MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş'ın ekonomik yapısının, Cumhuriyettin 1980'li yıllara kadar genellikle tarım, hayvancılık ve küçük el sanatlarına dayalı olarak geliştiğine işaret ederek, Kahramanmaraş'ta gerçek anlamda özel sektör yatırımları 1984 yılında başladığını vurguladı.  

 

Kahramanmaraş'ta 1984 yılından itibaren tekstil sektörünün yanı sıra çelik mutfak eşya, alüminyum, ayakkabıcılık ve bakırcılık gibi daha başka pek çok sektörün iddialı sektörler haline geldiğine de dikkat çeken MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, TBMM Genel Kurulu'na sunmuş olduğu araştırma önergesinin gerekçesinde ayrıca şu sözlere yer verdi:

 

“Kahramanmaraş'ın 2011 yılı ihracatı 750 milyon dolar, ithalatı da 1 milyar doları bulmuştur. Yine 2011 yılında ihracatçı firma sayısı 197 olarak gerçekleşirken, iller arası ihracat tutarına göre Kahramanmaraş iller arası sıralamada 19. Sırada yer almaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş yapmış olduğu ithalat bakımından da iller arasında 15 sırada yer almaktadır. 

 

Ekonomiye ve istihdama çok önemli katkılar sağlayan bu sektörlerin daha fazla gelişimini sağlamak ve dışa açılımını temin etmek için yeni bir organize sanayinin mutlaka kurulması gerekmektedir. 

 

Bugün Kahramanmaraş özel sektör yatırımlarıyla 650 tesisi ile Türkiye'nin sayılı sanayi merkezlerinden birisi haline gelmiştir. İlk ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde 17 firması bulunan Kahramanmaraş sanayide tüketilen enerji açısından 81 il içerisinde 9. sırada yer almaktadır. Sanayi sektörlerinin toplam istihdamı yaklaşık 30 bin kişiyi bulmaktadır.

 

Kahramanmaraş'ta sanayileşme ilimizi Adana, Gaziantep ve Kayseri'ye bağlayan karayolları üzerinde oluşan ve organize sanayi bölgesi statüsünde olmayan sanayi bölgelerinde gerçekleşmiştir.

 

Bu bölgelerde sanayi parseli bulma imkanı neredeyse imkansız hale gelmiştir. Yeni yatırım yapan şirketler bulundukları bölgede karayolundan genelde 250 ila 1000 metre içeri girmiş bulunmaktadır.

 

Kahramanmaraş'ta 2003 yılında aktif hale gelen Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi ise bugün itibariyle yüzde 96 doluluk oranına ulaşmış bulunmaktadır. 

 

Bu sebeple, ilimizde ikinci organize sanayi bölgesinin kurulması ve hızla altyapı çalışmalarına başlanması zorunlu hale gelmiştir.

 

İkinci organize sanayi bölgesi için Kahramanmaraş Valiliğince yapılan toplantılarda en iyi alternatifin ilimiz Pazarcık İlçesi Tomsuklu mevkii olduğu değerlendirilmiştir. Bu konuda idari ve hukuki işlemlerin başlatılması konusunda ortak kanaat oluşturularak rapor altına alınmıştır.

 

Bu bölge Kahramanmaraş sanayisinin gelecekte uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak büyüklüğe sahip bir alandır. Bu anlamda, ilimizin geleceğini ve sanayinin vizyonunu düşünerek burasının Organize Sanayi Bölgesi olarak planlanması çok büyük önem taşımaktadır. 

 

Bu nedenle, Kahramanmaraş'ın kalkınması, ülke ekonomisine katkı ve iş istihdamı sağlanması açısından 2. bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusunda araştırma yapılarak, gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.”