Van’da hafta sonu yapılan direksiyon sınavına katılan kursiyerler yeni yönetmeliğe göre önce aracı tanıdı daha sonra ise direksiyona geçerek ter döktü.
Stajyer sürücülük ve ehliyet sisteminin uygulamaya konulmasının ardından kurs gören sürücü adayları önce aracı tanıdı daha sonra direksiyon başına geçti.
“Yeni yönetmenlikte ehliyet almak neler yapılmalı”
İHA muhabirine konuşan Özel İpekyolu Sürücü Kursu yetkilisi Tuncay Uzunyol, kursiyerlerin en yakın sınav tarihine yetişecek şekilde kurslardan geçirildiğini hatırlatarak, “Kayıt süreci her ayın 1’i ile 10’u arasındadır. Sürücü adayları belirlenen evrakları bu tarihler arasında sürücü kurslarına vermeleri gerekiyor. Bize gelen evrakları bizler Milli Eğitim Bakanlığını MEBİS siteme üzerinden yüklüyoruz. Yazılı sınava bir hafta kala giriş belgeleri kursiyerlere veriliyor. Ondan sonra bir haftalık teorik bilgilerle alakalı kurs veriyoruz. Yazılı sınav yapılıyor yazılı sınavın ardından kursiyer geçerse 14 teorik eğitimler veriyoruz. Kursiyerimiz bu sayede akışkan trafikte araç kullanma becerisini elde ettikten sonra direksiyon sınavları yapılıyor” dedi.
“Yeni sistemde yarım saat kotası”
Yeni yönetmelikte yazılı sınavdan daha çok pratiğe önem verildiğini vurgulayan Uzunyol, “Yeni sistemle birlikte direksiyon sınavı yarım saatlik süreç içerisinde yapılıyor başkan ve üye ile kurs hocası araçta bulunuyor. İlk 5 dakika kursiyere araçla alakalı sorular yöneltiliyor. Bunu başarıyla geçen kursiyer direksiyona geçiyor ve belirlenen kurslar içerisinde aracı kullanarak park yaptırıyor. Buradaki kıstas akan trafikte kurallara uygun bir şekilde aracı sürebilme becerisidir” dedi.
“Van’da taban fiyat bin 150 TL”
Yeni sistemle kurs fiyatlarına da taban fiyat uygulandığını ifade eden Tuncay Uzunyol, “1 Ocak 2016 itibarıyla sürücü kurslarında taban fiyat uygulamasına geçildi. Burada 7 kişilik bir komisyon tarafından maliyetler dikkate alınarak fiyat belirleniyor. Bu ilimiz için bin 150 lira olarak belirlenmiştir. Yeni yönetmenlik sürücü adaylarında bir azalmaya neden olduysa da gerçek anlamda kursiyerlere faydalı olmamıza olanak sağlıyor” şeklinde konuştu.
Sürücü adayları ise yeni yönetmenlikle daha güvenilir sürücülerin yetiştirildiğine inanıyor.