Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, yayın politikasını eleştirmek amacı ile TRT önünde eylem yaptı. TRT Genel Müdürlüğü binası önünde toplanan kalabalık adına açıklama yapan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, TRT’yi hem Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) hem de Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyet edeceklerini söyledi. Tekin ayrıca, TRT’nin aynı yayın politikasının devam etmesi halinde farklı eylemler yapacaklarını belirtti.


TRT önündeki eyleme CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Grup Başkanvekilleri Levent Gök ve Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP’li milletvekilleri CHP parti meclisi üyesi Enis Berberoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. TRT önünde açıklama yapan Gürsel Tekin, bütün demokratik ülkelerde devlet televizyonlarının temel amacının dengeleri oluşturmak olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’de devlet televizyonunun çiftlik televizyonu haline geldiğini kaydeden Tekin, “16 tane kanal, 76 milyon yurttaşımız vergileri ile yayın yapan kanalın yöneticileri hukuken de suç işliyorlar, dinen de büyük günah işliyorlar. Benim paramla dün, evvelsi gün, önden önceki gün AKP il kongrelerini saatlerce veriyor. Şuan AKP’nin dışında farklı siyasi partilerin de kongreleri var. TRT’de canlı yayın olarak bunları görebildiniz mi? Kimin parası ile yapıyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz? Türkiye’nin temel meselelerinin hiçbir tanesi TRT’de haber olmuyor.” dedi.

CHP’nin iddialarının TRT’de yer almadığını belirten Tekin, “Bir AKP grup başkanvekili kendilerine göre güvenlik yasası bize göre sıkıyönetim yasasına, ‘bu kim karşı çıkarsa vatan hainidir’ demiş. CHP olarak, Süleyman Şah Türbesi’nin işgal altında olduğunu defalarca söylememize rağmen bir gün TRT’de bunları haber olarak göremedik. Bu yasaya karşı çıkanlar haindir diyenlere soruyorum; bu ülkede ihanetçiler, bu ülkede vatan hainleri yolsuzluk yapanlardır, bu ülkede vatan hainleri bizim topraklarımızı terör örgütlerine peşkeş çekenlerdir, bu ülkede vatan hainleri yolsuzlukların arsızlıkların yanında suskun kalanlardır, demokratik haklarımız gasp edenlerdir, Gezi Parkı’nda 9 çocuğumuz öldürenler vatan hainleridir.” ifadelerini kullandı.

“ŞİKÂYET EDECEĞİZ, ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Tekin açıklamasını şöyle tamamladı: “Bir polis böcek davasından dolayı ifade verdi. İfadesinde şu cümleyi kullanıyor; ‘eski başbakan bizleri Kaddafi’ye 8 kez gönderdi.’ Bir başbakan bir polisi, bir başka ülkenin devlet başkanına niye gönderir? Bunun haberi değeri yok mu? Kimlerle gitti, gidenler nasıl gitti, nasıl geldi, bunlar merak konusu değil midir? TRT’nin ya da Anadolu Ajansı’nın merak konusu olacak işler değil midir? Bunların hiçbirisini görme imkânımız yok. Neyi görüyoruz, ben 30 yıldır CHP’deyim, buradaki arkadaşlarımızın tamamı çocukluğundan beri CHP’de akşam, gün içerisinde televizyonlarda dönen eski bir CHP’li bakan istifa etmiş. Vallahi ben tanımıyorum. Tanıyan arkadaşlarımız varsa söyleyebilir. Geçmiş dönemlerde bir ittifaktan, başka bir siyasi partiden bize üye olmuş bir insanın bütün televizyonlar bunu verdi. Bundan vazgeçin. En azından merkez televizyonlar, TRT’leşmeyin. Üstünüzdeki baskıları biliyoruz, bunun da farkındayız. Önümüzdeki günlerde hazırlık yapıyoruz, hem Yüksek Seçim Kurulu’na hem de cumhuriyet savcılığına TRT’yi bu uygulamalarından dolayı yargıya başvuracağız, şikâyet edeceğiz. Şiddetle kınıyoruz. Bu uygulamalar devam ederse önümüzdeki günlerde daha farklı eylemlerimiz de olacaktır.”

Tekin bir basın mensubunun “Genel müdür ile görüşecek misiniz?” sorusuna “Genel müdür yok zaten. Gelip de ne diyecek. Yok ki, kimle görüşeceğiz.” şeklinde cevap verdi.

“GENEL MÜDÜRÜ DE NEZAKETSİZLİĞİNDEN DOLAYI KINIYORUM”

Basın açıklamasının ardından TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, CHP heyetini içeri davet etti. Durdu, genel müdürün bir konferansta olduğunu ve konferansın halen devam ettiği bilgisini verdi. Tekin, TRT Genel Müdür Yardımcısı Durdu’ya, “Konferans ana muhalefetten daha önemli. En azından gelip dinlemesi gerekmez mi? Kendisi gelecektir. Size nezaketinizden dolayı teşekkür ediyorum, genel müdürü de nezaketsizliğinden dolayı kınıyorum.” şeklinde sitemde bulundu.

Erkan Durdu ise basın mensuplarına şu açıklamalarda bulundu: Saat 10:00 iç yapımlar çalıştayı var. Genel müdür 10:00 kürsüye çıktı. Hala konuşması devam ediyor. Milletvekillerimizin geldiğine dair haber geldi. Kendileri beni görevlendirdiler, buraya geldim. Gördüğünüz gibi kendilerini davet ettim. Buyursunlar burası devletimizin bir kurumu.”