Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının 11 Aralık'ta yapılacağını açıkladı. Bu toplantıda, işçi, işveren ve devlet temsilcileri, asgari ücretin yeni yıl itibarıyla ne kadar olacağı konusunda görüş alışverişinde bulunacaklar.

Bakan Işıkhan, yaptığı açıklamada asgari ücretin belirlenmesi sürecinin, ekonomik, sosyal ve toplumsal yönleriyle büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Belirleme sürecinde Asgari Ücret Yönetmeliği'nin esas alındığını belirten Işıkhan, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, ücretlilerin geçinme indeksleri, fiilen ödenen ücretlerin genel durumu ve geçim şartlarının göz önünde bulundurulacağını ifade etti.

2024 Yılı Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: En Düşük Dana Hisse Fiyatı Asgari Ücrete Yetişti 2024 Yılı Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: En Düşük Dana Hisse Fiyatı Asgari Ücrete Yetişti

Asgari ücretin tespiti sırasında sosyal diyalogun önemine dikkat çeken Bakan, işçi, işveren ve devlet temsilcilerinin görüşlerinin alınması ve adil bir sürecin işletilmesinin gerekliliğini vurguladı. Işıkhan, asgari ücretin tespit edilmesinde uluslararası standartlara uyumlu bir sürecin sağlanmasının önemine işaret etti.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecindeki ilk adım olan 11 Aralık'taki toplantıda, tarafların beklentileri, ekonomik göstergeler ve sosyal faktörler masaya yatırılacak. İlk toplantının ardından süreç, işçi, işveren ve devlet temsilcilerinin görüşlerini içeren müzakerelerle devam edecek.

Bakan Işıkhan, hükümetleri döneminde asgari ücreti enflasyona ezdirmemek adına çaba gösterdiklerini ve net asgari ücretin 2002 yılından bu yana nominal olarak 61 kat arttığını belirtti. Bu çabaların sonucunda, 2024 yılında da çalışanların refahını korumak, üretimi desteklemek ve sürdürülebilir bir ekonomiyi güçlendirmek amacıyla adil bir asgari ücret belirlenmesi hedefleniyor.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde dikkate alınan faktörler arasında istihdam, gelir dağılımı, fiyatlar genel düzeyi ve ekonominin büyümesine olan etkiler de bulunuyor. Bu kapsamda yapılacak artışın, sadece asgari ücretle çalışan işçileri değil, diğer gelir gruplarını da pozitif yönde etkilemesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konuyla ilgili olarak, asgari ücret müzakere sürecinin üçlü şekilde yürütüldüğünü belirterek, "Sosyal diyalog mekanizmaları çalışmadan önce yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Görüşmeler başlayacak, aralık ayı içinde sosyal diyalog mekanizması çalışacak." dedi.