Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Gögüs Hastılıkları Uzmanı Dr. Murat Avşar, Türkiye'de her yıl 13 erişkin ile 8 çocuktan birinin astım hastalığına yakalandığını söyledi.

Avşar, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, ''Dünya Astım Günü'' nedeniyle, Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "'Astımım Kontrol Altında, Nefesim Rahat" konulu konferansta, astımın tekrarlayan nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmalarıyla kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.

Avşar, astım şiddetinin kişiden kişiye ve aynı kişide etkisinin zamanla değişebildiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Astım dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyo ekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 13 erişkinden ve 8 çocuktan biri astım hastalığına yakalanmaktadır. Hastalığın görülme sıklığı yaşam biçimi ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Dünya genelinde astım hastalığından yaklaşık 250 bin insan hayatını kaybetmektedir.  Astım tedavisinin amacı hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik halinin devamını sağlamaktır."

Gösterilen çabalarla kontrol altına alınan astımlı sayısının halen istenilen düzeye indirelemediğini ifade eden Avşar, Türkiye'de hastalığın tedavisi için gereken her türlü ilacın bulunduğunu, uygun ilaç tedavisinin yapılması ve  gereken eğitimin verilmesi halinde astımlıların yaşamına kendilerini kısıtlamadan devam edebileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından katılımcılara solunum fonksiyon ve astım kontrol testleri ile karbonmonoksit uygulaması yapıldı.