Türk Eğitim Sendikası (Türk Eğitim Sen) Kars İl Temsilcisi Fahrettin Şimşek, Milli Eğitim'de şube ve okul müdürlerinin, oluşturulan korku imparatorluğunda siyasetin sözcülüğünü yaptıklarını ve adaylar için oy isteyecek duruma düştüklerini söyledi.

Son zamanlarda insanların sesinin iktidar tarafından bir şekilde kısıldığını anlatan Türk Eğitim Sen İl Temsilcisi Şimşek, "İnsanlar, 'Acaba bana da soruşturma açarlar mı?' diye birilerinin isteklerini yerine getirmek zorunda bırakılıyor. Bunun ülkemizi ne kadar geriye götüreceği gözler önünde, biz bunu çıplak gözle görüyoruz. İnsanlar korkutuluyor, ürkütülüyor, ama korkmamak ürkmemek lazım, direnmek lazım. Bize ne yapacaklar? Tüm Türkiye açık hapishaneye mi dönecek? Bizler artık son sesi çıkacak olan sivil toplum kuruluşlarıyız. Bizim kimseden, ne makam, ne mevki, ne de beklentimiz var. Bize ne yapabilirler? Bizim bir diplomamız bir de tebeşirimiz var. Bunları elimizde alacak kimsenin gücü de yok." diye konuştu.

Ücretli öğretmenliğin detaylarına atıfta bulunan Şimşek, bunun eğitimi daha da körelttiğinin altını çizdi. Şimşek, "Kadınlar kendilerine verilen 200-300 lira ile çocuklarının geleceğini sattıklarının farkında değil. Çocuğunun eğitimini sağlayacak öğretmeni istemiyor. Benim çocuğumun öğretmeni niye yok, hesabını sormuyor. Özel okullara 2 bin 500, 3 bin 500 lira yardım yapılırken devlet okulları niye bundan uzak tutuluyor? Aileler, 3-5 kuruşa çocuklarının istikbalini karartıyorlar bunun farkında değiller" dedi.

Türkiye genelinde yaşanan eğitim sorunlarının Kars’ta da yaşandığına vurgu yapan Şimşek, bu sorunların başında öğretmen yetersizliğinin geldiğini dile getirdi. Devletin resmi açıklamalarına göre 147 bin öğretmen ihtiyacı olduğunu hatırlatan ve bu açığa karşın her yıl 45 bin öğretmenin atanmasının açığı kapatmayıp büyüttüğünü açıklayan Şimşek, "Bu öğretmen açığı eğitim öğretimde geri kalmış yerleri daha da geri bırakıyor" açıklamasında bulundu.

Son zamanlarda bazı çevrelerce siyasi malzeme haline gelen dershaneler konusuna da değinen Şimşek, şöyle konuştu: "Dershanelerin kapanması durumu var. Zengin aileler zaten çocuklarını özel okula gönderiyor, özel öğretmen tutarak öğrencilerinin iyi bir üniversiteye gitmesini sağlıyor. Fakat yoksul kesimden liseyi bitirenlerin artık üniversiteye gitme şansının olmadığına ben inanıyorum. Bunun sebebi lisedeki kalitesiz eğitimden kaynaklanıyor. Özel bir ders almamış veya kursa gitmemiş öğrencinin kendi gayretiyle üniversiteyi kazanması çok zor. Ya babası evindeki ineğini satarak ya da büyük fedakarlık yaparak bir şekilde dershaneye gidip ancak üniversiteyi kazanabiliyor."