AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz adaylık başvurusunu yaptı. Yılmaz, beraberinde AK Parti Grup Başkanvekilleri Ahmet Aydın ve Naci Bostancı ile birlikte hem şahsı hem de parti grubu adına TBMM Başkanlık adaylığı için TBMM Genel Sekreterliği'ne başvuru dilekçesini verdi. Başvuru dilekçesini verdikten sonra Bakan Yılmaz basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

25. Dönem 1. Yasama yılı için TBMM Başkanlığı’na adaylık dilekçesini verdiğini belirten Yılmaz, ‘‘Parti grubu da beni aday gösterdiğine dair dilekçeyi verdiler Meclis Başkanlığı’na milletvekilleri olarak grup başkanvekillerimiz. Öncelikle Allah hayırlı uğurlu etsin diyoruz.’’ dedi. Meclisteki 550 milletvekilinin de oyuna talip olduğunu kaydeden Yılmaz, ‘‘Eğer milletvekillerimiz teveccüh gösterirler de seçilirsek tüm 77 milyonu kucakladığımız gibi Meclis'te de 550 milletvekilinin her birisini kucaklayan bu seçim sonuçlarının gösterdiği uzlaşmayı gerçekleştirmek için bir başkanlık yapacağımı düşünüyorum.’’ diye konuştu.

Bir gazetecinin, ‘‘Destek turuna çıkacak mısınız?’’ şeklindeki sorusuna Yılmaz, ‘‘Evet. Destek turuna siyasi parti liderlerini ziyaret edeceğim. Talepte bulunduk genel başkanlardan müsait oldukları zaman döndüklerinde kendilerini ziyaret edeceğim. Destelerini talep edeceğim.’’ cevabını verdi. Bakanlık görevini bırakıp bırakmayacağı sorulan Yılmaz, ‘‘Seçildiğim gün bakanlık görevinden ayrılıyorum.’’ dedi.

‘‘Koalisyon hesaplarının bir faydası olduğu ifade ediliyor adaylarda’’ şeklindeki soruya Yılmaz, ‘‘Teşekkür ediyorum. Bu konu yok. Ben sadece kendi bölümüme düşeni söylüyorum. Diğeri AK Parti’nin kendi Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda karar organlarıyla görüşülecek hususlar.’’ cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, ‘‘Seçildiğim gün dediniz kaçınca turda seçilmeyi düşünüyorsunuz?’’ şeklindeki soruya, ‘‘Umudumuz ilk turda 550 milletvekilinin desteğine talibiz biz hayırlısını diliyoruz.’’ cevabını verdi.