Nevşehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (SMMM) ev sahipliğinde, 19. Anadolu Odaları Platformu toplantısı Avanos'ta yapıldı.

Bir otelde yapılan toplantıya Eskişehir, Niğde, Konya, Ankara, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bilecik, Sivas, Çankırı, Nevşehir, Kırşehir, Erzurum, Yozgat ve Kayseri odalarının başkanları katıldı. İstiklal Marşı’nın okunması ve Kapadokya tanıtım filminin izlenmesinin ardından açılış konuşmasını yapan SMMM Odası Başkanı Oruç Irmak, Kapadokya Bölgesi dünyada benzersiz bir jeolojik yapıya sahip tarihi değerleriyle önemli bir kültür ve inanç merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Tarih boyunca çeşitli din ve inançlara sahip insanların hoşgörü içerisinde yaşadığı Nevşehir’de, Osmanlı döneminde Müslümanların cami inşa ederken Hristiyanların da kiliseler yaptığını belirten Irmak, bugün bu cami ve kiliselerin barışın en güzel sembolleri olduğunu kaydetti.

Nevşehir’in 8 ilçesi, 300 bine yakın nüfusu, 5 bin 400 metrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin merkezinde bulunan ilin tarım ve turizme dayalı bir ekonomik yapıya sahip olduğu bilgisini veren Irmak, tarım ürünlerinin başında üzüm, kabak çekirdeği, patates üretimi geldiğini söyledi. Nüfusun yüzde 72’sinin tarımla uğraştığını ifade eden Irmak, kısaca Nevşehir’in turizmle tanındığını, tarımla geçindiğini bildirdi. 1990 yılında 20 metrekarelik kiralık bir büroda çalışmaya başlayan odalarının 2014 yılında bir iş merkezi içerisindeki 200 metrekarelik ofisi satın alarak buraya taşındığını anlatan Irmak, "Bağımsız ve teknolojik altyapısı güçlü bir bina yapımı için çalışmalarımız tamamlanmış olup, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’in destekleriyle arsası alınmıştır. Yapı ruhsatı da alınmış ve yapılmak üzere taşeron firmaya arsamız verilmiştir. 2016 yılında yapılacak odamız seçimlerini yeni binamızda yapmayı istiyoruz." dedi.

Odaya kayıtlı 240 üyeden çalışanlar listesine kayıtlı 132 üye bulunduğunu belirten Irmak, "Nevşehir Defterdarlığı kayıtlarından aldığımız bilgiye göre, 6 bin 850 gelir, 2 bin 250 kurumlar ve 550 kooperatif bulunmaktadır. Yani ilimizde 10 bine yakın deftere tabi mükellefimiz vardır. Bu da Nevşehirli muhasebecilerin iş kaygısı bulunmamaktadır. Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi en büyük sıkıntıları düşük ücret ve tahsilatta yaşamaktayız." diye konuştu.

TURMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Akdora ise şunları söyledi: "19. Anadolu Odaları Platformu'nu düzenliyoruz. Her yıl Kasım ayında ücret tarifesi ile birlikte taleplerimizi de iletiyoruz. 12 kez de SGK Başkanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’na dosya verdik. Haksız rekabet programımız işlerliğe kavuştu. Şu ana kadar 23 bin muhasebeci ve 1 milyon 250 bin ticari firmanın kaydı yapıldı. Oldukça başarılı ve düzenli bir biçimde devam ediyor. Yıllardır en büyük sıkıntılarımızdan olan haksız rekabetin önlenmesi için hepimiz katkı sağlamalıyız."