Vatan Partisi Manavgat Kadın Kolları Başkanı Dr. Nalan Lud, kadına yönelik her türlü şiddeti kınadıklarını söyledi. 2005'te Bursa'da, tekstil fabrikasında çıkan yangında 5 kadın işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Lud, açılan davada fabrika sahibinin 182 bin lira para cezasına çarptırıldığını, kadının değerinin bu kadar az olmaması gerektiğini kaydetti.

Vatan Partisi Manavgat İlçe Başkanı Ali Yükser ve İlçe Kadın Kolları Başkanı Nalan Lud, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde parti binasında basın açıklaması yaptı. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını belirten Lud, Kadınlar Günü etkinliklerinde halen protokolde kadınların arka sırada oturtulmasının bir ayıp olduğunu, buna ilk tepki göstermesi gerekenlerin de kadınlar olması gerektiğini kaydetti.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün dünyada kutlanmasında 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde dokuma emekçilerinin bir tekstil fabrikasında başlayan grev, polisin işçilere saldırmasının felaketle sonuçlanmasıyla başladığını belirten Lud, işçiler fabrikaya kilitlendiğini, arkasından yangın çıkartıldığını, fabrikadan kaçamayan kurulan barikatları aşamayan 129 kadın işçinin feci şekilde yanarak can verdiğini anlattı. Birleşmiş Milletler'in 1970'te kabul ettiği Emekçi Kadınlar Günü'nü Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921'de kutlamaya başladığının altını çizen Lud, kadın emeğine olan saygının BM'den 49 sene önce olduğunu vurguladı.

Kurtuluş Savaşı'nda Türk kadınının vatan sevgisini, yeteneğini,yoktan var edeceğini, özgürlüğe olan inancını kanıtladığını anlatan Lud, "29 Aralık 2005'te Bursa'da, tekstil fabrikasında gece çıkan yangında kaçmamaları için kilitli bırakılan 15, 18, 21, 27, 32 yaşlarında 5 kadın işçi hayatını kaybetmişti. Açılan davada fabrika sahibinin aldığı 10 yıl hapis cezası 182 bin lira para cezasına çevrildi. 5 can ve 182 bin lira. Çok üzgünüz aramızda kadın haklarını, kadın erkek eşitliğini anlamayan, kendini ikinci sınıf insan olarak gören, erkeğin kölesi olmayı kabul eden kadınlarımız ve hatta kadın karşıtı partilerde siyaset yapan, Atatürk’e dil uzatan kadınlarımız da var. Biz bunları anlamakta zorluk çekiyoruz. Bunların yanında kadın ve erkek eşitliğinin bilincinde olan, fakat korku, çevre baskısı, yalnız kalma, parasız kalma gibi nedenlerle aşağılanmayı kabul etmek zorunda olan kadınlarımız da var." diye konuştu.