Bu kapsamda eylem planı hazırladıklarını aktaran Ünal, "Daha sonra izleme ve değerleme komisyonu kurduk. Bizim eylem planımızın izleme ve değerleme komisyonu tarafından takip edilmesini sağladık. Her yıl izleme ve değerleme komisyonunun bu eylem planındaki sorumluluklar ve görev takiplerini yapmasını sağladık. Hamdolsun 4 yılın sonuna geldiğimizde eylem planımızda 4 yıl boyunca takip ettiğimiz işlerin yüzde 85'ini Allah'ın izniyle milletvekillerimizle, büyük şehrimizle ve teşkilatlarımızla gerçekleştirdik. Bunu nasip eden Allah'a şükürler olsun" diye konuştu.
İkinci 4 yıla daha güçlü girdilerini dile getiren Ünal, Kahramanmaraş'ın siyasette daha güçlü hale geldiğini vurguladı.

2010 yılında 53 bin 698 olan yolcu sayısı, 2015'de 228 bin 707'ye çıkınca havaalanının yeniden yapılması ya da yeni bir havaalanının yapılması gerektiğini anlatan Ünal, "2 yıldan beri yürüttüğümüz çalışmaları ekim ayı itibariyle sonuçlandırdık. Ekim ayında havaalanının ihalesi yapılacaktı, bu defa dedik biz daha büyük bir havaalanı yapabiliriz düşüncesiyle bunu durdurduk. Bugün bu çalıştayda da bunun kararını vereceğiz" dedi.

Ünal, çalıştay sonuçlarına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Hızlı trenle ilgili sorunumuz yok. Havaalanıyla ilgili biz şuanda istersek ertelediğimiz ihaleyi hemen yapabiliriz. Mevcut havaalanının 40 milyonu gönderildi. Kalan parayı da aktif hale getirip mevcut havaalanını yapabiliriz. Ama siz diyorsunuz ki 'bu işler şurası uygundur diyerek olmaz' bunun zemin etüd çalışmalarından, kuşların göç yolu ve rüzgarın desibeline varıncaya kadar ölçümlenmesi gerekir. Biz uygun bir yere bakalım. Buna göre tekrardan bu seçenekleri değerlendirelim diyoruz."

"Siz Maraş'a bir şey yapmıyorsunuz. Siz Aydın'a bir şey yapmıyorsunuz. Siz Hakkari'ye, siz Van'a, siz Bitlis'e ve Mardin'e bunu bunu yapıyorsunuz" demenin mikro milliyetçilik olduğunu belirten Ünal, "Kusura bakmayın. Bu ülkede yıllarca Van, Bitlis, Diyarbakır buralar ihmal edildiği için maalesef terör bugünkü noktalara geldi. Biz oraları ihmal etmedik. Bundan sonra da ihmal etmeyeceğiz. Oralara pozitif ayrımcılık uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanıyla Diyarbakır Suriçi'ndeki kültürel mirasın ihya edilmesi için çalışma yaptıklarını ve bununla da gurur duyduğunu vurgulayan Ünal, "Bu çalışmaları daha fazla yapmamız gerekiyor. Maraş ile Hakkari'yi, Maraş ile Van'ı mukayese edersek kafamızda ülkeyi bölmüş oluruz. Hakkari de Türkiye'dir. Edirne de Türkiye'dir. Maraş da Türkiye'dir. Bitlis de Türkiye'dir. Bizim birliğimiz ve bütünlüğümüzle ilgili bu tür yaklaşımlara asla prim vermememiz gerekir" ifadelerini kullandı.