Ünal, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesini ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman Meclisi'nin Ermeni iddialarına ilişkin tasarıya onay vermesini siyasi bir tavır olarak gördüğünü belirtti.
1915 Ermeni olaylarına ilişkin, Türkiye'nin arşivlerini tarihçiler ve araştırmacılara açtığını vurgulayan Ünal, "Türkiye olarak açık bir şekilde ve yüksek bir öz güvenle buyurun araştırmacılara arşivlerimizi açalım ve bu konuya tarihçiler, akademisyenler karar versin dememize rağmen, Uluslararası alanda Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya yönelik siyasi bir hamleden ibaret. Hiçbir parlamento tarihle alakalı karar alamaz." diye konuştu.

Tarihle ilgili karar alacak olanların üniversite ve akademisyenler olduğuna dikkat çeken Ünal, hiçbir zaman arşivlerin araştırmaya kapatılmadığını, Türkiye olarak o dönem yapılanların şeffaf bir şekilde paylaşıldığını bildirdi.

Mahir  Ünal, "1. Dünya Savaşı içerisinde yaşanan ve belli ülkelerin kışkırtmasıyla birlikte içerideki bazı unsurların oluşturduğu sorunlara dönük o dönemde Osmanlı Devleti'nin aldığı bir tehcir kararı vardı. Bu tehcir sırasında her iki taraftan da ölümler yaşanmıştır. Ama bunu araştıracak olan tarihçilerdir.  Bu parlamentoların haddi değildir, görevi de değildir. Yasama organlarının görevi, ne zamandan beri tarihle alakalı karar vermek haline geldi." değerlendirmesinde bulundu.