UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bu gece Astana ile karşılaşacak olan Galatasaray, büyük önem taşıyan karşılaşmanın ilk 11'i belli oldu. İşte İşte Galatasaray Astana Şampiyonlar Ligi maçı kadrosu (Muhtemel ilk 11)! İlk 11 belli oldu...

İŞTE GALATASARAY'IN ASTANA MAÇI KADROSU (MUHTEMEL İLK 11'İ)

Muslera, Sabri, Semih, Chedjou, Hakan B., Selçuk, Jose, Yasin, Sneijder, Podolski, Burak



Galatasaray Futbol Takımı, UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu son maçında Kazakistan temsilcisi Astana ile karşı karşıya gelecek. Ali Sami Yen Spor Kompleksi’ndeki mücadele, 8 Aralık 2015 Salı akşamı saat 21.45’ten itibaren TRT1’den naklen yayınlanacak.

Maç: Galatasaray – Astana

Yer: Ali Sami Yen Spor Kompleksi

Tarih: 08.12.2015 Saat: 21.45

Yayın: TRT1 (Canlı)

Galatasaray’ın Avrupa Kupalarındaki 267. Karşılaşması

UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu’ndaki son maçını Astana’ya karşı oynayacak olan Galatasaray, bu karşılaşmayla birlikte Avrupa kupalarındaki 267. mücadelesine çıkacak. Daha önce 266 karşılaşmada 98 galibiyet ve 68 beraberlik alan takımımız, 100 maçta sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Takımımız, bu maçlarda toplam 366 gol kaydederken kalesinde gördüğü 396 gole ise engel olamadı.

Galatasaray: Yeni Hedef UEFA Avrupa Ligi

UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu’ndaki ilk maçında Atletico Madrid’e İstanbul’da 2-0 kaybettikten sonra Astana ile Kazakistan’da 2-2 berabere kalan ve ardından Benfica’yı iç sahada 2-1 mağlup eden Galatasaray, deplasmanda oynadığı Benfica ve Atletico Madrid maçlarından yenilgiyle ayrılınca beş maç sonunda dört puanda kaldı. Galatasaray’ın son maç günündeki rakibi Astana ise evinde oynadığı diğer iki maçta Atletico Madrid ile 0-0, Benfica ile 2-2 berabere kaldı. Rakiplerine deplasmanda 4-0 ve 2-0 mağlup olan Kazakistan temsilcisi, beş karşılaşma sonunda üç beraberlikle üç puanda kaldı.

Galatasaray, son maç gününde Astana’yı mağlup etmesi hâlinde yedi, rakibi ile berabere kalması durumunda ise beş puanla 2015-2016 sezonundaki Avrupa yolculuğuna UEFA Avrupa Ligi’nde devam edecek. Astana’nın UEFA Avrupa Ligi’ne gidebilmesi için deplasmanda kazanması gerekiyor.

UEFA Avrupa Ligi’nin 2016 yılındaki ilk turunda grup aşamasını birinci sırada tamamlayacak 12 takımla birlikte UEFA Şampiyonlar Ligi’nden UEFA Avrupa Ligi’ne geçiş yapacak olan sekiz takım arasında en fazla puan toplayan dört ekip, son 32 turu kura çekimine seri başı olarak katılacak.

Galatasaray: Avrupa’da 66 Takımdan 98 Galibiyet

UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu son maçında Kazakistan temsilcisi Astana’yı Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nde ağırlayacak olan Galatasaray, rakibini mağlup etmesi hâlinde Avrupa kupaları tarihindeki 99. galibiyetini 67. farklı rakip üzerinden almayı başaracak. Avrupa kupalarındaki ilk tecrübesini 1956-1957 sezonunda yaşayan takımımız, bugüne kadar UEFA organizasyonlarında çıktığı 266 karşılaşmada 98 galibiyet, 68 beraberlik alırken 100 mücadelede sahadan mağlup ayrıldı.

Galatasaray, 59 senelik Avrupa kupaları tarihinde en fazla galibiyeti Romanya’dan Dinamo Bükreş, İsviçre’den Sion ve Avusturya’dan Rapid Wien karşısında yaşadı. Rakipleri önünde dörder kez galip tarafta yer alan takımımız, İspanya temsilcisi Real Madrid’i üç kez mağlup ederken Ağustos 2000’de rakibini Mario Jardel’in golleriyle 2-1 yenerek UEFA Süper Kupa’yı müzesine götürmeyi başardı.

Galatasaray, Avrupa’da karşılaştığı takımlardan 21’ini ikişer kez mağlup etti. Son olarak 2015-2016 sezonunda Portekiz temsilcisi Benfica’yı UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu’nda Selçuk İnan ve Lukas Podolski’nin golleriyle 2-1 yenen  takımımız, iki rekabette rakibi önünde ikinci galibiyetini almış oldu. Galatasaray, Avrupa kupalarındaki kalan galibiyetlerini ise 41 takım arasında eşit olarak paylaştırdı. 

Galatasaray’ın UEFA organizasyonlarında mağlup ettiği 66 takımın dağılımı ise şu şekilde:

 

4: Dinamo Bükreş (Romanya), Rapid Wien (Avusturya), Sion (İsviçre)

 

3: Real Madrid (İspanya)

 

2: Stahl Eisenhüttentadt, Hertha Berlin (Almanya), Vllaznia (Arnavutluk), CSKA Sofya (Bulgaristan), Monaco, Paris Saint-Germain (Fransa), PSV Eindhoven (Hollanda), Slaven Belupo (Hırvatistan), Cork City, Waterford (İrlanda), Real Mallorca (İspanya), Maccabi Netanya (İsrail), Bellinzona, Grasshoppers (İsviçre), Milan, Juventus (İtalya), Avenir Beggen (Lüksemburg), Constructorul (Moldova), Benfica (Portekiz), Olympiakos, Panathinaikos (Yunanistan).

 

1: Borussia Dortmund, Eintracht Frankfurt, Schalke 04 (Almanya), Austria Wien (Avusturya), Levski Sofya (Bulgaristan), Sparta Prag, Banik Ostrava, Mlada Boleslav (Çek Cumhuriyeti), Kopenhag (Danimarka), Levadia Tallinn (Estonya), Lahti (Finlandiya), Nantes, Bordeaux (Fransa), Leeds United, Liverpool, Man United (İngiltere), Rangers (İskoçya), Athletic Bilbao, Deportivo, Barcelona (İspanya), AIK Stockholm (İsveç), St. Gallen, Zurich, Neuchatel Xamax (İsviçre), Roma, Bologna, Lazio (İtalya), Tobol (Kazakistan), Ferencvaros (Macaristan), Rosenborg (Norveç), Katowice, Legia Varşova, Polonia Bytom, Widzew Lodz (Polonya), Braga (Portekiz), CFR Cluj, Universitatea Craiova (Romanya), Loko. Moskova (Rusya), Spartak Trnava (Slovakya), OFK Belgrad (Sırbistan), Panionios (Yunanistan).

Galatasaray, karşılaştığı ülkelerden sadece Ukrayna ve Belçika temsilcilerini yenemezken, en fazla galibiyeti İsviçre takımlarıyla oynadığı maçlarda aldı. İsviçre temsilcileriyle 17 kez karşılaşan sarı-kırmızılılar, rakipleri önünde 11 defa sahadan galip ayrılmayı başardı. Galatasaray, ayrıca İspanya ve İt
Mustafa Denizli ile 17. Avrupa Kupası Maçı

Galatasaray’ın UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Kazakistan temsilcisi Astana ile oynayacağı maç, teknik direktör Mustafa Denizli’nin takımımızın başındaki 17. Avrupa Kupası karşılaşması olacak.

Teknik direktörlük kariyerine 1987-1988 sezonunda Galatasaray ile başlayan deneyimli futbol adamı, Avrupa kupalarındaki ilk tecrübesini de aynı sezon yaşadı. Alman teknik adam Jupp Derwall yöneti altında 1986-1987 sezonunda 14 senelik aranın ardından gelen şampiyonluk sonrası UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası’nda mücadele etme hakkı kazanan Galatasaray, ilk turda Hollanda temsilcisi PSV Eindhoven ile eşleşti. Hollanda’daki ilk karşılaşmada 45 dakikalık birinci bölümü golsüz eşitlikle geçen takımımız, ikinci yarıda Hans Gillhaus (56’), Ronald Koeman (75’) ve Addick Koot (89’) ile kalesinde gördüğü gollerin ardından sahadan 3-0’lık skorla mağlup ayrılmaktan kurtulamamıştı.

Galatasaray, işinin oldukça zor göründüğü rövanş mücadelesinde Guus Hiddink yönetimindeki PSV Eindhoven önünde Tanju Çolak’ın beşinci dakikadaki golüyle 1-0 öne geçtikten sonra devrenin sonuna üç dakika kala Berry van Aerle’nin kendi kalesine attığı golün ardından soyunma odasına 2-0 üstün gitmişti. Galatasaray’ın ikinci yarıdaki performansı ise bir üst tur için yeterli olmayacaktı.

Birinci turda Galatasaray’ı tek gol farkla geçen PSV Eindhoven, daha sonra sırasıyla Rapid Wien (2-1, 2-0), Bordeaux (1-1, 0-0) ve Real Madrid’i (1-1, 0-0) mağlup ederek UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası finaline yükseldi. Hollanda temsilcisi, Almanya’nın Stuttgart kentindeki finalde ise normal süresi ve uzatma bölümü golsüz geçe eşleşmede Portekiz’den Benfica’yı geçerek şampiyonluğa ulaşmıştı.

Mustafa Denizli’nin 1987-1988 sezonundaki Avrupa Kupası performansı şu şekildeydi:

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası / 1. Tur
16.09.1987        PSV Eindhoven                        3-0       Galatasaray                  Eindhoven, Hollanda
30.09.1987        Galatasaray                  2-0       PSV Eindhoven                        İstanbul, Türkiye

PSV Eindhoven’ın UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası’nda şampiyonluk yaşadığı 1987-1988 sezonunda Hollanda temsilcisine tek mağlubiyeti yaşatan Denizli yönetimindeki Galatasaray, takip eden sezona 1. Tur’daki Rapid Wien eşleşmesinde gösterdiği geri dönüşle başladı. Avusturya temsilcisine karşı Viyana’dan 2-1’lik mağlubiyetle dönen takımımız, Ali Sami Yen Stadı’ndaki rövanş mücadelesinde Tanju Çolak ve Cüneyt Tanman’ın ikinci yarıdaki golleriyle 2-0 kazanarak üst tura yükselmeyi başardı.

Galatasaray, bir sonraki turda ise benzer bir yoldan geçmek zorunda kalırken daha büyük bir geri dönüşe imza atma mecburiyetindeydi. İkinci turda İsviçre temsilcisi Neuchatel Xamax ile eşleşen takımımız, soyunma odasına 0-0’lık eşitlikle gittikten sonra 53’te yenik duruma düşerken son bölümde gelen iki golün ardından İstanbul’a 3-0’lık mağlubiyetin getirdiği büyük dezavantaj dönüyordu. İşler, oldukça zor görünüyordu. Ancak karşılaşmanın ardından teknik direktör Mustafa Denizli’nin, “Kimse merak etmesin, İstanbul’da 5-0 kazanırız” sözleri, rövanş öncesindeki havayı bir anda değiştirecekti.

İstanbul’daki karşılaşmada devreyi Uğur Tütüneker’in golüyle 1-0 önde tamamlayan takımımız, ikinci yarıda 55’te Tanju Çolak, 76’da bir kez daha Uğur Tütüneker ile eşleşmedeki skoru eşitlerken 78’de ve 84’te Tanju Çolak ile bulduğu iki golün ardından Mustafa Denizli’nin sözünü gerçeğe çeviriyordu.

Galatasaray’ın Avrupa kupaları tarihindeki en şaşaalı hikâyelerinden biri geride kalmıştı; ancak çeyrek finaldeki Monaco eşleşmesi de unutulmazlar arasına girecekti. Monaco’daki II. Louis Stadı’nda Tanju Çolak’ın golüyle 1-0 kazanan Galatasaray, Arsene Wenger yönetimindeki Fransa temsilcisi önündeki rövanş mücadelesine cezası nedeniyle Almanya’nın Köln kentinde çıktı. Maçın 51. dakikasında Cevad Prekazi’nin sıradışı serbest vuruş golünün ardından üstünlüğü yakalayan Denizli’nin takımı, 65’te George Weah ile rakibine yakalansa da kalan sürede rakibine fırsat tanımayarak yarı finale yükseldi.

Mustafa Denizli, Prekazi’nin serbest vuruş golünü birkaç saniye öncesi nasıl hissettiğini ise yıllar sonra şu sözlerle anlatıyordu: “Cevad topun başına geldi. Ben de kaleye bakıyorum, baraja bakıyorum, Cevad'a bakıyorum. Cevad öyle bir noktaya geldi ki, Ahmet'e döndüm, yardımcım Ahmet Akcan'a... Dedim ki, ‘Ahmet şimdi vurursa gol oluyor.’ Ve Cevad geldi topa. Vurdu. Vurdu yani!... Vurmadı!”

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi tarihindeki en başarılı performansını 1988-1989 sezonunda Mustafa Denizli yönetiminde gösteren Galatasaray, yarı finalde ise Romanya temsilcisi Steaua Bükreş ile eşleşti. Daha sonra Galatasaray formasıyla efsane statüsüne yükselecek olan Gheorghe Hagi’nin de bir gol attığı ilk karşılaşmada rakibine 4-0 kaybeden takımımız, rövanş mücadelesinde Cüneyt Tanman ile öne geçse de 1-1’lik skor geri dönüş ihtimalini ortadan kaldırıyordu.

Mustafa Denizli’nin 1988-1989 sezonundaki Avrupa Kupası performansı şu şekildeydi:

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası / 1. Tur
07.09.1988        Rapid Wien                  2-1       Galatasaray                  Viyana, Avusturya
05.10.1988        Galatasaray                  2-0       Rapid Wien                  İstanbul, Türkiye

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası / 2. Tur
26.10.1988        Neuchatel Xamax          3-0       Galatasaray                  Neuchatel, İsviçre
09.11.1988        Galatasaray                  5-0       Neuchatel Xamax          İstanbul, Türkiye

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası / Çeyrek Final
01.03.1989        Monaco                       0-1       Galatasaray                  Monte Carlo, Monaco
15.03.1989        Galatasaray                  1-1       Monaco                       Köln, Almanya

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası / Yarı Final
05.04.1989        Steaua Bükreş              4-0       Galatasaray                  Bükreş, Romanya
19.04.1989        Galatasaray                  1-1       Steaua Bükreş              İstanbul, Türkiye

Galatasaray’daki iki yıllık teknik adamlık kariyerinin ardından Almanya’da Alemannia Aachen deneyimi yaşayan Mustafa Denizli, 1990-1991 sezonunda geri döndüğü takımıyla 1991-1992 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda yer aldı. İlk turda Almanya temsilcisi Stahl Eisenhüttenstadt’ı 2-1 ve 3-0’lık sorla mağlup ederek ikinci tura yükselen takımımız, Çek Cumhuriyeti’nden Banik Ostrava ile eşleşti. İstanbul’daki ilk karşılaşmada rakibine 1-0 yenilen Denizli’nin öğrencileri, Ostrava’daki rövanş maçında yenik duruma düşmesine rağmen Yusuf Altıntaş ve Roman Kosecki’nin golleriyle üst tura çıkmayı bildi.

Galatasaray’ın UEFA Kupa Galipleri Kupası çeyrek finalindeki rakibi ise Almanya’dan Werder Bremen oldu. Bremen’deki ilk maçta Kosecki ile öne geçen takımımız, son 15 dakikada kalesinde gördüğü gollerin ardından mücadeleden 2-1 mağlup ayrıldı. Yoğun yağış altında oynana rövanş maçında ise rakibi kadar saha şartlarıyla boğuşan Galatasaray, golsüz beraberlikle yarı finalin eşinden dönecekti.

Mustafa Denizli’nin 1991-1992 sezonundaki Avrupa Kupası performansı şu şekildeydi:

UEFA Kupa Galipleri Kupası / 1. Tur
18.09.1991        Stahl E’hüttenstadt       1-2       Galatasaray                  E’hütenstadt, Almanya
01.10.1991        Galatasaray                  3-0       Stahl E’hüttenstadt       İstanbul, Türkiye

UEFA Kupa Galipleri Kupası / 2. Tur
23.10.1991        Galatasaray                  0-1       Banik Ostrava               İstanbul, Türkiye
06.11.1991        Banik Ostrava               1-2       Galatasaray                  Ostrava, Çek Cumhuriyeti

UEFA Kupa Galipleri Kupası / Çeyrek Final
04.03.1992        Werder Bremen             2-1       Galatasaray                  Bremen, Almanya
18.03.1992        Galatasaray                  0-0       Werder Bremen             İstanbul, Türkiye

Galatasaray’ın başında UEFA organizasyonlarındaki son maçına 18 Mart 1992 günü Werder Bremen karşısında çıkan Mustafa Denizli, Avrupa kupalarındaki 16 karşılaşmada yedi kez galip tarafta yer alırken takımıyla altı mağlubiyet yaşadı, üç mücadelede ise eşitlik bozulmadı. Galatasaray, Denizli yönetiminde çıktığı 16 Avrupa kupası maçında toplam 21 gol sevinci yaşarken kalesinde 19 gol gördü.