Kahramanmaraş’ta aktif olarak faaliyet gösteren BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği, Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği, Maraşgücü Spor Kulübü Derneği, Kahramanmaraş Engelliler Derneği, Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dostluk Grubu Derneği ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ar-Ge Birimi temsilcileri bir araya gelerek derneklerin yaşadığı sorunlar bu sorunların çözüm önerileri üzerine fikir alışverişinde bulundular.

BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda yerel derneklerin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri bir tutanak haline getirildi. Buna göre;

T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı verilerine göre Türkiye genelinde toplam 110.746 dernek bulunmaktadır ve bu derneklerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Mevcut derneklerden 1026’sının Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösterdiği görülmektedir. Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren derneklerin çoğunluğunun Dini Hizmetlerin Gerçekleştirilmesine Yönelik Faaliyet Gösteren Dernekler kategorisinde yer aldığı görülmektedir. Mevcut faal derneklerin birçoğu toplumun belli bir kesimine hitap etmekte bu nedenle faaliyet gerçekleştirmeleri durumunda sadece kendi bünyeleri dahilinde çalışmalar yapmaktalar. Bazı derneklerin önemli çalışmalara imza atmasına rağmen hiçbir faaliyeti yokmuş gibi göründüğü de söylenebilir. Bu derneklerin dışa açık ve paylaşımcı olmaması veya tanıtım ve iletişim çalışmalarında yetersiz kalması derneklerin diğer paydaşları tarafından kabul görmesinin önüne geçmektedir. Bunun temelinde yatan asıl sorunların derneklerin iletişim stratejisinin olmaması, tanıtım materyallerinin yetersizliği, yeterli ekipman ve insan kaynaklarının olmamasından dolayı iletişim kanallarını kullanamamaları olduğu söylenebilir. Derneklerin bahsi geçen bu sorunları çözüme kavuşturup sivil toplum kuruluşu anlayışıyla hareket edebilmeleri için uzman desteğine, diğer aktörlerle etkili işbirliği ve iletişim içerisinde olmalarına, gerekli ekipman ve donanımın sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Toplantıda, bu sorunların çözümüne yönelik AB Bakanlığı tarafından koordine edilen ve Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenen “Yerel STK’lar Hibe Programı” için proje hazırlanması kararlaştırıldı.

Bu tür toplantıların devam etmesi gerektiğini söyleyen dernek temsilcileri toplumumuzda ve kurumlar nezdinde sivil toplum anlayışının kabul görmesi temennisinde bulundu.