İstanbul, Ankara'nın ardından Osmaniye'de diyabet hastalığını bitiren mide ve bağırsak operasyonu gerçekleştirildi. Ameliyatı olan Fatih Aslan, şeker problemi nedeniyle çok sıkıntı çektiğini bir ayak parmağını kaybettiğini, ameliyattan sonra normal yaşama döndüğünü söyledi.

Diyabet hastalığı için yapılan ameliyatların dünya’da obezite ameliyatlarından sonra fark edildiğini belirten Op. Dr Kenan Yüce, "Obezite için yapılan mide küçültme ameliyatlarından sonra şekerin düştüğü ve düzene girdiği görüldü. Yapılan araştırmalar sonrası midede salgılanan bir hormonun azalması ile vücutta insüline ait direncin azaldığı ve düzeldiği görüldü.” dedi.

Şeker için mide ameliyatlarının prensibinin midede salgılanan girelin hormonunun azaltılması olduğunu belirten Opr. Dr. Yüce, "Girelin hormonunun azaltılması için yapılan midenin küçültülmesi için midenin bir kısmının kesilip alınmasıdır. İnce bağırsağın son kısmının kesilerek bağırsağın baş kısmına eklenmesidir. Yanı sondan alınıp başa eklenmesidir. Bağırsağın son kısmında salgılanan GLP-1 hormonunun erken salgılamasını sağlamaktır. Burada amaç GLP-1 hormonunun erkenden salgılanması yanı yemek yenir yenmez salgılanmasını sağlamaktır. Yapılan ameliyat sonrası hastalarda insülin direncinin arttıran Girelin hormonunu azaltılıyor. Yemek yendikten sonra erkenden GLP-1 hormonunu salgılanıyor. Bundan dolayı hastalarda şeker düşüyor. Bu ameliyatlardaki başarı dünya genelinde yüzde 96 dolaylarındadır.” şeklinde konuştu.


Bu ameliyatın dünya genelinde çok az ülkede yapıldığını belirten Op. Dr Kenan Yüce, “Bu ameliyat dünya genelinde 5-6 ülke yapılıyor. Dünya genelinde bu ameliyatı yapan cerrah sayısı 8-11. Gelecekte çok fazla sayıda cerrah bu ameliyatı yapacak. Türkiye bu bakımda lider bir ülke durumunda. Türkiye’de bu ameliyatı yapan 4 cerrah İstanbul ve Ankara’da var. İstanbul ve Ankara’dan sonra bu ameliyatı yapan 3. merkez Osmaniye. Bu ameliyat Osmaniye’de ilk kez yapıldı. Ameliyatın ilk defa yapılacağını bilerek kabul eden hastamızın Fatih Aslan. Bu ameliyat ilk yapıldığında İstanbul’da 8 saat 30 dakika sürmüş. Bizim ameliyatımız 5 saat 30 dakika sürdü.” diye konuştu.

Daha önce şekerden dolayı çok sıkıntı çeken ve bir ayak parmağını kaybeden Fatih Arslan, “ Buraya gelmeden önce şekerim 550 civarındaydı. Kendimi çok yorgun çok bitkin hissediyordum. Şuanda şekerim gayet normal, gayet iyi ve kendimi dinç hissediyorum.” diyerek ameliyattan memnuniyetini dile getirdi.