Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi'nin Hürriyet Mahallesi’nde İpekyolu Sitesi yanında park sözü verilen mahalledeki tek yeşil alanı da imara açarak jet hızıyla bir eczacıya sattığı iddia edildi. Yine iddiaya göre Mahallede Sağlık Ocağı yapılacak yerin hemen karşısındaki yeşil alanı alan eczacı da jet hızıyla ağaçları kesince mahalleli ayağa kalktı.

İddiaya göre, Onikişubat ilçesinin Hürriyet Mahallesi’ne Aile Sağlığı Merkezi (Sağlık Ocağı) yapılacağını duyan bir eczacı, daha planlama aşamasındaki sağlık ocağının karşısında yer alan yeşil alana göz dikti. İpekyolu Sitesi’nin yapıldığı dönem park yapılması için ayrılan, içinde yaşlı ağaçların da bulunduğu yeşil alanı Onikişubat Belediyesi, aldığı bir kararla jet hızıyla imara açtı. İmara açılan yeşil alanı 2 milyon 200 bin liraya satın aldığı ileri sürülen eczacı ise hemen ağaç kıyımı ve sondaj çalışmalarına başladı. Ellerindeki tek yeşil alanın imara açılmasına sessiz kalmayan mahalle sakinlerinin tepkisiyle çalışmalar durduruldu. Ancak, mahalle sakinleri defaatle park yapılması için belediyeye başvurdukları yeşil alanın ellerinden gitmesi nedeniyle tedirgin!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ise mahalle sakinlerinin şikâyetiyle konuyu gündeme aldı. 

 Hürriyet Mahallesi sakinlerine verdiği sözü tutmaları hususunda Onikişubat Belediyesi’ne çağrıda bulunan Başkan Ateş, “Rantın değil milletin hizmetkarı olun. Rantçıların değil, milletin yanında olun” ifadelerine yer verdi. 

Ateş, “Gün geçmiyor ki; ilçemizde, ilimizde belediyelerimizin absürt uygulamalarıyla karşı karşıya kalmayalım. Onikişubat ilçemizin Hürriyet Mahallesi’ndeyiz. Vatandaşlarımızdan gelen bir şikayet üzerine Hürriyet Mahallemize geldik. Hürriyet Mahallesi’nde bir site var: İpekyolu Sitesi! Ve İpekyolu Sitesi’nin hemen ardında yeşil bir alan var. Bu siteye inşaat izni verilmesinin hemen ardından bu alan belediye yetkilileri tarafından park yapılmak üzere yeşil alan olarak ayrılmıştı. Mahallede bulunduğumuz yerde her yer betonarme bir yapılaşmaya gitmiş ve hiç yeşil alanı kalmamış. Mahalle sakinleri de bu konudan çok muzdarip. Ellerinde sadece bu yeşil alan var. Mahalle sakinleri son yıllarda bu alanın park yapılması için defalarca mücadele ediyor. Fakat belediye bir türlü buranın geçmişte verilen park yapılma sözünü maalesef yerine getirmiyor” dedi.

“AĞAÇLARIN BİR KISMINI KESMİŞLER”

Vatandaşlardan gelen şikayet üzerine bölgeye gittiklerinde çok ilginç bir manzarayla karşılaştıklarını ifade eden Ateş, şöyle konuştu: “Elimizde imar çapı da var, çok net görünüyor. Bizim belediyeler, Aile Sağlık Merkezleri eski deyimiyle sağlık ocakları üzerinden rant devşirmeye çok alıştılar. Bu yeşil alanın hemen karşısına bir Aile Sağlığı Merkezi yağılması planlanmış. Ve birileri bunu nasıl duyduysa bunu hemen haber almış, belediyeye müracaat etmiş, bu ağaçlık alan, yeşil alan olmaktan çıkarılıp imara açılmış. Buraya bina ve sosyal tesis izni verilmiş. Ve park yapılması için ayrılmış bu yeşil alanda ağaçların bir kısmını kesmişler. Hatta burada zemin etüt çalışması da yapılmış, onu da gördük. Ancak vatandaşların tepkisi üzerine buradaki çalışmalar bir süreliğine durdurulmuş. Yeşil alan yapılma sözü verilen bu sahanın dörtte üçü çok ciddi bir meblağa bir eczacıya satıldığı iddiaları var. Eğer bu doğruysa gerçekten çok vahim bir durumla karşı karşıyayız.” 

“BU YEŞİL ALANA KIYMAYIN!”

Başkan Ateş, açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü: “Birileri daha planlanma aşamasındayken nerelere sağlık ocağı yapılacağını buluyor ve onun karşısındaki alan ne olursa olsun hemen gidip imara açılacak bir yer keşfediyor. İşte bu sefer de bu kıyıma buradaki ağaçlık alan uğramış durumda. Mahalle sakinleriyle görüştük. Buradan belediye yetkililerine sesleniyoruz: gelin bu yeşil alan kıymayın. Bu ağaçlara kıymayın. Yapılan yanlıştan bir ana önce dönün. Siz, buradaki vatandaşlara burayı park yapma sözü verdiniz. Lütfen verdiğiniz sözün arkasında durun. Ve buranın park olması için bir an önce park çalışması yapın. Eğer burada inşaat çalışması başlatır burayı da betonlaştırırsanız; bu mahallede yaşayan insanların nefes alabileceği hiçbir yer kalmayacak. Belediye yetkililerini bir kez daha uyarıyorum. Rantın değil milletin hizmetkârı olun. Rantçıların değil, milletin yanında olun.”

Mahalle sakinleri de kendilerine park yapımı sözü verilen yeşil alanın imar iznini iptal edip bir an önce parklarının yapılmasını istiyor.