'İnsanı korkut, sindir ki ben devam edeyim.' anlayışı vardır. Bu yasa 'Sık ulan, sık.' yasasıdır, 'Otur ulan, otur.' yasasıdır, 'Konuşma ulan, konuşma.' yasasıdır, 'Toplanma ulan, toplanma.' yasasıdır. Evet, saraydan şöyle demişlerdi: 'Bu yasanın eksiği var, fazlası yok.' Netice itibarıyla 63 tane fazla bulundu. Dolayısıyla, böyle görüldüğü zama,n gerçekten, fazlası olmayan bir yasadan 63 maddeyi çıkartmak zorunda kaldılar. Ama işin ilginç tarafı, Adalet ve Kalkınma Partisinin millete eziyet maddelerine sahip çıkıp, millete hizmet maddelerini çıkartması da Adalet ve Kalkınma Partisinin millet iradesiyle bağını kestiğini ortaya koyuyor. Bürokratik oligarşinin temsilcisi olarak görevlerini yapıyorlar. Bu bakımdan, tarihî olarak, Milliyetçi Hareket Partisi olarak İç Tüzük ve Anayasa çerçevesinde mücadelemizi sürdürdük. Bu çerçevede, hem Komisyon üyelerine hem de önergelerde, bölümlerde konuşma yaparak bu yanlıştan dönülmesi için bütün çabalarını sarf eden ve bu konuda ısrarlı bir hukuk devleti, özgürlük mücadelesi sürdüren Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerine çok teşekkür ediyorum. Ben de hayırlı sabahlar diliyorum efendim. Umarım bu açık oylamada, son olarak, ret oyu çıkmak suretiyle açıkçası bu yasa olduğu gibi geri gönderilir. Bunu da vicdanlarına havale ediyorum." şeklinde konuştu.

"ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ ASLA KESİNTİYE UĞRAMADI"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Bir antidemokratik yasa çıkıyor diye Türkiye'deki demokrasi ve özgürlükler mücadelesi geriye gitmez. Bu ülkedeki 78 milyon halkımız bugüne kadar büyük badireler atlattı, çok büyük bedeller ödedi, çok büyük acılar çekti. Bu ülkede sıkıyönetimler, olağanüstü hâller, demokrasiyi kesintiye uğratan darbe dönemleri yaşandı. Yine bu ülkede belki de hiçbir ülkede yaşanmamış kadar faili belli olan cinayetler bizzat devlet eliyle işlendi. Asit çukurlarında gençler infaz edildi. Sokak ortasında gençler polis kurşunuyla katledildi. Bütün bu zulümlere rağmen bu ülkedeki demokrasi ve özgürlük mücadelesi asla kesintiye uğramadı, bundan sonra da uğramayacak. Bu yasa çıksa bile, bu yasa demokrasi ve özgürlük mücadelesi anlamında, eminiz ki, 78 milyonda yeni bir kenetlenmeyi beraberinde getirecek. Bizim açımızdan sözün bittiği yerdeyiz. Bundan sonraki sözü halkımız söyleyecek. Bunun en yakın tarihini de 7 Haziran'da hep beraber göreceğiz diyorum." dedi.