GAZİANTEP (AA) - SANKO Üniversitesi ve Şehitkamil Belediyesi işbirliğiyle "Şişmanlıkla Gelen Hastalıklar" konulu halka açık konferans düzenlendi.

Sanko Holding'den yapılan açıklamaya göre, Şehitkamil Kültür Merkezi'ndeki konferansta, Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü'nden Gürol Tunçman, konuyla ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Tunçman, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şişmanlığın giderek artan bir sağlık problemi olduğuna dikkati çekti.

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) verilerine göre Türkiye'de 2010'da 18 yaş üstü nüfusun yüzde 20,4'ü şişman iken, 4 yıl gibi kısa bir sürede bu oranın yüzde 22,9'a çıktığını belirten Tunçman, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı'nın tüm toplumu inceleyerek yayınladığı 'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010' çalışma raporuna göre bu oran yüzde 30,3. Bölgelere ayrılarak bakıldığında Güneydoğu Anadolu'da yüzde 22.9. Bu artışın temel sebeplerini beslenme alışkanlıklarımızdaki değişiklik ve hareketsizlik oluşturuyor."

Yapılan bir araştırmaya göre televizyon önünde hareketsiz geçirilen zamanın fazlalığıyla çocuklarda görülen şişmanlığın doğru orantılı olduğunu vurgulayan Tunçman, "Artık yürümüyoruz. İş ve alışveriş merkezlerine gittiğimizde kapıya en yakın yere park etmeye çalışıyoruz. Hal böyle olunca da zaman içinde besinlerle aldığımız ile gün içinde tükettiğimiz enerji farkı artıyor ve şişmanlıyoruz. Başka hastalıklara veya verilen ilaçlara bağlı olarak gelişen şişmanlık, bu genellemenin dışında tabii ki ama zaten genel toplumda bunun oranının yiyerek şişmanlayanlara göre sayısı çok fazla değil" ifadelerini kullandı.

Tunçman, sağlıklı bir toplum olmak için atılacak ilk ve önemli adımlardan birisinin şişmanlığın kendi başına bir hastalık olduğunu görmek olduğunu bildirdi.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav da alanında iyi kariyer yapmış uluslararası başarıları olan bir Türk akademisyeni her ay konuk ettiklerini anımsatarak, "Biz SANKO Holding'in sosyal sorumluluk projesi olarak kurulan bir üniversiteyiz. Bir sağlık üniversitesiyiz. Sosyal sorumluluğumuzun bir parçası olan halka açık konferanslarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

Sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Tunçman'a, konferans bitiminde Sınav tarafından hediye takdim edildi.