Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, yağlı güreşin dünya güreşlerinden ayrı düşünülmesinin yanlış olacağını söyledi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin açılışına katılmaması nedeniyle Ağa Seyfettin Selim’in tepkisini çeken Aydın, "Ağanın gerekirse federasyonla görüşüp ayrılmamız lazım." sözlerini değerlendirdi.

"Her şeyden önce ağamız ne derse onu yaparız." diyen Güreş Federasyonu Başkanı, bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini açıkladı. Güreşin protokolüne katıldığını ancak festivalinkine katılmadığını ifade eden Aydın, "Çünkü ben Güreş Federasyonu Başkanıyım. Dolayısıyla güreşin bugünkü, sabah ki törenlerine katıldım." dedi.

Dünya Güreş Birliği’nin sadece Türkiye’de değil diğer ülkelerde de bütün geleneksel dalları kendi bünyesinde topladığına işaret eden Başkan Aydın, dolasıyla yağlı güreşi dünya güreşinden ayrı düşünmenin yanlış olacağını belirtti. Bunun doğru olmadığını ifade eden federasyon başkanı, Aydın şöyle devam etti:

"Ayrışmamamız lazım. Birleşmemiz, birlikte güçlü olmamız lazım. Dolayısıyla güreş bir bütündür. Grekoromeniyle, serbestiyle, yağlı güreşi, karakucağı ile güreşi ayrı düşünemeyiz. Bu bakımdan tabii ben sayın ağamızın bu görüşlerine kendi özel düşüncelerine saygı duyuyorum. Ancak ben federasyon başkanı olarak yağlı güreşin ayrılmasının tarafı olmuyorum."

"AHMET TAŞÇI’NIN BU SAATTEN SONRA GÜREŞMESİ DOĞRU DEĞİL"

Ünlü güreşçi Kel Aliço'nun sahip olduğu rekoru elinden almak için er meydanına çıkmayı hayal eden eski başpehlivanlardan Ahmet Taşçı’ya izin verilmemesi konusuna da değinen Başkan Aydın, Güreş Federasyonu’nun yağlı güreş yönetmeliğinin olduğunu hatırlattı.

Bu yönetmelikte başpehlivanlık ve diğer boylarda güreşme yaşının 45 ile sınırladığının altını çizen Musa Aydın, Ahmet Taşçı’nın bugün 57 yaşında olduğunu hatırlatarak, "Şimdi bu yönetmelik ortadayken Ahmet Taşçı’nın güreşmesi doğru değildir. Ahmet Taşçı büyük bir efsane, büyük bir şampiyon, büyük bir güreşçi ancak ortada bir yönetmelik var." diye konuştu.

Gerek Aydın Demir gerek Hüseyin Çokal ve gerekse Ahmet Taşçı’ya altın kemerli başpehlivan olmaları nedeniyle yağlı güreş sorumlusuna talimat vererek bu üç tane efsaneye Kırkpınar’da görev verilmesini söylediğini vurgulayan Başkan Aydın, Ahmet Taşçı’ya bu saatten sonra yakışanın idarecilik, hakemlik yapması ve gelecek nesillere güzel örnek olması olacağını söyledi.

Ahmet Taşçı’nın bu saatten sonra güreşmesinin kendisine göre doğru olmadığını yineleyen federasyon başkanı Aydın, "Şimdi eğer 45 yaş sınırını kaldırırsak yarın Hüseyin Çokal, ertesi gün Aydın Demir diyecek ki ben de güreşirim. Yani ortada bir yönetmelik var. O yönetmelik çerçevesinde herkesin hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kemer için yaş sınırının olmaması diye bir şey yok. Öyle bir şey yok. Şu an bizim çalışmamız var ama 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kayıtlarını, güreşlerini tamamen eski yönetmeliğe göre devam ettiriyor." şeklinde konuştu.

"BAŞPEHLİVANLIKTA BÜYÜK BİR REKABET OLACAK"

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’yle ilgili değerlendirmede de bulunan Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 654 yıldır devam ettiğini belirtti.

Yağlı güreşlerin dünyanın en eski ve dualı bir sporu olduğunu anımsatan Musa Aydın, "Bu sporu Türk halkı ayakta tutmuştur. Sadece Kırkpınar er meydanı değil, diğer meydanlarda, nerede yağlı güreş varsa, hangi köyde, beldede ve ilçede yağlı güreş varsa seyircilerimiz koşarak oraya gelmiştir. Sahaları doldurmuştur. Ve ata sporumuz yağlı güreşe sahip çıkmışlardır." diye konuştu.

Bu yıl 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne 1924 kişinin kayıt yaptırdığını ifade eden federasyon başkanı, "Saat 08.00’de başlayan güreşlerde 570 kişi elenmiş oldu. Geriye kalan bin 400 kişi güreşlerini devam ettiriyorlar. Pazar günü finalle sona erecektir ve ben, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne katılan bütün pehlivanlara başarılar diliyorum." dedi.

Pazar günü akşam saat 17.00’de 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanını hep birlikte izlemiş olacaklarını anlatan Aydın, çok zevkli bir güreşin olacağına inandığını kaydetti.

7-8 Kırkpınar başpehlivanı adayının olduğunu dile getiren Musa Aydın, "Hangisinin başpehlivan olacağı henüz bilinmiyor. Büyük bir rekabet olacak. Büyük zevk ve keyifle güreşleri takip edeceğiz, izleyeceğiz." dedi.

"LAS VEGAS’TA İŞİMİZ ZOR"

Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın şu anda Las Vegas’ta 7-12 eylül tarihleri arasında dünya şampiyonasının yapılacağını bu kapsamda güreşçilerin Polonya’da turnuvada bulunduğunu söyledi. Hem serbest hem grekoromen hem bayanların turnuvada olduğunu hatırlatan başkan Aydın, minder güreşleriyle ve dünya şampiyonası ile ilgili de şunları söyledi:

"Kamplarımız başladı. Biliyorsunuz 2016’da Rio Olimpiyatları var. Bu dünya şampiyonasında ilk defa bir kota uygulanacak. Yani olimpiyat vizesi alınacak. Ondan dolayı öyle inanıyorum ki dünya şampiyonası çok büyük bir organizasyon olacak. Çok iyi ve sıkı bir dünya şampiyonası olacak. Sebebine gelince her güreşçi bir yıl öncesinden olimpiyat vizesini alarak olimpiyatlara rahatlıkla hazırlanmak isteyecektir. Ondan dolayı yani Las Vegas’ta işimiz çok zor. Allah yardımcımız olsun. Biz federasyon olarak başkan ve yönetim olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ve inşallah başarılı olacağımıza inanıyorum."