Ayakkabı Üzerine Geliştirdiği Cihazı Monte Eden 15 Yaşındaki Mucit Furkan Faruk Aslan Yürürken Telefon Şarj Edecek Elektriği Üretmeyi Başardı.

Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Akdeniz Ortaokulu’nde eğitim gören Furkan Faruk Aslan, bot üzerine monte ettiği özel bir sistemle yürüyerek 9 voltluk elektrik üretti. Aslan, teknoloji tasarım öğretmeni Nazan Ayar'ın yardımlarıyla, elektrik üretme teknikleri çalışmaları kapsamında yaptığı projesiyle patent ve girişimcilik başvuru hakkı elde etti.

200 metre yürüyünce akü doluyor

Ayakkabı altına yerleştirdiği mıknatıslı dinamo sayesinde 9 voltluk elektrik üretmeyi başaran Aslan, elde edilen enerjiyle cep telefonu şarjı gerçekleştirdi. Aslan, "Her zaman enerji üzerine bir proje hazırlamak istedim. İnsanların birçoğu cep telefonu kullanıyor. Ben de insanlar yürürken cep telefonu nasıl şarj edilir düşüncesiyle projemi geliştirdim” dedi.

Bir bot üzerine yerleştirilen mıknatıslı dinamo ile güneş pilinin dolmasını sağladığını anlatan Aslan, 200 metre yürüdükten sonra ayakkabı üzerinde bulunan 9 voltluk akü doluyor ve cep telefonu şarj edilebiliyor. Şimdi bundan sonraki amacım yakıtsız jeneratör yapmak olacak" dedi.

“Çok güzel projeler üretiyor”

Teknoloji ve tasarım öğretmeni Ayar ise Aslan'ın çok yönlü bir öğrenci olduğunu fikirleri ile yaşıtları arasında dikkat çektiğini belirterek, "Teknoloji ve tasarıma olan ilgisi çok fazla. Çok güzel projeler üretiyor. Gelecekte Türkiye'nin çok konuşacağı bir kişi olacağına eminim. Gerçekleştirdiği proje ise hem son derece kullanışlı hem de insanlığa yarar sağlayacak" diye konuştu.

Geliştirilen proje hayata geçirilirse, insanlar telefonlarını şarj etmek için priz başında beklemek yerine, yürüyüşe çıkıp her adımda telefonlarını şarj edebilecek.

Kaynak: DHA