AK Parti İzmir İl Başkanlığı, genel seçim için milletvekili aday adaylarını belirlemeden önce sivil toplum kuruluşlarının (STK) görüşünü almak için partide sandık kurdu. STK temsilcileri, burada oy kullandı. Oylama aşamasında bazı kişilerin, çok sayıda "anahtar liste" hazırlayarak dağıttığı iddiaları krize sebep oldu.

7 Haziran 2015'teki genel seçimden önce milletvekili adaylarını belirleme çalışmalarını sürdüren AK Parti İl Teşkilatı’nda "anahtar liste" krizi yaşanıyor. Görüşlerinin alınması için kurulan sandıklarda oy kullanan STK temsilcilerine, bazı kişiler tarafından hazırlanan anahtar listeler dağıtıldığı ve sandık sonuçlarına müdahale edildiği iddiaları partiyi karıştırdı. Bazı milletvekili aday adaylarının basın danışmanları, medya kuruluşlarına açıklama göndererek liste krizi yaşandığını iddia etti.

Birçok aday adayının durumdan rahatsız olduğu öğrenilirken tartışmaların ayyuka çıkması üzerine AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, bir açıklama yaptı. STK oylamaları sırasında bazı kişi ya da kişilerin, anahtar liste hazırlamak suretiyle üyeleri yönlendirdiği iddialarını değerlendiren Delican, “Bu iddiaları, hem şahsım hem de genel merkezimiz ciddiye alıyor. Kapsamlı bir araştırma yaptım, yapıyorum. Partimizin amacı, bu oylamalarla sağlıklı bir şekilde kentin siyasal fotoğrafını çekmektir. Bu süreci kim sulandırır ya da bulandırırsa bunu tespit edip genel merkeze raporlamak, bizlerin hem görevi hem de ödevidir. Kapsamlı araştırmanın ardından, sorumluluk sahipleri için gereğinin yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.” diye konuştu.