Kurşun, kemiklerimizdeki kalsiyumla yer değiştirip kemiklerimizi eritiyor, alüminyum ise özellikle beyin ve sinir sisteminde çok önemli işlevi olan magnezyumun yerine geçip alzheimera yatkınlığa neden oluyor.
DoÂğal, yaÂni orÂgaÂnik yaÂşamÂdan uzakÂlaşÂtıkÂça beÂdeÂniÂmiz zeÂhirÂli madÂdeÂlerÂle baş edeÂmez haÂle geÂliÂyor. İsÂtanÂbul FloÂrenÂce NighÂtinÂgaÂle HasÂtaÂneÂsi SağÂlıkÂlı YaÂşam MerÂkeÂzi DiÂrekÂtöÂrü Dr. ÖzÂgür ŞaÂmilÂgil, kadÂmiÂyuÂmun, çinÂkoÂnun yeÂriÂne geÂçerÂken böbÂrekÂlerÂde biÂrikÂmeÂye başÂlaÂyıp, siÂnir lifÂleÂrinÂde ileÂti boÂzukÂluÂğu doÂğurÂduÂğuÂnu, niÂkeÂlin de manÂgeÂneÂzin yeÂriÂni alaÂrak kanÂseÂre yatÂkınÂlık yapÂtıÂğıÂnı açıkÂlaÂdı.
Organların bitmeyen uğraşı
ŞaÂmilÂgil, “AsÂlınÂda kaÂraÂciÂğer ve böbÂrekÂleÂriÂmiz durÂmakÂsıÂzın bu madÂdeÂleÂri (ağır meÂtalÂleÂri) zeÂhirÂsizÂleşÂtirÂmekÂle uğÂraÂşıÂyor, dışÂkı, idÂrar ve terÂle atÂmaÂya çaÂlıÂşıÂyor. ZeÂhirÂsizÂleşÂtirÂme anÂlaÂmıÂna geÂlen deÂtoks ile ilÂgiÂli biÂlimÂsel olaÂrak isÂpat edilÂmiş keÂsin bir yönÂtem olÂmaÂsa da baÂzı gıÂdaÂlaÂrın bu anÂlamÂda fayÂdaÂlı olaÂbiÂleÂceÂği öne süÂrüÂlüÂyoÂr” deÂdi. İşÂte bunÂlarÂdan en sık öneÂriÂlenÂleÂri :
Brokoli
BroÂkoÂli, karÂnaÂbaÂhar, laÂhaÂna, kıÂvırÂcık saÂlaÂta aiÂleÂsi, yoÂğun sülÂfoÂraÂfan içeÂriÂği saÂyeÂsinÂde genÂleÂriÂmiÂzin yükÂsek mikÂtarÂda anÂtiÂokÂsiÂdan ve zeÂhirÂsizÂleşÂtiÂriÂci madÂdeÂler üretÂmeÂsiÂni sağÂlar, kanÂseÂre karÂşı önemÂli deÂreÂceÂde koÂruÂyuÂcuÂdur.
Yaban mersini
YükÂsek mikÂtarÂda anÂtoÂsiÂyaÂnin içerÂmeÂsi neÂdeÂniyÂle, hücÂreÂleÂri zeÂhirÂli madÂdeÂlerÂden koÂruÂma ve arınÂdırÂmaÂda çok fayÂdaÂlıÂdır.
Soğan-sarımsak
Sülfür içeriği nedeniyle karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur ve antiboitik benzeri etkisiyle mikroplara karşı direnç sağlar. Birçok faydalı mineral içerir, kansere karşı koruyucudur. Böbreklerin süzmesine yardımcı olur.
Elma
BeÂsin katÂkıÂlaÂrıÂnın ve meÂtalÂleÂrin vüÂcutÂtan uzakÂlaşÂtıÂrılÂmaÂsıÂna yarÂdımÂcı olan suÂda eriÂyen pekÂtin isimÂli bir tür lif içeÂrir.
Maydanoz
Karaciğerin metabolizmasını hızlandırarak zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Böbreklerin çalışmasını arttırıcı etkisi vardır. A, C ve K vitaminlerinden çok zengindir.
Tarçın-zencefil
TarÂçın, deÂmir, kalÂsiÂyum ve manÂgeÂnezÂden zenÂginÂdir, yağ asitÂleÂriÂnin parÂçaÂlanÂmaÂsıÂnı koÂlayÂlaşÂtıÂrır, şeÂker meÂtaÂboÂlizÂmaÂsıÂnı düÂzenÂleÂyeÂrek kaÂraÂciÂğeÂrin iş yüÂküÂnü azalÂtır. ZenÂceÂfil: BaÂğırÂsak haÂreÂkeÂtiÂni arÂtıÂrır, meÂtaÂboÂlizÂmaÂyı hızÂlanÂdıÂrır, atık madÂdeÂleÂrin atıÂlıÂmıÂnı koÂlayÂlaşÂtıÂrır, işÂtaÂhı frenÂler.
Kurt üzümü
Çin tıbÂbınÂda asırÂlarÂdır kulÂlaÂnılÂmakÂtaÂdır. ÜlÂkeÂmizÂde de yeÂtişÂtiÂrilÂmekÂteÂdir. TaÂdı yaÂban merÂsiÂni ile kiÂraz araÂsı olan tatÂlı ve suÂlu bir meyÂveÂdir, meyÂveÂsi ve yapÂrakÂlaÂrı kulÂlaÂnılÂmakÂtaÂdır. PorÂtaÂkalÂdan çok daÂha fazÂla C viÂtaÂmiÂni içeÂrir. TüÂmörÂleÂre karÂşı deÂney faÂreÂleÂrinÂde fayÂdaÂlı buÂlunÂmuşÂtur,
DNAÂ'yı koÂrur. ÇinÂko, kalÂsiÂyum, gerÂmanÂyum, seÂlenÂyum, fosÂfor giÂbi fayÂdaÂlı birÂçok eleÂmenÂti içeÂrir. HaÂvuçÂtan daÂha iyi bir A viÂtaÂmiÂni önÂcüÂlü olan beÂta kaÂroÂten kayÂnaÂğıÂdır. KaÂraÂciÂğeÂri koÂrur. GöÂzü saÂrı nokÂta hasÂtaÂlıÂğınÂdan koÂrur.
Susam
KaÂraÂciÂğeÂri koÂrur. ZenÂgin lif içeÂriÂği saÂyeÂsinÂde baÂğırÂsak fonkÂsiÂyonÂlaÂrıÂna yarÂdımÂcı ve baÂğırÂsak kanÂseÂriÂne karÂşı koÂruÂyuÂcuÂdur. RoÂmaÂtizÂmal hasÂtaÂlıkÂlaÂrı enÂgelÂleÂyiÂci ve iyiÂleşÂtiÂriÂci etÂkiÂsi varÂdır.
Fesleğen
FesÂleÂğen, naÂne ve reyÂhan kanÂseÂre karÂşı koÂruÂyuÂcu, vüÂcutÂta su tuÂtulÂmaÂsıÂnı enÂgelÂleÂyiÂci özelÂlikÂleÂri olan beÂsinÂlerÂdir. RoÂmaÂtizÂma, koÂlit giÂbi ilÂtiÂhaÂbi hasÂtaÂlıkÂlaÂra ve kanÂseÂre karÂşı koÂrur.
Pancar
MagÂnezÂyum, deÂmir, çinÂko ve kalÂsiÂyumÂdan zenÂgin olÂmaÂsı neÂdeÂniyÂle vüÂcutÂtan zeÂhirÂleÂrin atılÂmaÂsıÂnı koÂlayÂlaşÂtıÂrır. KanÂserÂle müÂcaÂdeÂleÂde çok etÂkiÂli olan beÂtaÂsiÂyaÂnin açıÂsınÂdan olÂdukÂça zenÂginÂdir.
Ananas
HazÂmı koÂlayÂlaşÂtıÂran ve baÂğırÂsak teÂmizÂliÂği sağÂlaÂyan broÂmeÂlaÂin içeÂriÂği neÂdeÂniyÂle vüÂcutÂtan zaÂrarÂlı madÂdeÂleÂri uzakÂlaşÂtıÂrır.
Enginar
KaÂraÂciÂğeÂrin zaÂrarÂlı madÂdeÂleÂri zeÂhirÂsizÂleşÂtirÂmeÂsiÂni sağÂlaÂyan siÂliÂmaÂrin ve yağÂlaÂrın koÂlay parÂçaÂlaÂmaÂsıÂnı sağÂlaÂyan madÂdeÂlerÂle koÂruÂyuÂcu özelÂlik gösÂterÂmekÂteÂdir.
Rezene
YoÂğun lif içeÂriÂği saÂyeÂsinÂde baÂğırÂsakÂlarÂdan zaÂrarÂlı madÂdeÂleÂrin atıÂlıÂmıÂnı hızÂlanÂdıÂrır, sinÂdiÂriÂmi koÂlayÂlaşÂtıÂrır.
AvoÂkaÂdo
Hem suÂda eriÂyen hem de eriÂmeÂyen lifÂler içerÂdiÂğinÂden barÂsak teÂmiÂzÂliÂğiÂne yarÂdımÂcı olur, roÂmaÂtizÂmal hasÂtaÂlıkÂlaÂra karÂşı koÂruÂyuÂcu ve iyiÂleşÂtiÂriÂci etÂkiÂsi varÂdır.