Geçtiğimiz aylarda Belçika’da Kraliyet Nişanı alan Prof. Dr. Baki Topal, Avrupa Profesyoneller Ağı’nın (EPN) bu ayki konuğu oldu. Belçika Aktif Dernekler Federasyonu’nda (Fedactio) düzenlenen programda Belçikalı Türklerin eğitim sorunlarını masaya yatırıldı.

Belçika’da faaliyet gösteren Avrupa Profesyoneller Ağı (European Professionals Network) (EPN) Belçikalı Türklerin eğitim sorunlarını masaya yatırarak gençlerin neden eğitimlerinde başarılı olmadıklarını konuştu. Lucerna Kolejleri Genel Müdürü Fevzi Yıldırım istatistiki bilgiler vererek Türk asıllı gençlerin eğitim durumları hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Yıldırım, “2011 yılında KU Leuven Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre birinci sınıftan ikinci sınıfa geçenlerin oranı yüzde 44. Yabancı kökenli öğrencilerden birinci sınıftan ikinci sınıfa gidenlerin oranı ise yüzde 14. 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise Türklerin birinci sınıftan ikinci sınıfa geçme oranı ise yüzde 4.’’ dedi.

KU Leuven Üniversitesi Abdominal Onkoloji Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Baki Topal toplantı sonunda değerlendirmelerde bulundu. Bu tür programların tekrarlanmasını ve net bilgiler üzerine müzakereler edilmesini gerektiğini söyleyen Topal, “Bence önemli olan ve herkesin kabul ettiği şey Türk toplumunun eğitim ve öğretimde başarılı olma durumu şuan çok zor. Ve bu yüzden adım atmamız lazım. Gençlerimizin geleceğinin berrak ve güzel olması için önemli adımların atılması gerekiyor.’’ diye konuştu.

Topal, sadece akademisyenlerin bir araya gelmelerinin değil işadamlarının, değişik dernek ve kuruluşların da buna katkıda bulunması gerektiğine dikkat çekti. Topal, “Şu anda anladığım kadarıyla elimizde Türk asıllı gençlerin Belçika’da eğitim durumları konusunda yeterli istatistiki bilgiler yok. Öncelikle ortadaki sorunları tespit ederek; Belçika’da yaşayan Türk asıllı gençlerin nede eğitimde yüksek bir seviyeye ulaşamadığı sorusunu sormamız ve sonrasında bunun çözümünü ortaya koymamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio) ve EPN’ın yeterince çaba gösterdiğini söyleyen Topal, “Anladığım kadarıyla Fedactio ve EPN bu konu hakkında yeterince çaba gösteriyor. Tabii ki onlara gereken yardımı bende vermek istiyorum. Çünkü önemli olan gençlerimizin geleceği ve bunun belirli bir şekilde daha güzel olması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.’’ açıklamasında bulundu.

Toplantıya, Fedactio Genel Koordinatörü Yüksel Kaya, Medisina Sağlık Merkezinden aile hekimleri Hakkı Demirkapu ve Hayri Arıkan ve çok sayıda profesyonel ve akademisyenler katıldı.