Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, 7 Haziran genel seçimlerinin Yozgat'ta büyük bir demokratik olgunlukla tamamlandığını belirterek, "Millet iradesi sandığa yansımış ve uzlaşın denmiştir." dedi.

Özışık, yaptığı açıklamada, 7 Haziran seçim sonuçlarının Türkiye’ye hayırlı olması temennisinde bulunarak, şunları kaydetti: “Millet iradesi sandığa yansımış ve millet iradesi uzlaşın demiştir. Bir mutabakata varın ve hükumeti kurun. Uzlaşma olacağına ve 45 gün içinde hükumet kurulma olasılığının yüksek olduğuna inanıyorum. Tüm siyasi partilerin hükumet kurulması için çaba harcamaları, özverili çalışmaları gereklidir. En önemlisi de tüm siyasi aktörlerin pozitif mesajlar vermesi gerekiyor, bugünden itibaren bu mesajlar fiyatlanacaktır. Bütün dünyada her türlü emtia piyasaları beklentileri önceden satın alırlar. Kısa vadede piyasalarda büyük dalgalanmalar olmayacaktır, dolarda ani hareketler olmayacaktır. Çünkü seçim öncesi piyasalar koalisyon öngörmüş ve bu fiyatları satın almıştır. Ama siyasiler uzlaşamaz ise, koalisyon yapılamaz ise, ekonomi duvara vuracaktır. Bu süreçte kim uzlaşmaz bir tavır gösterir ise hangi parti hükumet kurmak için çaba göstermez ise faturayı millet sandıkta kesecektir. Merkez Bankası'nın da ivedilikle faiz artırmasının faydalı olacağı kanaatindeyim. Mevcut enflasyon rakamı altında piyasaya para satmak doğru değildir. Merkez Bankası’nın faizi artırması döviz piyasasında ve borsada tansiyonu düşürerek, mevcut şartlarda denge oluşmasına imkan verecektir."

YOZGAT’TA ESNAF, TÜCCAR SANAYİCİ NAKİT SIKINTISI YAŞAMAKTADIR

Yozgat esnafının, tüccarının ve sanayicisinin nakit sıkıntısı yaşadığını söyleyen Başkan Özışık, şu ifadeleri kullandı: “İç talep gerek cari açığı soğutmak için alınan tedbirler, gelir yetersizliği, tasarruf oranlarının düşük olması ve ticari ve bireysel borçlanmanın yüksek olması sebebi ile çok düşüktür. Özelikle Yozgat'ta esnaf, tüccar, sanayici ciddi nakit sıkıntısı yaşamaktadır. Cirolar yukarıda yazdığım sebeplerle çok düşüktür. Bankalara borçlanma çok yüksektir. Şehrin ticaretinin en canlı olması gereken caddesi banka şubeleri ile dolmuştur. En yüksek kiraları bankalar ödemektedir. Ticaret yapmak çok zorlaşmıştır. İstanbul ekonomisinde soğuma, Yozgat'ta donma olarak yansımaktadır. Bir yanda gelir yetersizliği, öte yanda gelecek hakkındaki belirsizlik nedeniyle halkın, yatırımcıların ve üreticilerin harcamalarında beklenen artış gerçekleşmeyebilir. Bu durum ise durgunluğun devam etmesi anlamına gelir. Durgunluk demek yatırım ve üretimin artmaması, büyümenin düşük çıkması, işsizlik sorununun ciddileşmesi demektir. İşte bu nedenle koalisyon hükumetinin bir an önce kurulması önem taşıyor. Bir an önce hükumet kurulmalı ve ekonomi yönetimi işbaşı yapmalıdır. Aksi taktirde faturayı öncelikle iş dünyası sonra halk öder. Durgunlukta politikacıya bir şey olmaz çünkü gerek maaşları gerekse sosyal güvenceleri çok iyi durumdadır. Seçim sonuçları ülkemizde koalisyon hükumeti kurulma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Milletin iradesi uzlaşın demiştir. Kavga etmeyin demiştir. Sandıktan çıkan millet iradesi budur. Bu iradeye saygı duymak gerekir."