Günümüz dünyasında moda olan selfie kelimesinin, Türkçe karşılığını araştırdığımızda   doğru bir cevap’ta bulamayız.Oxford İngilizce sözlüğündeki açıklaması ise şöyledir;kişinin kendi fotoğrafını özellikle akıllı cep telefonu veya webcam ile çekip sosyal medyaya yüklemesi olarak tanımlanır,okunuşu ise ‘selfi’dir.



Bu tariflerin ardından esas konumuz olan ”selfie gençliğinin” dünyasına girelim.Bize batıdan gelen bu selfie alışkanlığı,aslında gençliğimizin öz güven duygusunu da bitirmiştir.


Selfie modasının temelinde yatan alışkanlık,kişinin sosyal medyada ön plana çıkması ve başkaları gibi olma isteğidir.Selfie çılgınlığı had safhaya dayandı,selfie çekimlerinin yaygınlaşmasında en büyük pay,sosyal paylaşım ağlarının çoğalmasıdır.


Teknolojiye karşı değilim ama gençliğimizin ben merkezli,gösteriş dünyasına karşıyım.Sosyal medyaya yüklenen eller,yüzler hatta ayaklarla içinde hep bireysellik,bencillik, gösteriş kokan karelerle gençlik neyi kanıtlamak istiyor?İster istemez şu soru kafamıza takılıyor; bizler aile olarak, toplum olarak gençlerimizi çokmu yalnız bıraktık veya toplumsal paylaşmayı bizler yanlışmı anlattıkta onlar,akıllı telefonların  dünyasında paylaşma aramaya başladılar.  Teknoloj bu kadar gelişmemişken atalarımız, kıtalaradan kıtalara öz güvenlerini ve paylaşma ruhunu,daha doğrusu bu ülkenin medeniyetini tüm dünyaya icraatlarıyla anlatmadılarmı? Çünkü onlarda’ki  özgüven duygusu geldiği medeniyetin içinde saklıydı..Kendi benliğimize döndüğümüzde dışardan model aramaya zaten gerek kalmaz.


Fatih Sultan Mehmet 12 yaşına geldiğinde babası Sultan Murat tahtı kendi rızasıyla oğlu Fatih’e bıraktı. Şehzade Mehmet küçük yaşına rağmen devlet idaresine hâkimdi.. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İbranice öğrenmiş ve İslami ilimler konusunda dersler görmüştür. Devlet yönetimi hakkında sağlam bilgiler edinmiştir. Hükümdarların ve imparatorların hayatlarını incelemiş, onlardan dersler çıkarmıştır. Âlimler zümresine dâhil olmuş; edebiyat, felsefe ve fen ilimlerinde üstün başarılar elde etmiştir.İstanbul’u 21 yaşında fethetmiştir.


Devam edelim şu selfie gençliğinin dünyasına,bizim  burda üstünde durduğumuz konu,selfi çekimleri veya sosyal medya paylaşımları değil, onun ötesinde gençliğimizin nereye gittiğidir.


Bu arada gençlerimizin hepsine de haksızlık etmeyelim,kendini iyi yetiştirmiş vatan ve millet değerleriyle bastığı yeri bilen paylaşmanın derinliğine inen gençlerimizle de gurur duyuyoruz.Aslında bunları niye yazma ihtiyacı duyduğumun altında yatan duygu, biz gençlerimizi, yani geleceğimizi emanet ettiğimiz sizleri bir vatan kutsiyetinde seviyoruz.


Braunon’un bir sözüyle yazımızı bitirelim,”Başkalarının yolunda yürüyenler ayak izi bırakamazlar.”


Hoşça kalın!

- - - -