Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Seval Erpolat yaz aylarından önce koltuk altına yapılan botoksun, terlemenin fazla olduğu yaz dönemini rahat geçirmeyi sağlayacağın ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Seval Erpolat terleme ve botoks uygulamasına ilişkin bilgiler verdi. Erpolat, “Hiperhidroz (aşırı terleme), ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artmasıdır.Ter bezlerinin aşırı çalışmasına, stres, obesite, menapoz, diyabet, hipertoridi, genetik faktörler, uyarıcı ilaçlar, egzersiz, sıcak veya soğuk hava, stres, kafeinli içecekler, baharatlı gıdalar sebep olabilir “dedi.
TEDAVİ ŞART
Dermatolog Erpolat sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bölgesel aşırı terleme; en sık koltuk altında olurken, el , ayak , yüz sırt terlemeleri de sıktır.Aşırı terleme kişiyi huzursuz eden, can sıkıntısına neden olan, endişe veren, stres yaratan, utandıran ve cildi tahriş eden, mantar ve enfeksiyonlara neden olan tablolara yol açabilir. Kısacası kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve kesinlikle tedavi edilmelidir.”
BOTOKS FARKI
“Terleme tedavisinde en etkin tedavilerden biri botulinum toksin uygulamasıdır. Botoks, Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen Tip A Botulinum toksinidir” diyen Erpolat şunları kaydetti:
“Botoks özellikle aksiller ve palmar hiperhidroz tedavisinde kullanılmakla birlikte ayak tabanı ve alın tedavisinde de kullanıla¬bilmektedir.Yaz aylarından önce koltukaltına yapılan botoks, terlemenin fazla olduğu yaz dönemini rahat geçirmeyi sağlar.”
ÖNCE TEST
Erpolat, “Botoks yapılmadan önce ter bezlerinin nerelerde yoğun olarak bulunduğunu anlamak için basit bir test yapılır. Fazla terlediği ifade edilen bölgeye iyot solüsyonu sürülür, biraz kuruduktan sonra üzerine nişasta eklenir ve terle beraber nişasta mor bir renk alır. Mor rengin yoğun olduğu bölgelere daha yoğun botoks, mor rengin az olduğu yerlere ise daha az botoks yapılır. Ancak total verilecek ilaç miktarından azaltma yapılmaz. Aşırı terlemesi olan bölgeye ince uçlu insülin enjektörü ile botox ilacı deri içine enjekte edilir.
ETKİ SÜRESİ 8-10 AY
Uygulama yapılan bölgeye ve kişiye de bağlı olarak değişse de bir koltukaltının yapılması 15 ile 20 dakika gibi bir sürede gerçekleşiyor. Kısa süreli bir uygulama olup etki süresi 8-10 aydır.Uygulama ağrılı olup işlem yapılmadan önce lokal anestezik kremler kullanılabilir hatta avuç içi uygulamalarında ağrı olmaması için sinir blokları yapılabilir.Botoksun bu ilaca karşı allerjisi olanlarda, gebelerde,emzirenlerde ve kas problemi olanlarda kullanılması uygun değildir” dedi.