MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Yükseköğrenim öğrencilerinin karşılaştığı yurt sorunlarını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a sordu.

TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aksu, “Üniversite kayıtları başladığında yükseköğrenim öğrencileri yurt sorunu ile karşılaşmakta olup özellikle geçen yıl bu sorun yoğun olarak yaşanmıştır. Devlet imkânlarıyla yeterli yurt bulunamaması yoksul ve dar gelirli aileleri ve öğrencileri mağdur etmekte, eğitim haklarından mahrum kalmalarına dahi sebebiyet vermektedir. O sebeple yüksekokul kaydını yaptıran öğrencinin beraberinde yurt kaydını da yaptırabilmesi önem arz etmektedir.“ dedi.

MHP'li Aksu bu bağlamda Bakan Kılıç’a şunları sordu;

“Örgün eğitim veren yükseköğrenim kurumlarına kayıt olan yeni öğrenci sayısı ne kadardır? Kayıtlı öğrencilerin yurt talep etme oranı önceki yıllar dikkate alındığında yaklaşık olarak nedir?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtların yatak kapasitesi ne kadardır? Bu kapasite 2015-2016 eğitim öğretim yılı için iller bazında üniversitelere kayıt yaptıran öğrenciler için yeterli midir? Yeterli değil ise kiralama suretiyle ya da başka yollarla ihtiyacı karşılayacak tedbirler almakta mısınız?

Geçen yıllarda yurtlara yerleşemeyen öğrenci sayıları dikkate alındığında, bu yıl için kapasite ne kadar artırılmıştır? Yine açıkta kalanlar olacak, yine mağduriyetler yaratılacak, öğrenciler devlet dışı organizasyonlara mahkûm ve mecbur bırakılacak mıdır?

Sayın Cumhurbaşkanının, isteyen her öğrencinin devlet yurtlarında barındırılacağı, gerekirse otellerde misafir edileceği sözü geçerli midir? İsteyen her öğrenciye devlet yurtlarında barınma imkânı sağlayacak mısınız?

Yurtlara yerleştirmelerde, talep formunda belirtilen kriterler dışında herhangi başka bir öncelik bulunmakta mıdır? Yerleştirmelerde torpil ve tavassut iddiaları doğru mudur?

Yurtlarda barınan öğrencilere öğlen yemeği için yardım yapılmamasının gerekçesi nedir ve bu öğretim yılında bu sorunu çözecek misiniz?

Özel üniversitelere kayıtlı öğrencilerin barınma sorununu çözmek için herhangi bir çalışmanız var mıdır?”