Tunceli Üniversitesi’nde 13 Mart tarihinde gerçekleştirilecek olan rektörlük seçimi için adaylar seçim çalışmaların başladı. Adayların rektörlük ile ilgili çalışmaları hızla sürerken kentteki sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar da seçilecek olan rektör adayından beklentilerini dile getirdi. Tunceli’nin uzun yıllardan beri süren çatışma ve şiddet ortamının ardından çözüm süreciyle normalleşmeye başladığını dile getiren vatandaşlar, bu sürecin rektörlük adayı seçimiyle pekiştirilmesini istiyor.
Üniversiteye seçilecek olan yeni rektörün, bölgenin ve ilin sorunlarını bilen biri olması gerektiğini ifade eden Tunceli Ticaret Sanayi Odası(TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz,“ Biz ildeki sivil toplum örgütleri olarak seçilecek rektör adayının bölgenin ve ilin sorunlarını iyi bilen üniversiteyi geliştirecek ve toplum ile bir araya gelebilecek bir kişi olması gerektiğini düşünüyoruz. Seçilecek rektör adayının demokratik ve bilimsel bir üniversite hedefleyen, sivil toplum örgütleri ve halk ile bağları iyi olan biri olarak üniversiteye hizmet etmesini istiyoruz.” dedi.
Yeni rektörün, bölgenin ve ilin sorunlarına akademik kimliği ile çözüm getiren bir kişi olması gerektiğinin altını çizen Tunceli Baro Başkan Yardımcısı Eylem Cevahir, “Üniversite rektörü öğrencilerle iletişim kurabilecek ve onları dinleyecek biri olmalıdır. Akademik kariyeri ile yaklaşım tarzı gösteren ve sorunları siyaset üstü yaklaşımlarla çözen bir rektör seçilmesi beklentimizdir.”diye konuştu.
Dersimli bir rektörün seçilmesi halinde ildeki sorunların çözümüne önemli katkı sunulacağını belirten Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Tunceli Temsilcisi İbrahim Demir, “Biz her şeyden önce rektörün Dersimli olmasını istiyoruz.Bu ilde konuşulan yöresel dili bilen bir rektör, toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarını daha iyi tespit edip çözüm üretebilir.Alevilik inanç kültürünü özümsemiş, halkla iyi iletişim kurabilen, üniversiteye bilimsel anlamda katkı sunabilecek akademik kariyeri olan bir rektörün Dersim’e büyük katkı sunacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

“PROF. DR. TUTAY: KENTİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISINA KATKIDA BULUNMAK İÇİN ADAY OLDUM”

123 öğretim görevlisinin oy kullanacağı 6 rektör adayının yarıştığı Tunceli Üniversitesi rektörlüğüne aday olan Prof. Dr. Ali Tutay, hükümetin başlatmış olduğu çözüm sürecinin ilin ve bölgenin sorunlarını bilen bir rektörün cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ile pekişeceğini söyledi.Yüksek lisans ve doktorasını Berlin Teknik Üniversitesinde gerçekleştiren ve halen İstanbul Üniversitesinde fizik bölümü öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Ali Tutay, 2008 yılında kurulan Tunceli Üniversitesi kuruluş aşamasında görev alarak 2009 ve 2011 yılları arasında görev yaptığını belirtti. YÖK’ün verdiği kararla 13 Mart Cuma günü rektörlük seçimi için aday olacağını ifade eden Prof.Dr.Tutay, üniversitenin sorunlarını bildiği için kendisine gelen rektörlük talebi üzerine aday olduğunu söyledi.Tunceli’deki sivil toplum örgütleri ve öğretim görevlilerinden kendisine rektör olması için istekte bulunulduğunu dile getiren Tutay, “Nasıl bir rektör olacağımı öğretim görevlilerine anlatıyorum.Benim yurt dışı ve İstanbul üniversitesinden tecrübelerim var.Bu deneyimleri aktarmak istiyorum.Bu kentli olan bir insan olarak üniversiteyi daha ileri götürmek öğrenci ve öğretim görevlilerin sorunların ı çözmek bu kentin sosyal ve ekonomik yapısına katkıda bulunmak için aday oldum.Üniversiteye atanacak rektör bu bölge ve ilden biri olursa o kentle iletişim kurması ve katkı sunması o derece kolay olur.Bende inanıyorum ki çözüm sürecinin ardından hükümetin, Ak partinin ve cumhurbaşkanımızın bunları göz önünde bulundurarak bu sürece katkı sunacağını düşünüyorum.” dedi.

“CUMHURBAŞKANI TUNCELİLİ REKTÖR ATARSA SÜRECE KATKI OLUR”

Cumhurbaşkanın Dersim ile ilgili kurduğu özür cümlesinin kentte önemli yankı uyandırdığına dikkat çeken Tutay, “Cumhurbaşkanımızın 1938’de Dersim’de yaşananlar ile ilgili yapmış olduğu özür açıklaması kentteki insanlarda olumlu karşılandı.Yine Başbakanın Tunceli ziyaretinde yapmış olduğu açıklamalar çözüm sürecine katkı sunmuştur.Hükümetin yapmış olduğu bu gelişmelerle birlikte Tunceli’nin sosyal ve ekonomik yapısını bilen Dersim’li bir rektörü ataması ile Tuncelili vatandaşlar tarafından olumlu karşılanacaktır.”dedi.