HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, özel harekat polisleri ile operasyona çıkmak istemeyen askerler arasında Yüksekova'da yaşandığı öne sürülen çatışma iddiasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sarıyıldız,“Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olmak üzere hükümetinizin bilinçli olarak askerleri çatışma bölgesine gönderdiği ve seçim öncesi bundan siyasi rant elde etmeye çalıştığı yönündeki iddialar doğru mudur?” diye sordu.

Gazeteci Baki Gül’ün imzasıyla 16 Mayıs günü yayımlanan habere göre; özel harekat polisleri ile operasyonun genişletilmesine karşı çıkan askerler arasında çıkan çatışmada 3 astsubay ile 5 özel harekat polisi yaşamını yitirdi. Olayda yaşamını yitiren bazı askerlerin isimlerinin de verildiği haberde, çatışmanın kamuoyunda duyulmaması için ölen asker ve polislerin ailelerine 250 bin TL, yaralılara da 125 bin TL teklif edildiği iddia edilmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da Mersin mitinginde dile getirdiği bu iddiayı, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, TBMM gündemine taşıdı.

Konu hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, 7 Haziran genel seçimlere sayılı günler kalan 'Türkiye’yi bir felakete sürükleyecek olan korkunç provokasyonların devreye sokulduğunu' öne sürdü.

İZLEME KURULU OLUŞTURULSUN

"Belli bir merkezden planlandığı aşikar olan kutuplaştırıcı strateji çerçevesinde asker ile gerilla arasında çatışma çıkarılıp, cenazeler üzerinden siyasi rant elde edilmeye çalışılıyor." diyen HDP’li Sarıyıldız, şu ifadeleri kullandı: “Aynı merkezden HDP il ve ilçe binalarına yönelik dönük ırkçı ve silahlı-bombalı saldırılar tezgâhlanmakta ve hayata geçirilmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, şahsınızın ve hükümetinizin diğer sözcülerinin yaptıkları açıklamaları emir olarak kabul eden kirli ellerin yaptıkları provokatif eylemler ülke genelinde seçim güvenliğini ortadan kaldırma noktasına getirmiştir. Gazeteci Baki Gül’ün imzasıyla yayınlanan haberdeki iddiaların araştırılması, son dönemde yaşanan provokasyonlarla ilgili sorumluların açığa çıkartılması, diyalog ve müzakere sürecinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için bir an evvel tarafsızlığından şüphe duyulmayan kişilerden oluşan bir İzleme Kurulu oluşturulmalıdır”

Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu’na yanıtlaması talebi ile şunları sordu: "Yüksekova’da özel harekat polisleri ile operasyonun genişletilmesine karşı çıkan askerler arasında çıkan çatışmada 3 astsubay ile 5 özel harekat polisinin yaşamını yitirdiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddianın araştırılması için herhangi bir soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır? Olayın duyulmaması için de ölen astsubayların ailelerine 250 bin, yaralılara da 125'er bin lira para teklif edildiği doğru mudur? Çıkan çatışmada yaşamını yitirdiği ileri sürülen Üsteğmen Mehmet Yaşar ve Üsteğmen Mehmet Yıldız isimli askerler Şemdinli ya da Yüksekova Jandarma Komutanlığı’nda kayıtlı mıdır? Çıkan çatışmadan yaralandığı belirtilen asker ve polislerin Bursa’daki bir hastanede tedavi edildiği iddiası doğru mudur? Hakkâri’de son 2 ayda zayiat adı altında yaralanan ya da yaşamını yitiren asker ve polis bulunmakta mıdır? Tahkim edilmiş ateşkese rağmen neden ısrarla PKK’ya yönelik askeri operasyonlar yapılmaktadır? Son 2 ay içerisinde PKK’ya karşı kaç askeri operasyon düzenlendi? Düzenlenen operasyonlarda kaç asker ve gerilla yaşamını yitirdi? Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olmak üzere hükümetinizin bilinçli olarak askerleri çatışma bölgesine gönderdiği ve seçim öncesi bundan siyasi rant elde etmeye çalıştığı yönündeki iddialar doğru mudur? Çatışma senaryoları ile HDP binaları ve mitinglerine dönük ırkçı, silahlı-bombalı saldırıların belli bir merkezden yönetildiği yönündeki iddiaları araştırdınız mı? Seçim öncesi kutuplaştırıcı stratejiyi hayata geçiren söz konusu merkezin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ve Hükümetiniz ile bir ilgisi var mıdır? Diyadin ile başlayan ve Yüksekova’da yaşandığı iddia edilen çatışmaların, HDP’ye dönük saldırıların araştırılması için tarafsız kişilerden oluşan bir İzleme Kurulu kurulacak mıdır?"