Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Türkiye’de yakın zamanda kurulan ve açılışını Binali Yıldırım’ın yaptığı Osmanlı Ocakları Derneği’nin resmi web sitesinin ana sayfasında ‘Erdoğan Namusumuzdur’ başlığı ile Derneğin Genel Başkanı A.Kadir Canpolat'ın yazısı olduğuna dikkat çekti. Tanal, bunun yanı sıra en büyük özlemlerinin 'Osmanlı'nın dirilişi' olduğunu açıkça belirten ve kendilerini 'AK Osmanlı' olarak niteleyen şahısların, Rusya’da Putin’in iktidarının korunması için kurulan Nashi örgütünü anımsattığını savundu.

Mahmut Tanal, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yazılı cevaplaması için konuyu TBMM gündemine taşıdı. Tanal, Nashi örgütünün, devrim hareketlerinin Rusya’nın yakın çevresinde gerçekleşmesi üzerine bu devrimlerde gençlerin etkisini, demokratikleşme isteğinin sivil toplum üzerindeki etkisini gören Putin’in kendi gençlik topluluğunu oluşturduğunu vurguladı. CHP’li Tanal, şu ifadeleri kullandı: “Bu topluluğu kurmaktaki amaç gençlerin enerjilerini muhalif politikalar değil kendi politikaları ekseninde kontrol etmektir. Bu topluluk Putin’e bağlılık yemini ederken aynı zamanda Putin’in muhaliflerine karşı sokak dövüşleri organize etmektedirler. Osmanlı Ocakları’da Nashi yapılanmasına birebir benzemekte olup, ileride muhaliflerin seslerini susturmak için eli sopalı AK Osmanlıları sokaklarda görürsek ve toplumsal bir çatışmaya sürüklenirsek buna şaşırılmaması gerekmektedir."

Tanal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendi şahsında kişisel ve siyasi otoritesini kuvvetlendirmek için bu oluşuma destek verdiğini savunarak, “Baktığınız zaman bu dernek herhangi bir bağış veya aidat almamaktadır. Peki bu derneğe kim finansman olmaktadır? Bu tarz oluşumlar demokrasiye büyük tehlike verecek ve toplumsal çatışmaların şiddet boyutuna ulaşmasına vesile olacaktır. Ayrıca derneğin kullandığı sembolleri ve kuruluş amacı gerek Anayasa’ya gerekse de Dernekler Kanunu’na aykırıdır.” dedi.

Tanal bu açıklamaların ardından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e şu soruları yöneltti:
“Osmanlı Ocakları Derneği’nin ve benzer isimle kurulmuş derneklerin kuruluş amaçları nelerdir? Bu derneklerin tüzüğü var mıdır? Kuruluş aşaması tamamlanmış mıdır?
Osmanlı Ocakları Derneği ve benzer isimli diğer derneklerin ambleminde Osmanlı Dönemine ait amblem, bayrak, flama ve işaretlerin bulunması 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 29’uncu maddesine aykırılık teşkil etmemekte midir? Osmanlı Ocakları Derneği’nin resmi internet sitesinde Cumhuriyet değerlerine, ilke ve inkılaplarına açıkça aykırı beyanlara yer verildiği halde bu derneğin kuruluşu hem Anayasa'mıza hem de Dernekler Kanunu’na aykırılık teşkil etmemekte midir?"