Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, "Bu özel günde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, sırtında paltosu yokken bir ev alacak para ödülünü reddeden Mehmet Akif Ersoy'u ve gazi Meclisin bütün üyelerini rahmet ve minnetle bir kez daha anıyorum ve siyaseti bu fakir milletin sırtından zengin olmak için kullanan herkesi aynı inanç ve aynı imanla, şiddetle kınıyorum." dedi.

TBMM Genel Kurulun 75. birleşimi saat 14.00'te açıldı. İkinci yoklamada toplantı yeter sayısı bulunarak görüşmelere geçildi. Birleşimi Meral Akşener yönetiyor. Meclis Genel Kurulu'ndaki gürültü sebebiyle Akşener, "Ayakta sohbet eden arkadaşlar, taze çay demlemişler dışarıda." ifadelerini kullandı. Ardından ise üç milletvekiline gündem dışı söz verdi. İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 94. yıldönümü Meclis Genel Kurulu'nda kutlandı.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, bugün, çökmüş bir imparatorluğun ve parçalanmış bir vatanın külleri üzerinden yeni bir devlet çıkaran gazi Meclisin İstiklal Marşı'nı kabulünün 94'üncü yıl dönümü olduğunu hatırlattı. "İstiklal Marşı'nın kabul yıl dönümünde hamasetin ötesinde bazı gerçekleri hatırlamamızda fayda var." diyen Günay, şöyle devam etti: "İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy Ankara'da Taceddin Dergâhı'nın bir odasında mahrumiyet koşullarında yaşarken sırtındaki paltosunu ihtiyacı olan bir arkadaşına vermiş. İstiklal Marşı'nı kazanan şaire verilecek, bir ev alabilecek, para ödülünü de kabul etmemişti. Bunu bir ders olarak bütün Meclisin ve bütün milletin her zaman hafızasında yaşatması gerekmektedir. Yine, Gazi Mustafa Kemal de 1937'de milletin kendisine bağışlamış olduğu bütün mal varlığını 'Bu mal varlığı bana yük olmaktadır.' diyerek millete armağan etmişti. Bu özel günde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, sırtında paltosu yokken bir ev alacak para ödülünü reddeden Mehmet Akif Ersoy'u ve gazi Meclisin bütün üyelerini rahmet ve minnetle bir kez daha anıyorum ve siyaseti bu fakir milletin sırtından zengin olmak için kullanan herkesi aynı inanç ve aynı imanla, şiddetle kınıyorum."

"ÜLKEDE HUKUK BİTMİŞ VAZİYETTE"

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, yıllardır ÖSYM'nin sınav yapıldıktan sonra soruları açıkladığını, çocukların da ona göre kendi kendilerini değerlendirdiğini, kamuoyunun da değerlendirdiğini ifade etti. Toprak, "Şimdi, son birkaç yıldır ÖSYM bunu açıklamamaya başladı, sadece 20 soruyu açıklıyor. Bu, Danıştaya gitti -geçen yıldı zannediyorum- Danıştay bunu yanlış buldu, 'Kamuoyunun bilgilendirilme hakkı vardır.' dedi ve ÖSYM'nin bütün soruları açıklaması gerektiği doğrultusunda karar verdi. Bu sene aynı şeyi yapıyorlar, gene 20 soru açıklanacakmış. Şimdi, bakın, böyle bir şey olamaz yani bu ülkede hukuk bitmiş vaziyette; Cumhurbaşkanı Anayasa'yı tanımam diyor, bakanlar Anayasa'yı tanımıyoruz diyorlar. Hukuksuz olarak pek çok iş yapılıyor, hiçbir şey yapamıyoruz bu konuda. Gözlerimizle gördüğümüz yolsuzluk meselesini bu Meclis aklamış vaziyette, böyle bir şey olamaz." diye konuştu.