Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Örümcek ve Arıların Geometrileri” adlı bir söyleşi düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen söyleşiye, Türkiye’nin önde gelen matematikçilerinden olan Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu konuşmacı olarak katıldı. Arıları ‘Muhteşem Mühendisler’ olarak niteleyen Prof. Dr. Hacısalihoğlu, düzgün altıgen yapılarıyla dikkat çeken peteklerin inanılmaz bir mühendislik harikası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hacısalihoğlu, “70 bine yakın arı kovanlarda bir arada çalışarak altıgenlerin boyutlarını, kalınlıklarını ve yerlerini hiç şaşırmadan yerleştirebiliyorlar. Kimden komut aldıkları ve hangi formülü uyguladıkları bilinmeyen arılar, çok düzgün ve muhteşem bir eser ortaya çıkarıyorlar. Her taraftan aynı anda örülmeye başlanan peteklerde hiçbir deneme ve yanılma olmadan son altıgeni yerleştirecek yer kalıyor” diye konuştu.
"KUSURSUZ BİR ÇALIŞMA DÜZENLERİ VAR"
Arıların kusursuz bir çalışma düzenine sahip olduklarını aktaran Hacısalihoğlu, “Arıları bu kadar mükemmel olarak yaratan Allah, bizim bazı şeylerin farkına varmamızı istemiştir. Biz arıları görüyoruz, onlardan öğreniyoruz. Arıları taklit ediyoruz ancak onların yaptıklarını uygulayamıyoruz. Arılar gibi diğer tüm canlılardan da örnek almamız ve farkına varmamız gereken noktalar var” dedi.
ÖRÜMCEK AĞLARINDAKİ KARMAŞIK BİLGİ
Örümcek ağlarında görülen üstün geometrik düzene de değinen Hacısalihoğlu, “Örümcek ağı, eğitim görmüş bir bilim adamının bile uzun uğraşlar ve incelemeler sonucunda çözebildiği karmaşık bir bilgi içermektedir. Hiçbir aklı ve bilinci olmayan bir örümceğin, söz konusu bilgiyi eksiksiz bir şekilde kullanarak kendine geometrik açıdan kusursuz sarmal ağlar örebilmesi, bilim dünyasında da yankı uyandıran mucizevi bir durumdur” ifadelerini kullandı.