Myanmar'da Müslümanlara karşı yapılan zulüm ve baskıları TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna getiren Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İzleme Komisyonu Üyesi Nevzat Pakdil, “Myanmar Devleti şimdi Müslümanların ikiden fazla çocuk yapmasını yasaklayan bir kanun çıkardı. Bu kanun sadece Arakan'ın en yüksek Müslüman nüfusunun bulunduğu Bangladeş sınırındaki iki ilçede uygulanacak. Bu Müslümanlara karşı yapılan bir insan hakkı ihlalidir, bir ayrımcılıktır” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İzleme Komisyonu olarak Myanmar'da yaşananları dünya kamuoyuna duyurmak için mektuplar hazırladıklarını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “ Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Bank Ki-Moon, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navanethem Pillay,  Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, BM Yerli Halkların Hakları Özel Raportörü James Anaya, BM Din veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü Henier Bielefeldt ve BM Azınlık Konusunda Bağımsız Uzman Rita Izsak'a mektup yazdık. Myanmar'daki vahşetin biran önce bitmesi için dünyanın Arakan'a yönelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Myanmar'da yaşananların akılla, mantıkla izah edilmesi mümkün görülmemektedir” dedi.

“MYANMAR'DA ARAKAN'DA OLAN BASKI VE VAHŞET DİĞER EYALETLERE SIÇRIYOR”

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Myanmar'ın Arakan Eyaletinde Müslümanlara karşı olan olayların son günlerde diğer eyaletlere sıçradığını belirterek , “Myanmar'ın kuzeydoğusundaki Çin sınırına yakın Lashio'da bir cami, yetimhane ve dükkânlar ateşe verilmiştir. Geçen yıldan bu yana ülkede Müslümanlar ve Budistler arasındaki olayların ilk defa Myanmar'ın başka bir bölgesine sıçradığını görüyoruz. Bunun anlamı şudur; Myanmar genelinde Müslümanların durumunda yeni sıkıntılar, yeni vahşetler anlamına gelmektedir. Myanmar Devletinin biran önce bu tür olayların önüne geçmesi gerekmektedir. Korkumuz, endişemiz Müslümanlara karşı yapılan bu vahşetin bölgedeki diğer ülkelere de sıçramasıdır. Dünyanın da harekete geçerek, Myanmar Devletini daha hassas davranması için zorlaması gerekmekte hatta ambargolar gündeme gelmelidir. Bu çaresiz insanların dertleri ile herkesin hemhal olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“ÇOCUK SINIRLAMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR”

Myanmar Devletinin kanun çıkararak Müslümanların çocuk sahibi olmasının önüne geçmeyi planlamasının savunulur bir tarafı olmadığını sözlerine ekleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İzleme Komisyonu Üyesi Nevzat Pakdil, “Myanmar hükümeti şimdi Müslümanların ikiden fazla çocuk yapmasını yasaklayan bir kanun çıkardı. Bu kanun sadece Arakan'ın en yüksek Müslüman nüfusunun bulunduğu Bangladeş sınırındaki iki ilçede uygulanacak. Bu Müslümanlara karşı yapılan bir insan hakkı ihlalidir. Dünyanın çeşitli yerlerinde doğum kontrolü uygulanmaktadır. Bu konuda en katı kuralların Çin'de uygulandığına şahit oluyoruz. Fakat Çin'deki bu uygulama bile sadece bir kesime, bir azınlığa yönelik uygulama değil, toplumun geneline yöneliktir. Myanmar Devletinin sadece Müslümanlara yönelik böyle bir uygulama yapması kabul edilebilir bir durum değildir” diyerek açıklamasını tamamladı.