Bu yıl ilk kez düzenlenen 'Dünya Yerli Olimpiyaları' Brezilya’nın kuzeyindeki Palmas şehrinde başladı.

Oyunlara 30 ülkeden yaklaşık 2000 sporcu katılırken yarışlar 1 Kasım’a kadar sürecek. Olimpiyatlarda Amerika, Avustralya, Afrika ve Asya kıtalarından çeşitli etnik gruplar yer alıyor. 50 farklı etnik kökenden gelen yerlilerin katıldığı oyunlarda, sadece Brezilya’dan 24 farklı grup bulunuyor.

Sporcuların geleneksel olimpiyat ateşini yakmasıyla başlayan olimpiyat oyunlarının açılışına Brezilya Başkanı Dilma Rousseff de katıldı. Açılış töreninde Etiyopya, Moğolistan ve Brezilya gibi ülkelerden gelen yerli halklar geleneksel kıyafetleriyle birlikte özgün müziklerini ve danslarını sergilediler. Yapılan müsabakalarda okçuluk, mızrak fırlatma, kano, futbol gibi sporların yanı sıra topa sadece kafa ile dokunulabilinen 'Xikunahity oyunu' gibi bir çok farklı kategori de mevcut.

2014 yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’nın ardından, yerli halkların geleneklerini ve kültürlerini tanıtmayı amaçlayan olimpiyat organizasyonu için yapılan harcamalar da Brezilya halkı tarafından yüksek bulundu. Yapılan protestolarda, çıkartılan maliyetlerin yerli halkların yaşam şartlarını iyileştirmek için kullanılabileceği belirtildi. Bu yaz düzenlenecek Yaz Olimpiyat Oyunları da Brezilya’da gerçekleşecek.

Dünya Yerli Olimpiyatlarına katılan etnik grupların isimlerinden bazıları:

Assuriní / Bororo Boe / Guarani Kaiowá / Javaé Itya Mahãdu / Kamayura / Karajá / Kayapó Mebêngôkre / Kyikatêjê / Parakatêjê / Matis / Paresi / Pataxó / Tapirapé / Terena / Wai Wai / Xavante / Xerente / Kaingang / Manoki / Kura Bakairi / Kanela / Kuikuro / Erikibaktsa / Mamaindê.