Migren bebek, genç, yaşlı ayırt etmeden herkesin başına gelebiliyor. Stres, ışık ”“ ses, uyku süresi hatta havadaki lodos bile migren ataklarını tetikleyebiliyor. 72 saate kadar sürebilen migren ağrıları ile hastaların tüm yaşamı olumsuz yönde etkileniyor.

Migren; çok şiddetli ağrılara neden olarak hastanın eğitim, iş ve sosyal yaşantısından seks hayatına kadar pek çok alanı olumsuz yönde etkiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Algoloji Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Feray Karaali Savrun, "Migren çoğunlukla 20 - 55 yaşları arasında oluşuyor olsa da migren atakları çocuklukta hatta bebeklikte bile başlayabiliyor" diyor. Migren atağı boyunca hasta konsantrasyon sağlayamıyor, günlük aktivitelerin sürdürülmesi güçleşiyor. Mutlu olmak veya en azından mutsuz olmamayı başarmak ise migren ataklarını azaltabiliyor. Migren görülen kişiler stresli, mükemmeliyetçi, titiz ve kuşkulu yapıları ile dikkat çekiyor.

MİGREN ATAĞI 72 SAAT SÜREBİLİYOR

Migren; ataklar şeklinde ortaya çıkarak kişide baş ağrısı, bulantı ve ışık ”“ sese karşı duyusal hassaslık gibi durumlar oluşturan nörolojik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Atakların süresi 4 - 72 saat arasında değişebiliyor. Hastalara migren atağının geleceğini haber veren görsel ve diğer duyusal şikayetlere tıp dilinde "aura" adı veriliyor. Migren ile birlikte gelen baş ağrısı genellikle tek taraflı ve zonklayıcı şekilde kendini gösteriyor.

KADINLARIN BAŞI DAHA ÇOK AĞRIYOR

Migren kadınlarda erkeklere göre 3 - 4 kat daha fazla görülüyor. Dünyada erkeklerin yüzde 6'sında, kadınların yüzde 18'inde migren olduğu bildiriliyor. Türkiye'de yapılan bir çalışma ise her 5 kadından birinde ve her 10 erkekten birinde migren olduğunu gösteriyor. Kadınların menopoz dönemine girmeleri ile migren atakları da azalma gösteriyor. Çocukluk çağında migren görülme sıklığı yüzde 3 ”“ 5' lerde iken, ergenlikle birlikte bu oran artıyor. Migrene bağlı olarak oluşan şikayetlerde yaş ilerledikçe azalma görülüyor.

MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

* Zonklayıcı tipte baş ağrısı

* Ağrının başın bir tarafında daha şiddetli olması

* Bulantı veya kusma görülmesi

* Fiziksel aktivite ile ağrının artması

* Parlak ışık ve yüksek sese tahammül edememe

* 4 - 72 saat süren ağrı durumu

GEREKENDEN AZ YA DA FAZLA UYUMAK MİGREN YAPIYOR

Migren oluşumuna beyindeki sinir ve kan damarları arasındaki ilişkiyi sağlayan biyokimyasal maddeler neden oluyor. Prof. Dr. Feray Karaali Savrun, "Bünyesel veya genetik olarak migren ataklarına duyarlı sinir sistemi olan kişilerde; açlık, az - fazla uyuma, bazı yiyecekler veya parlak ışık gibi tetikleyiciler migrenin başlamasına yol açıyor" diyor. Bu tetikleyiciler ile beynin migren oluşturan bölgesi uyarılıyor ve kan damarı ”“ sinirler arasındaki fonksiyon bozulduğu için migren belirtileri ortaya çıkıyor.

MİGREN RİSKİNİ ARTIRAN NEDENLER

* Kalıtım: Migrenli kişilerin yaklaşık yüzde 90'ının ailesinde migren hastası bulunuyor.

* Yaş: Migren her yaştan kişide görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarda ortaya çıkma oranının daha fazla olduğu belirtiliyor.

* Cinsiyet: Migren; erişkin dönemde kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık görülürken, çocukluk döneminde erkek çocuklarda görülme oranı daha yüksek oluyor.

* Hormonal Değişiklikler: Kadınlarda adet dönemi öncesi veya adet boyunca migren atağı daha çok görülüyor. Gebeliğin ilk 3 ayında migren sıklığı ve şiddeti artış gösterebiliyor. Menopozda ise migren atakları genellikle azalarak kayboluyor fakat nadiren de olsa şiddetinin artış gösterdiği hastalar da bulunuyor.

MİGREN ATAĞI OLUŞUMUNU TETİKLEYEN FAKTÖRLER

* Kadınlarda adet dönemi

* Alkol (özellikle kırmızı şarap), peynir (özellikle eski kaşar peyniri), çikolata, "aspartam"lı tatlandırıcılar, "monosodyum glutamat" içeren gıdalar (özellikle Çin yemekleri), tuzlu yiyecekler (turşu, salamura), salam - sosis gibi işlenmiş gıdaları yemek veya aşırı kahve içmek

* Öğün atlamak, aç kalmak

* Besin alerjisinin görülmesi

* Stres

* Parlak ışık, yüksek ses, parfüm, boya, sigara gibi duyusal uyarılar

* Normalden kısa veya uzun uyumak

* Fiziksel egzersiz, seksüel aktivite

* Havada lodos görülmesi

* Yüksek rakıma çıkmak

* Östrojen içeren ilaçlar, doğum kontrol hapları, damar genişleticiler

Kaynak: Habertürk